Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au generat vineri 40% din rulajul redus al bursei, cel mai mic incepand de la sfarsitul lunii iulie, sustinute de programul de rascumparare de titluri proprii derulat de companie, intr-o piata care a inchis in crestere usoara.

Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide actiuni, a avansat cu 0,2%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Investitorii au tranzactionat vineri actiuni in valoare de 13,06 milioane de lei (2,96 milioane de euro). O lichiditate mai scazuta a fost inregistrata pe 29 iulie, cand transferurile au insumat doar 12,76 milioane de lei, relateaza Mediafax.

Bursa de Valori Bucuresti trece incepand de luni la sistemul de decontare a tranzactiilor T+2, de la T+3 in prezent. Astfel, tranzactiile efectuate pe piata de capital din Romania vineri, 3 octombrie, dar si cele de luni, 6 octombrie, vor fi decontate in aceeasi zi, miercuri, 8 octombrie. Ca urmare a unor modificari tehnice la sistemele de tranzactionare, BVB sterge din sistem dupa inchiderea sedintei de vineri ordinele open (valabile pana la momentul executiei), urmand ca acestea sa poata fi reintroduse luni, de la ora 09:00 - etapa de predeschidere extinsa a pietelor (devansata fata de ora standard, 09:30).

Actiunile Fondul Proprietatea au contribuit vineri decisiv la lichiditatea bursei, cu tranzactii de 5,08 milioane de lei, si au inchis in crestere cu 0,3%. Pretul si rulajul actiunilor Fondul Proprietatea au beneficiat de rascumpararile derulate de companie prin al patrulea program de achizitii de titluri proprii, inceput miercuri. Fondul Proprietatea a anuntat ca a cumparat miercuri 3,4 milioane de actiuni, iar joi alte 3,6 milioane de titluri.

Programul poate fi derulat pana in noiembrie 2015 si vizeaza cumpararea a maxim 990.855.616 de actiuni proprii, reprezentand 7,97% din capital. O lichiditate mai ridicata au inregistrat si actiunile Banca Transilvania (TLV), cu tranzactii de 2,55 miloane de lei, din care 1,8 milioane de lei printr-un deal incheiat in prima parte a zilei. Pretul titlurilor bancii a crescut cu 0,3%.

Citeste si:
Toate reactiile dupa ce Guvernul si-a pus in cap mediul de afaceri
Guvernul si-a pus in cap...

Doar titlurile OMV Petrom (SNP) au mai depasit pragul de 1 milion de lei in privinta rulajului, cu schimburi de 1,95 milioane de lei, dar au inchis in scadere cu 0,1%. Indicele BET FI, format din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,6%, in timp ce BET NG, al sectorului energetic, a avansat cu 0,3%.

Pe segmentul deal al bursei au mai fost incheiate doar alte doua transferuri, pe langa cel cu actiunile Banca Transilvania, ambele vizand titluri Antibiotice (ATB) in valoare totala de 712.300 lei. Indicele BET XT a crescut cu 0,3%, iar BET BK a urcat cu 0,6%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut vineri, dupa ce rata somajului din SUA a scazut in septembrie la 5,9%, cel mai redus nivel din ultimii sase ani, de la 6,1% in luna precedenta. Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,8%, iar FTSE 100 (Londra) cu 1,1%. Piata din Germania este inchisa vineri, ziua nationala a acestui stat.

Pietele din Europa Centrala se aflau, de asemenea, pe plus la mijlocul zilei, urmand directia burselor dezvoltate. Indicele PX (Praga) a avansat cu 0,3%, BUX (Budapesta) a urcat cu 1%, iar WIG20 (Varsovia) a crescut cu 0,7%

Citeste si:
Prapad pe bursa dupa 'cadoul' de Craciun facut de Guvern
A doua cea mai mare scadere...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Petrecere ca inainte de criza pe bursa romaneasca
Setari Cookie-uri