Ideea potrivit careia antreprenorii romani nu vor sa isi listeze societatile pe Bursa din cauza ca se tem sa devina transparenti si sa isi deschida companiile catre investitori este falsa, considera Marian Petre Milut, proprietarul Prefab Bucuresti (PREH). Potrivit acestuia, bursa romaneasca nu functioneaza in adevaratul sens al cuvantului in primul rand din cauza mediului de afaceri ostil antreprenorilor locali.

“In mod clar bursa nu functioneaza in Romania. Nu functioneaza pentru ca nu sunt bani pe bursa; banii sunt foarte ‘speriosi’ si sunt alungati avand in vedere ca mediul de afaceri este neprietenos cu antreprenorii si total nepredictibil. In ultima perioada mediul de afaceri romanesc s-a intors in urma cu 15 ani iar antreprenorul roman este tratat cu lipsa de respect. Nu este adevarat ca antreprenorii nu vor sa vina pe bursa pentru ca le este teama de transparenta. Vor transparenta, dar vor si predictibilitate”, a declarat Marian Petre Milut.

Omul de afaceri controleaza 83% din Prefab, unul dintre cei mai mari producatori de BCA din Romania, prin intermediul firmei Romerica International. Afacerile Prefab s-au redus in primul semestru din acest an cu 18%, la 26,8 mil. lei, in vreme ce profitul s-a injumatatit, la 0,24 mil. lei. Prefab este evaluata pe bursa la 96,5 mil. lei.

Cum pot sa ii spun unui investitor sa imi cumpere actiunile cand eu nu pot sa ii dau un dividend la sfarsit de an? Nu veti atrage capital pe bursa atat timp cat nu se modifica mediul de afaceri romanesc si cat timp antreprenorii nu vor fi considerati factori esentiali pentru economia tarii - Marian Petre Milut, Prefab Bucuresti

“Cum pot sa ii spun unui investitor sa imi cumpere actiunile cand eu nu pot sa ii dau un dividend la sfarsit de an? Totul este nepredictibil: scumpire de gaz 40% nepredictibila, taxa pe stalp nepredictibila, pretul la combustibil dublat nepredictibil. Schimbam bugete si planuri de investitii din 3 in 3 luni din lipsa de predictibilitate in mediul de afaceri. Nu veti atrage capital pe bursa atat timp cat nu se modifica mediul de afaceri romanesc si cat timp antreprenorii nu vor fi considerati factori esentiali pentru economia tarii”, a mai adaugat Milut.

Presedintele Prefab este contrazis de Mirela Ionescu, sefa departamentului Capital Markets & Investment Banking din cadrul Raiffeisen Bank, care subliniaza ca banii stransi din piata de companiile de stat in ultimii ani demonstreaza tocmai faptul ca problema nu este lipsa banilor pe bursa.

Din contra, eu cred ca in ciuda volumelor, BVB functiuneaza ca sursa de finantare; anul acesta am strans 444 mil. euro pentru actiunile noi emise si vandute de Electrica pe Bursa. Daca ai o companie ‘curata’ si cu o poveste buna pentru investitori, acestia o vor cumpara - Mirela Ionescu, Raiffeisen

“Din contra, eu cred ca in ciuda volumelor, BVB functiuneaza ca sursa de finantare; anul acesta am strans 444 mil. euro pentru actiunile noi emise si vandute de Electrica pe Bursa. La fel de bine au mers si ofertele publice primare si secundare care s-au facut in ultimii ani, precum si plasamentele private. Da, sunt probleme in economia reala, dar infrastructura pietei de capital exista; din punct de vedere al bursei lucrurile nu stau chiar atat de rau. Daca ai o companie ‘curata’ si cu o poveste buna pentru investitori, acestia o vor cumpara”, a declarat Mirela Ionescu.

Raiffeisen a fost cel mai activ intermediar la capitolul listari si oferte publice pe bursa in ultimii ani. Banca a intermediat anul acesta IPO-ul Electrica (444 mil. euro), iar anul trecut IPO-ul Romgaz (383 mil. euro) si oferta secundara de actiuni desfasurata de Transgaz (72 mil. euro). Pe Bursa s-a mai listat in 2013 si Nuclearelectrica (oferta publica de cca. 63 mil. euro).

Totusi, pe Bursa de la Bucuresti listarile de companii private au lipsit cu desavarsire in ultimii sapte ani. In toamna lui 2013, producatorul de materiale de constructii Adeplast a incercat sa se listeze pe BVB, insa IPO-ul a esuat din cauza interesului scazut al fondurilor de investitii.

“Eu astazi nu i-as recomanda niciunui antreprenor sa se listeze pe Bursa”, a concluzionat Marian Petre Milut.

Oamenii de afaceri au dreptate cand spun ca in momentul de fata bursa nu este suficient de atractiva pentru ei si aceasta este si tinta pe care vrem sa o atingem. Multe lucruri legate de mediul de afaceri nu depind insa de noi - Ludwik Sobolewski, Bursa de Valori Bucuresti

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, spune ca in principiu este de acord cu proprietarul Prefab, cu mentiunea ca multe dintre aspectele de care se plang antreprenorii nu tin de BVB.

“Imi place ce a spus domnul Milut despre atitudinea fata de antreprenori si intregul context in care acestia se afla. Oamenii de afaceri au dreptate cand spun ca in momentul de fata bursa nu este suficient de atractiva pentru ei si aceasta este si tinta pe care vrem sa o atingem. Multe lucruri legate de mediul de afaceri nu depind insa de noi (n.red. BVB)”, a declarat Sobolewski.

Vrei sa aflii mai mult despre finantarea afacerilor si nevoile antreprenorilor? Participa la Conferinta “Antreprenor caut finantare” organizata de Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri