Banca Centrala Europeana (BCE) va face achizitii de obligatiuni garantate cu active (ABS) si eurobonduri incercand sa deblocheze creditarea in Uniunea Europeana, dar si sa evite o scadere puternica a inflatiei in regiune. Moneda euro a scazut puternic imediat dupa anunt, in vreme ce pe burse investitorii au intampinat vestea cu optimism.

Mario Draghi, presedintele BCE, a mai anuntat si reducerea dobanzii de politica monetara de la minimul anterior de 0,15%, la 0,05%, o decizie neasteptata in piata, unde majoritatea analistilor mizau pe o mentinere a ratei. De asemenea, bancile vor plati mai mult pentru a-si mentine banii la BCE, dupa ce institutia europeana a redus facilitatea de depozit pana la -0,2%, de la -0,1%.

BCE a dat un raspuns mai puternic decat se astepta in piata. Avem un BCE foarte hotarat sa urmeze calea relaxarii monetare si mergem spre un program de Relaxare Cantitativa de scara larga - Claudiu Cazacu, XTB Romania

“BCE a dat un raspuns mai puternic decat se astepta in piata. Avem un BCE foarte hotarat sa urmeze calea relaxarii monetare si mergem spre un program de Relaxare Cantitativa de scara larga. Efectele se vor simti pe mai multe canale, insa creditarea va primi un impuls semnificativ mai ales in pietele europene care au intampinat dificultati in ultima perioada: Italia, Spania si Franta. Asa insa cum a subliniat si Mario Draghi, este nevoie de mult mai mult, inclusiv de reforme structurale in acele tari”, a declarat Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj XTB Romania.

La scurt timp dupa anuntul BCE, euro a coborat la cel mai redus nivel din ultimele 14 luni fata de dolar, iar actiunile europene au atins maximul ultimelor doua luni. Euro a scazut fata de dolar cu peste 1%, ajungand in timpul zilei de joi chiar sub nivelul de 1,3 unitati pentru un dolar american.

Probabil tendinta de scadere a euro va continua. Situatia pietelor este mai complicata decat cea a euro: pentru actiuni nu conteaza doar ce face BCE deoarece se simte deja o oarecare oboseala a optimistilor, dupa revenirea din ultimele luni - Claudiu Cazacu, XTB

“Anuntul BCE reprezina o stire consistenta pentru moneda europeana si probabil tendinta de scadere a euro va continua, desigur cu anumite reveniri de moment. Cresterea burselor de joi era de asteptat avand in vedere declaratiile lui Draghi, insa situatia pietelor este mai complicata decat cea a euro: pentru actiuni nu conteaza doar ce face BCE deoarece se simte deja o oarecare oboseala a optimistilor, dupa revenirea din ultimele luni. Pe termen lung reluarea cresterilor pe burse nu este garantata”, a mai adaugat Claudiu Cazacu.

Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a avansat cu 1%, la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni. De asemenea, volumul tranzactiilor cu actiuni membre ale Stoxx 600 este cu 39% mai mare decat media ultimelor 30 de zile.

Cu putin timp inaintea inchiderii sedintei de joi, majoritatea actiunilor de pe Bursa de Valori Bucuresti erau in crestere. Dintre titlurile lichide, Romgaz si Nuclearelectrica inregistrau cele mai bune evolutii (+1,5%).

Sursa foto: Shutterstock / euro sign and banner

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri