SIF Transilvania (SIF3) va emite obligatiuni care apoi vor fi listate pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), banii urmand sa fie folositi pentru investitii in companii private ale caror actiuni nu se tranzactioneaza in prezent in piata de capital.

“Pana la sfarsitul acestui an vom anunta lansarea emisiunii de obligatiuni. Nu avem inca un calendar exact, insa anul viitor in mod sigur obligatiunile vor fi si listate pe bursa. Vom avea nevoie de capital deoarece suntem in negocieri cu anumiti investitori romani cu care vrem sa ne asociem pentru a investi in companii private. Aceste companii s-ar putea chiar la un moment dat sa le listam pe Bursa”, a declarat Radu Toia, directorul general adjunct al SIF Transilvania.

Societatea de investitii din Brasov a avut in acest an una dintre cele mai conservatoare politici de administrare a portofoliului dintre SIF-uri, preferand sa isi mentina actiunile pe care le controleaza in detrimentul vanzarilor. Ca urmare, societatea a avut un profit de 8 mil. lei in primul semestru din 2014 (cel mai mic din sector), semnificativ mai mic decat cel de 140,3 mil. lei (cel mai mare din sector) din perioada similara de anul trecut.

Emisiunea de obligatiuni va fi deschisa atat pentru investitorii persoane fizice cat si pentru institutionali. Tinta principala sunt insa fondurile de investitii - Radu Toia, SIF Transilvania

“Emisiunea de obligatiuni va fi deschisa atat pentru investitorii persoane fizice cat si pentru institutionali. Tinta principala sunt insa fondurile de investitii. Este prea devreme sa vorbim acum despre valoarea emisiunii de obligatiuni, aceste aspect nu a fost inca stabilit”, mentioneaza Radu Toia.

Piata de obligatiuni corporative listate pe BVB a revenit puternic in ultimii doi ani. In 2014, trei emisiuni de obligatiuni au fost admise pe Bursa de Valori Bucuresti. Acestea au fost facute de Garanti Bank (300 mil. lei), Transelectrica (200 mil. lei) si Raiffeisen Bank (500 mil. lei). Ofertele s-au adresat insa aproape exclusiv marilor investitori institutionali, investitorilor de retail fiindu-le practic imposibil sa subscrie in acestea.

SIF Transilvania este in prezent evaluata pe bursa la 642 mil. lei (145 mil. euro), actiunile SIF3 fiind in scadere cu 15%* in 2014. Compania si-a majorat in acest an capitalul social cu 109,2 mil. lei, pana la 218,4 mil. lei, dupa ce a incorporat o parte din profitul obtinut in 2013. In urma majorarii, actionarii SIF Transilvania au primit actiuni gratuite evaluate la aproximativ 38 mil. euro.

* Evolutie calculata avand in vedere pretul ajustat al actiunilo in functie de majorarea de capital

Foto: Shutterstock / Finanical Accounting

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri