Piata de capital romaneasca are mai putin de o saptamana pana va trece prin cele mai importante schimbari la nivel de infrastructura din istoria recenta. Pentru investitorii obisnuiti, modificari precum trecerea la decontarea in doua zile (T+2) sau separarea sistemelor de tranzactionare si post-tranzactionare nu pot parea semnificative, insa Cristian Agalopol, presedintele Depozitarului Central (DC), atrage atentia ca graba in care aceste modificari vor fi facute ar putea sa duca la cresterea riscurilor din piata, cel putin pe termen scurt.

Cristian Agalopol este presedintele Depozitarului Central si director executiv al departamentului de custodie al Citi Romania si Bulgaria. Mandatul sau in cadrul DC expira la sfarsitul acestui an.

Wall Street.ro: Ce motivatie mai aveti sa lucrati pentru Depozitar avand in vedere ca in cateva luni nu veti mai ocupa functia de presedinte?

Cristian Agalopol: In octombrie trebuie sa aiba loc AGA pentru urmatorul Consiliu si presedinte, iar mandatul meu expira oficial in decembrie. Motivatia mea nu este legata de functie, ci de piata de capital. Chiar si dupa ce voi pleca raman aproape de piata de capital prin pozitia mea din cadrul Citi.

WS: De ce nu mai vreti sa continuati in functia de presedinte al Depozitarului?

Cristian Agalopol: Sunt implicat in multe proiecte de piata si a trebuit sa fac o selectie. Principalul focus pe care il am sunt proiectele din Citi. De asemenea, sunt si in board-ul AmCham unde sunt copresedinte pe comitetul piete de capital.

Nici nu m-am asteptat ca foarte multe puncte de vedere ale Depozitarului sa coincida cu ale BVB dat fiind faptul ca domnul Sobolewski vine dintr-o alta cultura, cu alta experienta de piata si atunci aceasta situatie ar fi condus la pareri divergente.

WS: Neintelegerile cu domnul Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB, au contat atunci cand ati decis sa nu mai continuati la Depozitar?

Cristian Agalopol: Nu. Au fost si sunt pareri divergente, ceea ce nu inseamna ca automat este si ceva negativ. Din aceste pareri divergente pot fi create discutii constructive care sa aduca un plus pentru piata de capital. Nici nu m-am asteptat ca foarte multe puncte de vedere ale Depozitarului sa coincida cu ale BVB dat fiind faptul ca domnul Sobolewski vine dintr-o alta cultura, cu alta experienta de piata si atunci aceasta situatie ar fi condus la pareri divergente.

Problema pe care eu o vad acum si am semnalat-o si in CA este urmatoarea: costul de a schimba (nu de a achizitiona) infrastructura acum, in conditiile in care toata piata europeana pivoteaza in jurul implementarii directivelor europene, este mult mai mare. Munca ce trebuie facuta pentru schimbarea softului va fi mult mai mare. Ar fi fost mult mai bine sa fi avut un soft gata pregatit care sa poata acomoda cu usurinta toate aceste recomandari europene.

WS: Aveti oficial un termen de la BVB privind implementarea unui nou software la Depozitarul Central?

Cristian Agalopol: Nu, si este una dintre problemele principale ale pietei. Pentru ca brokerii si custozii sa isi poata customiza sistemele informationale trebuie sa aibe garantia ca soft-ul Depozitarului nu se va schimba in urmatorii 3-4 ani de zile. Spun asta pentru ca, de exemplu, daca eu ma leg la aceasta infrastructura si peste un an vine Depozitarul si schimba soft-ul, eu trebuie sa consum alte resurse pentru a-mi schimba infrastructura interna si pentru a ma lega la noul soft. Este important ca BVB si Depozitarul sa trimita in piata un mesaj clar privind aceasta initiativa. Noi, Depozitarul, am incercat sa schimbam software-ul, insa ne-am lovit de dorinta BVB de a customiza si de a face modificarile la nivel intern. Cred ca este doar o masura pe termen scurt si este insuficienta pe termen lung.

BVB a anuntat intr-o conferinta de presa din luna mai ca vor sa inceapa demersurile pentru achizitionarea unui nou software. Neexistand insa un calendar de implementare, acest lucru pune in dificultate un participant din piata care vrea sa isi automatizeze procesele. Pana atunci, BVB ramane furnizorul principal de servicii de IT pentru Depozitar.

WS: Pe 6 octombrie Depozitarul ar trebui sa treaca la decontarea la doua zile. Sunteti pregatiti? ar putea sa fie amanat acest moment si ce probleme ar putea sa apara dupa aceasta schimbare?

Cristian Agalopol: Lucrurile sunt acum avansate si nu cred ca mai este posibila o amanare a trecerii la T+2. Nu stiu daca investitorii sunt atat de interesati de T+2 sau T+3, cat de modul in care noi ca piata stim sa gestionam riscul intern aici. Trecerea de la o decontare de 3 zile, la o decontare de 2 zile are ca beneficiu reducerea riscului de contraparte. Exista insa si un efect invers: in conditiile in care avem o piata ce nu este integral automatizata din punct de vedere al infrastructurii (bursa - depozitar - piata), pe o piata in care exista foarte mult volum de munca manual, un ciclu de decontare redus, de 2 zile, poate sa conduca la niste riscuri operationale.

Lucrurile sunt acum avansate si nu cred ca mai este posibila o amanare a trecerii la T+2. Nu cred ca totusi ca daca Romania ar fi trecut la T+2 de la 1 ianuarie piata de capital locala ar fi fost izolata. In schimb cred ca va fi o factura de platit aici, a neanuntarii acestor proiecte in timp util pentru toata piata

WS: Adica? Ce ar putea merge prost?

Cristian Agalopol: Vorbim de posibile erori umane din cauza volumului foarte mare de munca manuala ce ar putea ingreuna acest proces. Nu cred ca daca Romania ar fi trecut la T+2 de la 1 ianuarie piata de capital locala ar fi fost izolata. In schimb cred ca va fi o factura de platit aici, a neanuntarii acestor proiecte in timp util pentru toata piata. Faptul ca ne aflam cu o saptamana inainte de T+2 fara a avea testele efectuate intre Depozitar si piata, faptul ca inca nu avem avizul favorabil al BNR si al ASF, pune clientii si investitorii in imposibilitatea de a-si ajusta sistemele si procedurile pentru a interactiona cu piata noastra.

(n.red. discutia a avut loc vineri 26 septembrie)

Ce cred eu ca se va intampla, si se poate deja observa, volumul de tranzactii pe Bursa va fi destul de mic, atat in perioada premargatoare T+2, dar si in perioada urmatoare. Sunt foarte multi clienti internationali care vor fi nevoiti sa testeze toate aceste functionalitati intr-un mediu live. Daca piata anunta aceste proiecte cu 6 luni inainte de implementare, conform practicilor europene, cu un calendar stabil de implementare cu sesiuni de teste, piata ar fi fost pregatita.

Intr-adevar, trecerea la T+2 in Europa este anuntata pe 6 octombrie ca data de referinta - sunt cca. 28 de piete care fac acest lucru, insa toate aceste piete au anuntat trecerea cu 6 luni inainte si au avut un calendar de implementare bine definit.

BVB si Depozitarul trebuiau sa anunte proiectele, doar ca cei doi executivi au intarziat aceste procese. Astfel, am fost pusi in situatia de a aproba aceste proiecte pe ultima suta de metri. Comentariul unuia dintre cei mai mari custozi globali a fost ca "ceea ce nu ati putut face in 15 ani, incercati sa faceti intr-o zi"

WS: Si anuntarea acestei treceri nu tine de Depozitarul Central?

Cristian Agalopol: Da, tine de Depozitar si BVB. Cele doua companii impreuna trebuiau sa anunte aceste proiecte, doar ca cei doi executivi au intarziat aceste procese. In aceste conditii am fost pusi in situatia de a aproba aceste proiecte pe ultima suta de metri si de a gasi masuri de management al riscului ca sa putem sustine si separarea (n.red. a conturilor de tranzactionare de cele de custodie si decontare - o conditie pentru trecerea la statutul de piata emergenta) si trecerea la T+2.

Sunt cele mai mari schimbari de infrastructura care se fac la Depozitar si in piata de capital romaneasca de la infiintare.Comentariul unuia dintre cei mai mari custozi globali a fost ca "ceea ce nu ati putut face in 15 ani, incercati sa faceti intr-o zi". Daca schimbam lucrurile peste noapte fara sa le dam timp clientilor internationali sa isi ajusteze regulamentele si sistemele, ii punem in imposibilitatea de a desfasura business-ul pe piata din Romania.

Vreau sa ma asigur ca aceste lucruri nu se vor mai intampla in piata, asa ca in urmatoarea sedinta a ConsiliuluI de Administratie voi cere ca toate proiectele majore cu impact asupra infrastructurii pietei de capital sa fie anuntate de catre executiv cu 6 luni inainte si cu un plan clar de implementare. Ma voi asigura ca aceste lucruri nu se vor mai intampla in piata.

WS: Asupra domnului Ludwik Sobolewski evident ca nu aveti nicio putere, insa va ganditi sa cereti in vreun fel sanctionarea doamnei Adriana Tanasoiu?

Cristian Agalopol: Au fost discutii in CA vis-a-vis de multe aspecte si nu as vrea sa fac publice deciziile Consiliului in legatura cu acest lucru, dar pot spune doar ca lucrurile nu au ramas asa.

Vom trece de la o infrastructura in care riscul de decontare ratata este aproape egal cu zero, la o infrastructura la care riscul de decontare ratata este mai mare decat zero

WS: Ce alte riscuri exista dupa ce vor avea loc aceste schimbari? Vom vedea decontari esuate?

Cristian Agalopol: In primul rand foarte multi clienti internationali straini isi vor reduce activitatea o luna- doua pentru a testa aceste functionalitati live. Vom trece de la o infrastructura in care riscul de decontare ratata existent acum este aproape egal cu zero, la o infrastructura la care riscul de decontare ratata este mai mare decat zero si automat procedurile de gestionare a riscurilor trebuie sa fie imbunatatite. Faptul ca vom trece la un ciclu de decontare T+2 cu o singura sesiune de decontare poate fi un risc. Faptul ca trecem la T+2 fara o formula a Fondului de Garantare ajustata corespunzator poate sa fie un risc. Aceste lucruri se vor face in perioada urmatoare, suntem deja in discutii cu BNR pentru a vedea cand putem implementa aceste schimbari.

Pana atunci au fost gasite si identificate mecanisme de management al riscului in cadrul Depozitarului astfel incat sa putem avea o "punte" intre perioada dintre 6 octombrie si perioada cand aceste schimbari mentionate anterior vor fi implementate.

Este important sa avem chiar trei sesiuni de decontare: una dimineata, inainte de deschidere - pentru a elibera lichiditate pentru piata, a doua - sesiunea principala din timpul zilei, si a a treia - la sfarsitul zilei,o sesiune de backup. O singura sesiune este insuficienta. Unul dintre semnalele de alarma pe care le trag este ca o data ce trecem la separare si T+2, piata va cere si va avea nevoie de imprumuturile de actiuni. Este un mecanism de risk management pentru decontarile ratate. Daca nu ai actiunile la decontare te costa mult mai putin sa le imprumuti decat sa platesti niste penalizari. Suntem singura tara care trecem la T+2 cu o singura sesiune de decontare si fara o contraparte centrala. Doar bulgarii nu mai au contraparte centrala, insa au doua sesiuni de decontare si se gandesc sa treaca la trei.

Spania a zis ca nu trece la T+2 pana nu are contraparte centrala pe actiuni, asa ca au anuntat oficial ca vor implementa noul sistem de decontare in T4 2015, atunci cand vor fi pregatiti.

WS: De cat timp veti avea nevoie pentru a reveni din nou la risc aproape zero, cum este acum?

Cristian Agalopol: Cred ca 3-4 luni. Chiar daca intram cu a doua sesiune de decontare si cu o noua formula de calcul la Fondul de Garantare, riscurile nu vor fi zero, dar vor fi diminuate. Vor fi riscuri in continuare, nu pot sa spun ca mai mici sau mai mari decat acum. Una dintre solutiile pe care piata trebuie sa le ia in considerare pentru diminuarea considerabila a acestor riscuri este o Contraparte Centrala. Separarea celor doua sisteme bursa- depozitar fara o contraparte centrala este un lucru care poate crea niste probleme la nivel de piata. Contrapartea centrala a devenit o necesitate, nu mai este o institutie la care ne gandim daca sa fie sau nu. Fara o contraparte centrala nu putem impinge piata romaneasca catre nivelul de piata emergenta.

WS: Nu poate si BVB sa se lege la o contraparte straina, precum Sibex?

Cristian Agalopol: Ba da, dar va fi mult mai scump decat sa ne facem una proprie. De ce ? Pentru ca o contraparte straina va lua in calcul si riscul Romaniei. Poate sa fie doar o solutie pe termen scurt. Din punctul meu de vedere cea mai mare valoare adaugata in aceasta contraparte centrala nu o poate aduce decat BNR. Ea trebuie sa pivoteze in jurul BNR.

WS: Ati redus recent tarifele pentru blocarea si deblocarea actiunilor in Sectiunea 1, este o masura luata pentru a preveni furturile de actiuni?

Cristian Agalopol: Nu exista un mecanism de prevenire a furtului. Serviciul respectiv a fost conceput de Depozitar pentru a da posibilitatea actionarilor sa isi protejeze detinerile de actiuni. Noi am crescut accesibilitatea serviciului in randul persoanelor fizice reducand tarifele. Este o masura care iti nasigura o mai mare protectie. Daca actiunile sunt blocate in sectiunea 1, ele nu pot fi mutate in Sectiunea 2 fara a fi deblocate.

WS: Ce ar trebui sa faca un investitor obisnuit, cu un portofoliu de cateva mii de euro, pentru a se asigura ca actiunile nu ii vor fi furate?

Cristian Agalopol: In primul rand ar trebui sa analizeze brokerul cu care urmeaza sa lucreze; ce face? ce clienti are? ce istoric are? Nu ar trebui sa bata la orice usa. De asemenea ar trebui sa oblige brokerul sa ii puna la dispozitie extrasele de cont. Daca acest investitor doreste ca pe o perioada de timp sa nu mai faca nicio tranzactie pe bursa, ar trebui sa isi urce actiunile in Sectiunea 1 si sa ceara un extras de cont direct de la Depozitarul Central pe care sa il compare cu extrasul de cont primit de la broker.

Sursa foto: Depozitarul Central

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri