Imbunatatirea treptata a situatiei economice din Europa, pietele financiare tot mai lichide si conditiile mai bune de cotare la bursa au generat o crestere a numarului de exit-uri realizate de fondurile de private equity (PE) in 2013, conform studiului Taking stock: how do private equity investors create value? A study of 2013 European exits – realizat de compania de consultanta EY.

Taking stock study

In 2013, au fost inregistrate 77 de exit-uri ale fondurilor de investitii, fata de 61 in 2012. Anul trecut au fost listate 13 companii, comparativ cu doar trei in 2012, iar unele din cele mai bune companii din portofoliul fondurilor de PE isi asteapta inca randul la listare.

Imbunatatirea conditiilor de creditare a generat o revenire a tranzactiilor de tip secondary buyouts. Astfel, in 2013, 55% din numarul de exit-uri au fost efectuate prin transferul catre alte fonduri PE – o crestere remarcabila fata de 38% inregistrat in 2012 si cel mai mare volum de exit-uri de dupa 2007.

“Ultimii zece ani au fost marcati de turbulente si nesiguranta pentru fondurile PE din Europa – in termeni de atragere de finantare, investitii noi si activitate de exit. Insa, in prezent, fondurile PE sunt din nou in forma, revenindu-si din perioada post-criza iar exit-urile sunt tot mai frecvente, pe masura ce sectorul continua sa se stabilizeze”, se mentioneaza in raportul EY.

Cea mai importanta sursa pentru performantele de exceptie ale fondurilor PE o reprezinta cresterea mai rapida a profitului comparativ cu cel inregistrat prin listarea publica a companiilor, ceea ce e un aspect mai important decat o simpla cumparare sau vanzare norocoasa sau inteligenta, adauga reprezentantii EY. Per ansamblu, companiile vandute intre 2005 si 2013 au inregistrat o crestere EBITDA anuala de peste 8%.

Analizele EY arata ca au fost inregistrate performante ridicate de catre companiile detinute de fonduri PE in intreaga Europa. Studiul a evidentiat, de asemenea, ca exista inca o valoare considerabila in portofoliul curent al fondurilor PE care urmeaza sa fie fructificata. Acest fapt va sprijini o activitate sanatoasa de exit-uri pe toata durata anului 2014 si dincolo de acesta, spun oficialii Ernst&Young.

Piata europeana a IPO-urilor si-a revenit dupa o lunga perioada de hibernare in 2013, iar aceasta tendinta continua si in 2014, cu o serie constanta de exit-uri deja anuntate. Pe partea tranzactiilor private, continua dezvoltare a pietei europene a creditarii se va traduce, cel mai probabil, intr-o activitate sustinuta de tranzactii de tip buyout secundar (tranzactie de vanzare-cumparare incheiata intre investitori financiari).

Conditiile tot mai bune pentru atragerea de finantare va reprezenta un sprijin pentru investitiile noi si e de asteptat ca acestea sa atinga nivelurile de dinainte de criza. In paralel, investitorii de portofoliu vor continua sa fie atrasi de performantele pe termen lung inregistrate de fondurile PE si isi vor intensifica nivelul achizitiilor de active.

Pentru fondurile PE, perspectiva este pozitiva. Conditiile se imbunatatesc pe toate fronturile: exista o disponibilitate mai mare de lichiditati pentru investitii, perspectiva economica se imbunatateste, iar rezistenta la perioade tulburi demonstrata de portofoliile fondurilor PE va contribui la exit-uri tot mai performante ale acestor fonduri in intreaga Europa.

„Pe piata din Romania s-a observat, in primele 8 luni, o crestere a interesului fondurilor de investitii pentru angajarea in tranzactii si o crestere a numarului de tranzactii incheiate. In acelasi timp, strategia de investitii a fondurilor nu s-a schimbat fata de ultimii doi ani, vizand in continuare tranzactii intre 5-50 milioane euro”, mentioneaza, intr-un comunicat de presa, Mihai Pop, manager, departamentul de asistenta in tranzactii, EY Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri