Primarul din Radauti, Aurel Olarean (PDL), a fost retinut, fiind acuzat ca ar fi santajat un consilier local sa voteze un proiect privind majorarea onorariului unui avocat, stabilit initial la 65.000 de euro, si sa se inscrie in partidul din care edilul face parte, in baza OUG 55/2014.

Aurel Olaren, ridicat joi de procurori si dus la audieri la DNA central, a fost retinut in dosarul in care sunt cercetati judecatorii Bogdan Barbuta si Daniela Prandea, de la Judecatoria Radauti, procurorul Dumitru Dimbu si omul de afaceri Constantin Babiuc, pentru decizii nelegale in instanta, in cauze privind proprietatea unor imobile.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, vineri, intr-un comunicat de presa, ca in acest dosar a fost extinsa urmarirea penala si a fost retinut Aurel Olarean, primarul municipiului Radauti, pentru abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, santaj si complicitate la santaj.

Olarean a fost retinut, pentru 24 de ore, joi , la ora 22.40, iar vineri procurorii vor cere Curtii de Apel Bucuresti arestarea lui preventiva pentru 30 de zile. Potrivit procurorilor DNA, in luna august 2010, primarul Aurel Olarean, in mod nelegal, a dat dispozitie secretarului Primariei sa semneze un contract de asistenta juridica, in baza caruia un avocat trebuia sa primeasca de la Primaria Radauti suma de 65.000 de euro, din care 15.000 de euro onorariu de succes si 50.000 de euro onorariu fix, fara ca pentru atribuirea contractului sa se fi organizat procedura de licitatie.

"Astfel, au fost incalcate atat prevederile art.19 din OUG nr.34/2006 (autoritatea contractanta achizitioneaza direct produse, servicii sau lucrari in masura in care valoarea achizitiei, estimata …nu depaseste echivalentul in lei a 30.000 euro, exclusiv TVA pentru fiecare achizitie de produse ori servicii…), cat si prevederile Hotararii Consiliului Local nr. 128 din 22.07.2010 (prin care a fost aprobata doar plata unui de onorariu avocatial de succes de 10% din valoarea de piata a unui imobil de 153.800 euro)", au scris procurorii in ordonanta de retinere.

Ulterior, in 28, 29 si 31 august 2014, Aurel Olarean a amenintat un consilier local ca, in situatia in care, in sedinta Consiliului Local al municipiului Radauti, nu va vota favorabil proiectul de hotarare prin care era modificat in sensul dorit de edil onorariul avocatului si nu se va inscrie, in baza prevederilor OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali, in partidul din care primarul face parte, va dispune ca sotia acestuia sa fie revocata din functia de conducere pe care o detinea la o institutie aflata in subordinea primariei, ceea ce implica si diminuarea drepturilor salariale.

Prin demersurile facute in sensul aprobarii, de catre Consiliul Local, a majorarii onorariului avocatului, Olarean urmarea sa scape de urmarirea penala in acest dosar, sustin procurorii.

In ce priveste acuzatia de complicitate la santaj, procurorii au aratat ca in perioada 27 ianuarie 2011 - 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olarean, impreuna cu judecatorii Daniela Mariana Prandea si Bogdan Ilarion Costica Barbuta, de la Judecatoria Radauti, si cu procurorul sef al Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Suceava, Dimbu Dumitru, l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc sa exercite presiuni pentru a determina o persoana sa renunte la dreptul de proprietate asupra unei parti dintr-un imobil situat in municipiul Radauti, avand destinatia magazin alimentar si biblioteca, in favoarea unei alte persoane aflate in anturajul omului de afaceri.

In acest caz, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntata la 17 iunie 2008, s-a admis actiunea de revendicare prin care Primaria Radauti a fost obligata sa predea acel imobil persoanei apreciate de instanta ca fiind proprietarul real.

"Intrucat o parte din acest imobil fusese anterior, in mod fraudulos, atribuita omului de afaceri Babiuc Constantin Gavril, prin intermediari, printr-o sentinta civila din 20.06.2006, pronuntata de catre Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica, punerea in executare a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar fi devoalat maniera frauduloasa prin care o parte din imobil, in suprafata de 221 m.p., a fost atribuita unei alte persoane decat celei indreptatite si, ulterior, prin vanzari succesive a ajuns in patrimoniul unei societati controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preintampina acest fapt si pentru a ascunde urmele infractiunii, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, in cursul anului 2011, Olarean Aurel, primar al municipiului Radauti, in numele acestei unitati administrativ-teritoriale, a introdus o actiune in rectificare, directionata spre judecare la judecatorul Prandea Daniela Mariana. Prin aceasta cerere, s-a solicitat instantei sa dispuna rectificarea Cartii funciare, in sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului susmentionat. Tot ca element de presiune, Primaria Municipiului Radauti a angajat un avocat cu care aceasta a incheiat un contract de asistenta juridica", au precizat procurorii.
Corelativ cu acest demers, judecatoarea Daniela Prandea a acordat 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24 iunie 2014, pentru a tergiversa solutionarea cererii vadit nefondata a Primariei Municipiului Radauti.

"Prin tergiversarea solutionarii s-a urmarit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta sa renunte la dreptul de proprietate si sa semneze in acest sens o conventie, redactata chiar de judecatorul Barbuta Bogdan-Ilarion-Costica", au mai aratat procurorii.

Constantin Gavril Babiuc ar fi apelat si la procurorul sef Dumitru Dimbu, care in perioada martie - aprilie 2014 i-ar fi solicitat unui executor judecatoresc sa exercite presiuni asupra proprietarului, in sensul celor dorite de catre Babiuc "si invocand autoritatea si vointa expresa a numitului Dimbu Dumitru". Judecatorul Bogdan Barbuta, procurorul Dumitru Dimbu si omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestati preventiv in 23 iunie, iar judecatoarea Daniela Prandea a fost pusa sub control judiciar de procurorii DNA.

Aurel Olarean, aflat la al doilea mandat de primar, are 54 de ani. El este vicepresedinte al organizatiei judetene Suceava a PDL. In perioada 1996-2004, Olarean a fost consilier local PD la Radauti, iar intre 2004-2008 a fost deputat din partea acestui partid. Mandatul de deputat l-a incheiat cu cateva luni inainte de termen, el demisionand din Parlament in 23 iunie 2008 intrucat a fost ales primar.

In ianuarie 2014, Aurel Olarean a fost trimis in judecata de Parchetul Curtii de Apel Suceava, pentru abuz in serviciu pe motiv ca a refuzat sa constate incetarea mandatului unui consilier local si sa vacanteze postul.

Potrivit procurorilor, din luna iulie 2012 primarul nu si-a indeplinit, cu stiinta, atributiile de serviciu prevazute in Statutul alesilor locali si nu a propus Consiliului Local Radauti sa constate incetarea de drept a mandatului de consilier a lui Nistor Tatar, membru PSD, care a fost ales si consilier judetean si care a optat pentru functia de consilier judetean.

Dosarul a fost trimis Judecatoriei Radauti. In februarie 2013, Prefectura Suceava a facut plangere penala impotriva primarului Aurel Olarean pentru ca refuza vacantarea a trei locuri de consilier local, dupa ce acestia demisionasera din Consiliul Local Radauti.

De asemenea, Aurel Olarean este verificat de ANI pentru ca s-ar afla in conflict de interese sau in incompatibilitate. Potrivit unei informari din iulie a Prefecturii Suceava, institutia a fost sesizata si la randul sau a sesizat ANI ca primarul Aurel Olarean nu si-a mentionat in declaratia de interese doua firme si, totodata, "a derulat activitati de furnizare produse intre firma acestuia catre spital, unitate care se afla in subordinea Consiliului Local".

In 2008, pe cand era deputat PDL, Aurel Olarean a fost cercetat pentru amenintare si distrugere, el fiind acuzat ca a amenintat un barbat, Romeo Galan, si i-a avariat autoturismul. Politia Suceava a deschis atunci o ancheta, cazul fiind preluat de Parchetului instantei supreme, avand in vedere calitatea de deputat a lui Olarean.

In mai 2007, Aurel Olarean a fost implicat intr-un scandal electoral, alaturi de echipa sa de campania, in orasul sucevean Milisauti. Potrivit Politiei Judetene Suceava, primarul PSD de atunci din Milisauti, Mircea Laurus, a reclamat Politiei ca la locuinta sa au venit, cu doua microbuze si un autoturism, 15-20 de persoane imbracate in portocaliu care faceau campanie in favoarea presedintelui suspendat Traian Basescu, iar consilierul deputatului PD Aurel Olarean a intrat in curtea sa, unde l-a amenintat si l-a insultat. Totodata, consilierul local PSD Dumitru Bodnariuc reclama atunci Politiei ca a fost amenintat de catre Aurel Olarean ca ii va face dosar penal si ca il va trimite la puscarie.

Si in vara anului 2005 Olarean a fost implicat intr-un scandal, fiind acuzat de trei politisti din Radauti ca autoturismul cu care se aflau in misiune a fost blocat in trafic de jeep-ul deputatului. Politistii au reclamat ca parlamentarul i-a somat sa coboare din autoturism, sa stea cu mainile ridicate la un gard si sa dea explicatii in legatura cu modul in care au traversat o cale ferata. Olarean i-a verificat pe politisti cu fiola pentru a stabili daca acestia au consumat alcool si a mers la sediul Politiei din Radauti pentru a se asigura ca acestia fusesera trimisi in misiune.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri