Ministerul Finantelor a anuntat un proiect prin care Legea pietei de capital va fi revolutionata, insa forma finala si felul in care acesta a fost publicat a starnit controverse ce puteau fi cu usurinta evitate. Totusi, desi venit in campanie electorala, proiectul reprezinta un plus pentru bursa locala si un guvern socialist care, asa cum un broker l-a caracterizat, “a facut in 2 ani mai mult pentru piata de capital decat in 8 ani un guvern democrat-liberal”.

Proiect Lege modificare L297

Proiect OUG

Una dintre cele mai importante noutati este posibilitatea eliminarii pragului de detinere in cadrul SIF-urilor, societati de investitii cu active de 6,6 mld. lei (1,5 mld. euro) si unde detinerile sunt in prezent limitate la cel mult 5% din actiuni. Mai exact, in termen de 3 luni dupa adoptarea legii, SIF-urile vor trebui sa convoace adunarea generala extraordinara a actionarilor care va hotari cu privire la mentinerea, eliminarea sau modificarea pragului maxim de actiuni ce poate sa fie detinut.

De asemenea, legea prevede si marirea pragului de detinere de la 5% la 20% la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Eliminarea pragurilor pentru detinere la SIF-uri a fost intens ceruta de investitorii de pe Bursa in ultimii ani. Stirea a propulsat actiunile SIF si BVB in sedinta de marti, acestea ajungand sa urce cu pana la 5%.

Finantele au retras si inlocuit de pe website ordonanta de urgenta la cateva ore de la publicare

In mijlocul entuziasmului de pe Bursa, Ministerul Finantelor a decis insa retragerea textului de proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, inlocuindu-l cu un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital (vezi fisierele atasate). Cele doua documente sunt practic identice din punct de vedere al continutului, insa avocatii spun ca in forma proiectului de lege, modificarile la Legea pietei de capital ar putea sa aiba loc mult mai tarziu decat se anticipa.

Din punct de vedere al timpului, este o diferenta gigantica intre un proiect de lege si o ordonanta de urgenta. Asteptarea era sa fie mentinuta ordonanta de urgenta, asa cum domnul Ponta chiar a promis ieri

“Din punctul meu de vedere, dupa aceasta schimbare, exista chiar si posibilitatea ca legea sa nu fie aprobata anul acesta. Guvernul va adopta proiectul si apoi il va trimite catre Parlament. La Parlament va trebui sa intre pe ordinea de zi si sa fie aprobat, insa stim cum totii ritmul in care acest lucru se intampla si ce amanari pot avea loc, mai ales daca ne gandim ca suntem si in campanie electorala. Din punct de vedere al timpului, este o diferenta gigantica intre un proiect de lege si o ordonanta de urgenta. Asteptarea era sa fie mentinuta ordonanta de urgenta, asa cum domnul Ponta chiar a promis ieri la deschiderea Bursei de Valori Bucuresti”, a declarat un avocat specializat in legislatia pietei de capital.

Premierul Victor Ponta declarase luni, la deschiderea sedintei de tranzactionare a BVB, ca in mod normal modificarile vor fi adoptate printr-o ordonanta de urgenta.

“A picat, insa, intr-un moment in care mai multe ambasade au spus sa nu mai emitem ordonante de urgenta, dupa care i-am intrebat pe respectivii ambasadori daca in domeniul pietei de capital este bine sa dam ordonante de urgenta si au spus ca da. Asa incat, exista ordonante bune si ordonante proaste in functie de interesul politic care n-ar trebui sa influeneze dezvoltarea pietei de capital", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Vor fi de acord actionarii si sefii SIF-urilor cu eliminarea pragului de detinere?

Dincolo de balbaielile privind forma actului normativ, mai trebuie remarcat si faptul modificarile la legea pietei de capital nu garanteaza in niciun fel eliminarea pragului la SIF-uri. Mai mult de atat, teoretic actionarii vor putea decide chiar si reducerea pragului sub 5%, revenindu-se astfel la criticatele limitari din ultimii 16 ani. Legea prevede ca actionarii trebuie sa decida daca elimina, mentin, sau modifica actualele limitari.

Dupa adoptarea legii vom avea insa o problema: la AGA unde va trebui sa fie luata o decizie s-ar putea sa vedem anularea voturilor unor actionari care vor eliminarea pragului, din simplul motiv ca anumiti indivizi vor fi mai interesati sa isi mentina controlul si situatia de acum din SIF-uri

“Statul trebuia sa aiba curaj sa spuna direct ca elimina pragul la SIF-uri, asa cum tot el, statul, l-a impus cu ceva ani in urma. Dupa adoptarea legii vom avea insa o problema: la AGA unde va trebui sa fie luata o decizie s-ar putea sa vedem anularea voturilor unor actionari care vor eliminarea pragului, din simplul motiv ca anumiti indivizi vor fi mai interesati sa isi mentina controlul si situatia de acum din SIF-uri. Daca, de exemplu, eu si alti 50 spunem ca vrem eliminarea, iar apoi suntem declarati concertati? Bunul simt ar spune insa ca in mod normal se va ajunge la eliminarea pragului”, a declarat seful diviziei de brokeraj a unei banci din piata.

In trecut, au existat cazuri in care conducerile anumitor SIF-uri au decis restrictionarea drepturilor de vot al unor actionari considerati ca actioneaza concentrat. Legislatia romaneasca nu defineste forte exact ce inseamna actiunea concertata, astfel ajungandu-se la situatii stranii in care persoane fizice erau declarate ca actioneaza concertat cu fonduri de investitii sau de pensii.

“Nu cred ca totusi se va ajunge la reducerea pragului de detinere, chiar daca teoretic se poate intampla si acest lucru. Ma indoiesc ca un actionar care are acum 5% dintr-un SIF va fi de acord sa voteze cu 1% in viitor. Modificarile la Legea pietei de capital sunt binevenite, fie ele si in campanie electorala. Am crititicat mereu guvernul insa ar trebui si sa recunoastem ca in 2 ani un guvern socialist a facut mai multe pentru piata de capital locala decat un guvern democrat-liberal in 8 ani”.

In mandatul actualului premier s-au realizat cele mai mari privatizari pe bursa din istorie. Anul trecut, Romgaz s-a listat in urma unei oferte publice initiale (IPO) in urma careia statul a incasat 1,7 mld. lei, iar in vara acestul an Electrica a finalizat cu succes un IPO de 1,95 mld. lei. De asemenea, statul a mai listat pe bursa si Nuclearelectrica in toamna lui 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri