Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au terminat sedinta pe minus cu 0,2% fata de vineri, dupa ce la mijlocul zilei se aflau in urcare cu 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la doar 14,1 milioane de lei (3,2 milioane de euro), cea mai redusa incepand din 8 august, cand rulajul a ajuns la 13,6 milioane de lei. In randul actiunilor lichide ale zilei, numarul titlurilor in scadere a fost dublu fata de cele care au incheiat sedinta pe plus.

Indicele sectorului energetic si cel al societatilor de investitii financiare, care includ multe dintre cele mai mari companii de pe bursa, au inchis in scadere. Astfel, BET NG, a inchis in declin cu 0,2%, in timp ce BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietate (FP), a coborat cu 0,3%. Fondul Proprietatea si Electrica (EL) au dominat topul celor mai lichide titluri, cu schimburi de peste 2 milioane de lei pentru fiecare, dar au inchis sedinta in scadere.

Investitorii au tranzactionat actiuni Fondul Proprietatea in valoare de 2,7 milioane de lei si actiuni Electrica de 2,65 milioane de lei. Cotatia Fondul Proprietatea a coborat cu 0,2%, iar cea a Electrica cu 0,4%.

In topul celor mai lichide actiuni au intrat si titlurile firmei de brokeraj SSIF Broker (BRK), cu schimburi in valoare de 1,68 milioane de lei, inclusiv un transfer de tip deal de 868,6 milioane de lei. Tranzactia deal a vizat un pachet de actiuni reprezentand 1,6% din capitalul firmei. SSIF Broker a inchis in crestere cu 4,7%.

Citeste si:

Tranzactii totale de peste 1 milion de lei au mai consemnat doar actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cu 1,35 milioane de lei. Indicii extins BET XT si BET BK au scazut cu 0,2%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au scazut luni, dupa ce au incheiat a patra saptamana consecutiva de crestere. Pe marile burse din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,4%, CAC 40 (Paris) cu 0,3%, iar DAX (Frankfurt) a stagnat.

In Europa Centrala si de Est, indicele PX (Praga) a scazut cu 0,2%, BUX (Ungaria) a coborat cu 0,1%, iar WIG20 (Varsovia) a urcat cu 0,4%.