Fondul Proprietatea controleaza 19% din actiunile Petrom, pachetul reprezentand 35,3% din valoarea totala a detinerilor FP. Actiunile Fondul Proprietatea au crescut saptamana trecuta cu 6,5% pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa aparitia unor zvonuri potrivit carora compania s-ar pregati sa vanda integral pachetul de actiuni Petrom.

“Daca cineva raspandeste aceste zvonuri, ar trebui macar sa isi faca inainte temele, unii oameni nu sunt constienti de limitarile pe care le avem. Fondul Proprietatea nu poate vinde ‘dintr-un foc’ mai mult de 20% din active, iar pachetul Petrom reprezinta 35% din VAN”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea.

Legislatia prevede ca intr-un exercitiu financiar FP nu poate instraina peste 20% din totalul activelor fara o aprobare prealabila obtinuta in Adunarea Generala a Actionarilor.

“Nu ne-am schimbat strategia, am anuntat in primavara ca luam in considerare optiuni strategice pentru pentru o potentiala reducere a participatiilor detinute la Petrom. Suntem in continuare in discutii si cand acestea vor avansa, sau cand vom avea date concrete, vom face si un anunt oficial”, a declarat Greg Konieczny.

Fondul Proprietatea ramane...
Citeste si: Fondul Proprietatea ramane prea mare pentru BVB la 6 ani de la listare

La inceputul saptamanii trecute, inainte de reaparitia zvonurilor privind o noua incercare a FP de a vinde actiuni Petrom, americanii de la fondul de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al FP, au cumparat titluri Fondul Proprietatea in valoare de 23 mil. lei (5,2 mil. euro). Incurajati de achizitiile americanilor, investitorii s-au inghesuit sa cumpere FP ulterior, fapt ce a impins cotatiile actiunii FP aproape de 1 leu/unitate.