Doua deal-uri cu actiuni Fondul Proprietatea (FP) si Electrica (EL) realizate in ultima ora de tranzactii au crescut de cinci ori lichiditatea bursei de la Bucuresti in sedinta de marti, dupa ce la mijlocul zilei rulajul se situa la unul dintre cele mai scazute niveluri din aceasta vara, scrie Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au inchis in stagnare, dupa ce in prima jumatate a sedintei s-au aflat usor in teritoriu pozitiv. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Tranzactiile au totalizat 65,76 milioane de lei (14,87 milioane de euro) pana la finalul sedintei, maximul a aproape doua saptamani, cu 55 de milioane de lei din mai multe deal-uri. Pana la mijlocul zilei, rulajul a ajuns doar la usor peste 1 milion de euro.

In sectorul energetic, indicele BET NG a stagnat, iar BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a scazut cu 0,3%.

Actiunile Fondul Proprietatea au avut cea mai ridicata lichiditate de pe bursa, cu 41,76 milioane de lei, din care 2,76 milioane de lei in piata principala si 39 de milioane de lei dintr-un transfer de tip deal. Tranzactia deal, cu actiuni reprezentand 0,33% din capitalul Fondul Proprietatea, a fost derulata in jurul orei 17:00, cu o ora inainte de inchiderea pietei locale, la un pret cu 0,2% mai mic fata de ziua precedenta.

Citeste si:
Bittnet, evaluata pe AeRO cu 18% peste pretul platit de Carpathia
Bittnet, evaluata pe AeRO cu...

Titlurile Fondul Proprietatea au inchis marti in scadere cu 0,6%.

A doua actiune in topul lichiditatii a fost Electrica, cu lichiditatea, de asemenea, sustinuta de un deal. Schimburile cu titlurile distribuitorului de electricitate au totalizat 15,64 milioane de lei, cu 13,4 milioane de lei printr-un transfer deal. Pachetul de actiuni transferat prin negociere directa intre investitori reprezinta 0,32% din capitalul companiei.

Pe piata deal au mai avut loc doar alte doua transferuri, o tranzactie cu actiuni OMV Petrom (SNP) in valoare de 1,43 milioane de lei si un schimb cu titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD) in caloare de 1,2 milioane de lei.

Indicele extins BET XT a stagnat, iar BET BK a avansat cu 0,1%.

Citeste si:
Banca Transilvania bate un nou record pe Bursa
Banca Transilvania bate un...

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis marti in scadere, dupa alte doua sedinte cu evolutie negativa. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,1%, CAC 40 (Paris) a coborat cu 0,5%, iar DAX (Frankfurt) a inregistrat un declin de 0,6%.

In Europa Centrala si de Est, indicele PX (Praga) a avansat cu 0,3%, iar BUX (Ungaria) a urcat cu 0,5%, in timp ce WIG20 (Varsovia) a scazut cu 0,3%.

Citeste si:
Acalmie pe bursa dupa Pastele catolic
Acalmie pe bursa dupa Pastele...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Autoritatea Financiara britanica a aprobat prospectul listarii FP
Setari Cookie-uri