Sezonul raportarilor financiare la semestru s-a inchis saptamana trecuta, companiile listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ajungand sa aiba un profit net cumulat de 4,8 miliarde lei, cu 2,1% mai putin decat in intervalul ianuarie – iunie 2013. Cifra este insa puternic afectata de scaderea profitului Petrom (SNP). Neluand in calcul compania petroliera, profitul total inregistrat de companiile listate a urcat cu 47,8% la semestru, pana la 3,4 miliarde lei.

Pentru realizarea materialului au fost luate in calcul 65 de companii listate in piata principala a Bursei de Valori care si-au anuntat rezultatele financiare la 6 luni.

Cifra de afaceri cumulata a celor 65 de companii a urcat cu aproape 20%, de la 23,2 mld. lei in S1 2013, la 27,7 mld. lei in primul semestru din acest an. Fara Petrom, afacerile societatilor listate ajung la 19,6 mld. lei, in crestere cu 34%.

Profitul net al Petrom a fost in picaj la sfarsitul primului semestru, cea mai mare companie din Romania ajungand la un rezultat net de 1,39 mld. lei, cu 42% mai putin decat in primele sase luni din 2013. De asemenea, afacerile SNP s-au redus cu 5,4%, pana la 8,1 mld. lei. Deprecierea unor investitii din Kazahstan (compania a inregistrat in contabilitate o depreciere aditionala de 490 mil. lei), cresterea taxelor si scaderea cererii interne de gaze si produse petroliere sunt principalii factori care au afectat negativ evolutia profitului Petrom.

Cititi mai mult despre cum au vazut analistii profitul Petrom si al Romgaz in primul semestru

Celelalte societati listate au avut insa per ansamblu un prim semestru mai bun decat cel de anul trecut. Un total de 39 din cele 65 de companii analizate au inregistrat o evolutie pozitiva a rezultatului net, reusind sa isi mareasca profitul, sa revina pe profit, sau sa isi reduca pierderile.

Fondul Proprietatea (FP) a avut una dintre cele mai bune evolutii la capitolul profitabilitate, reusind sa isi dubleze castigul semestrial de la 514 mil. lei in 2013, la 1,05 mld. lei in acest an. Evolutia vine in contextul vanzarii unui pachet de aproape 5% din actiunile Romgaz pentru 644,6 mil. lei.

Tot o dublare a profitului a fost inregistrata si de BRD, care a avut un castig de 122,8 mil. lei in S1 2014.

In sectorul societatilor de investitii financiare, SIF Muntenia (SIF4) a inregistrat de departe cea mai buna evolutie, reusind sa atinga un profit de 211,5 mil. lei, mai mult decat dublu fata de cel de 80 mil. lei bugetat pe intreg anul. Ca si in cazul FP, vanzarile de actiuni au sustinut profitul SIF4. La polul opus s-a aflat SIF Transilvania, care, in lipsa unor vanzari majore de actiuni, a facut un profit de 8,4 mil. lei, in comparatie cu cel de 140 mil. lei din S1 2013.

O crestere spectaculoasa a profitului a mai avut in primele sase luni producatorul de tevi TMK Artrom (ART), care a ajuns la un castig net de 26 mil. lei, de la 1,9 mil. lei in primul semestru de anul trecut. Uzina din Slatina controlata de rusii de la TMK si-a imbunatatit rezultatele dupa cresterea exporturilor catre piata americana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri