Actiunile bancii austriece Erste (EBS) au scazut marti cu aproape 5% si au generat cel mai ridicat rulaj din piata principala, cu o valoare totala a tranzactiilor de cateva ori mai ridicata fata de o sedinta obisnuita, intr-o bursa in declin cu 0,4%, scrie Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide 10 actiuni, au incheiat sedinta pe minus cu 0,4%, nivel la care se aflau si la mijlocul sedintei. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Investitorii au tranzactionat actiuni in valoare de 36,7 milioane de lei (8,33 milioane de euro), sub rulajele consemnate pe bursa de la Bucuresti in sedintele de saptamana trecuta.

Actiunile Electrica (EL) nu au revenit marti la tranzactionare nici marti, dupa ce au fost suspendate luni pentru desfasurarea AGA, in timp ce titlurile Fondul Proprietatea (FP) au fost suspendate in prima jumatate a zilei pentru adunarea actionarilor. Cele doua companii au acoperit o mare parte din lichiditatea bursei din saptamana anterioara, cand au atins si noi maxime.

Cea mai lichida actiune a fost BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 9,4 milioane de lei, din care 9,3 milioane de lei prin patru transferuri pe segmentul deal. BRD a inchis in stagnare fata de luni. BET NG, indicele sectorului energetic, a scazut cu 0,3%, la fel ca BET FI, compus din SIF-uri si Fondul Proprietatea.Tranzactiile cu actiuni Erste Bank s-au ridicat la 5,64 milioane de lei si au avut astfel cel mai ridicat rulaj din piata principala.

Pentru Erste, ordinele de vanzare au fost introduse inca din deschidere, investitorii reactionand la un anunt postat luni seara de Raiffeisen Bank International, cu indicatii privind pierderile estimate din operatiunile derulate in Ucraina si Ungaria. Actiunile Raiffeisen au scazut cu pana la 13%.

Situatia din Ucraina este principalul motiv pentru o revizuire a estimarii privind provizioanele Raiffeisen de la 1,3-1,4 miliarde de euro la 1,5-1,7 miliarde de euro, in timp ce in Ungaria banca se asteapta la costuri totale de 240 de milioane de euro din cauza unui program guvernamental prin care bancile sunt obligate sa acorde clientilor concesii la imprumuturi despre care executivul considera ca au fost acordate in termeni incorecti.

Erste este expusa, de asemenea, la piata din Ungaria, unde are o prezenta importanta.

O lichiditate mai ridicata au inregistrat si actiunile Banca Transilvania (TLV), cu schimburi in piata principala in valoare de 4,68 milioane de lei, la care se adauga un transfger deal de 697.700 lei. Actinule institutiei financiare au inchis in scadere cu 1,5%.

In piata deal au mai fost incheiate transferuri cu titluri Transgaz (TGN), de 852.000 lei, si Natura Quattuor Energia Holdings (SCPS), de 291.000. Actiunile Fondul Proprietatea au revenit pe bursa in a doua parte a zilei si au inchis in declin cu 0,3%, pe tranzactii in valoare de 3 milioane de lei. Indicele extins BET XT a scazut cu 0,5%, iar BET BK a coborat cu 0,8%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inregistrat cel mai puternic declin din sase saptamani, in contextul ingrijorarii investitorilor ca inasprirea reglementarilor fiscale in Statele Unite ar putea reduce atractivitatea pentru preluare a companiilor din domeniul farmaceutic, in timp ce cresterea industriei prelucratoare din zona euro a incetinit.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 1,3%, CAC 40 (Paris) a coborat cu 1,8%, iar DAX cu 1,4%. In Europa Centrala, indicele PX (Praga) a scazut cu 1,1%, BUX (Budapesta) a consemnat un declin de 1,4%, iar WIG20 (Varsovia) a inchis pe minus cu 1,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri