Companiile din Romania ofera unele dintre cele mai mari dividende din Europa, acesta fiind “pretul” platit de piata locala pentru a compensa riscul de tara dar si piedicile pe care marii investitori straini le intampina cand vor sa faca plasamente pe plan local. Pentru a promova randamentele superioare din piata romaneasca, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a lansat un indice care ia in calcul dividendele si distributiile de cash facute de companii.

BET-TR este un indice care reflecta evolutia celor mai tranzactionate zece companii de pe BVB, dar care mai ia in calcul dividendele si distributiile de numerar facute de acestea. Cele zece companii sunt Petrom, Fondul Proprietatea, Romgaz, Banca Transilvania, BRD, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica si Bursa de Valori Bucuresti.

“BET-TR va demonstra ca nivelul istoric al randamentelor de pe bursa romaneasca este unul foarte atractiv. Indicele va genera o imagine mai buna in privinta randamentelor de pe BVB deoarece include si dividendele. Pentru investitorii internationali, dividendele mai mari din Romania sunt un fel de ‘compensatie’ a faptului ca ei isi asuma anumite riscuri cand intra piata locala, riscuri care in alte piete emergente nu exista”, a declarat Ludwik Sobolewski, la deschiderea oficiala a sedintei de tranzactionare.

Pentru investitorii internationali, dividendele mai mari din Romania sunt un fel de ‘compensatie’ a faptului ca ei isi asuma anumite riscuri cand intra piata locala, riscuri care in alte piete emergente nu exista - Ludwik Sobolewski, BVB

Desi indicele a fost lansat luni (22 sept 2014), Bursa de la Bucuresti a calculat si un istoric incepand cu data de 21 septembrie 2012. Astfel, in ultimii doi ani indicele ar fi generat un castig de 61%, in comparatie cu 46,7% - cresterea indicelui BET (care urmareste doar evolutia celor mai tranzactionate 10 actiuni) in aceeasi perioada.

Compania Randament dividende 2014
Alumil 62,6%
SIF Muntenia 16,6%
iFond Financial 13,5%
Transelectrica 13,3%
Transgaz 8,9%

“Randamentul dividendelor romanesti este peste cel inregistrat in pietele de regiune: avem o medie de 5-6% in Romania fata de circa 2,7 – 3% pe bursele cu care ne comparam. Cand mentionam randamentele dividendelor romanesti in discutiile cu strainii, mereu se opresc sa isi noteze pentru ca sunt surprinsi. Tocmai aceste randamente superioare sunt motivul pentru care fondurile de pensii si de investitii poloneze au inceput sa investeasca pe Bursa de Valori Bucuresti”, spune Lucian Anghel, presedintele BVB si CEO al BCR Pensii.

Compania Tara Randament dividende 2014
Zwack Ungaria 15,3%
Seadrill Norvegia 13,3%
Telenet Belgia 13,2%
Magyar Telekom Ungaria 11,9%
Fred.Olsen Energy Norvegia 10,9%

Randamentul mediu al dividendelor acordate de companiile romanesti in acest an a fost de 7,8%. Cifra nu include si randamentul urias (62,6%) generat de dividendele Alumil.

Dupa Alumil, cele mai mari castiguri au adus anul acesta dividendele SIF Muntenia si iFond Financial – 16,6%, respectiv 13,5%. Companii precum Transgaz, Romgaz sau Petrom au acordat dividende cu randamente cuprinse intre 7 si 9%.

Pentru comparatie, in Polonia, cel mai mare randament in 2014 este adus de dividendele Asseco Central Europe (8%) un producator de software slovac listat la Varsovia. Al doilea cel mai mare randament pe Bursa din Varsovia a fost generat de dividendele Budimex (7%), companie de constructii care a realizat si spitalul Maria Sklodowska Curie din Bucuresti.

Randamentele dividendelor din pietele emergente se afla la maximele ultimilor cinci ani, potrivit ING Investment Management.

“Dividendele sunt la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani si se sprijina pe o baza solida a rezultatelor financiare raportate de companii. Este in special cazul Europei de Est, unde se gasesc cele mai atractive oportunitati. Randamentul mediu in Europa de Est ajunge la circa 5% in prezent, insa poate depasi 10% pe masura ce economiile din Europa isi revin”, spune Manu Vandenbulck, senior investment manager at ING IM, citat de globalcustody.net.

Intr-un top al randamentelor in Europa, pe primul loc se afla producatorul maghiar de bauturi alcoolice Zwack (15,3%), urmat de Seadrill (13,3%) din Norvegia si Telenet (13,2%) din Belgia.

Foto: Shutterstock / Profit

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri