Intr-o postare pe blogul MareaSpovedanie.wordpress.com, presupus ca ar apartine brokerului Cristian Sima, acesta explica Dosarul Romeptrol din punctul sau de vedere.

Nu cu mult timp inainte de listarea Rompetrol, m-am trezit in birou cu C.P. Tariceanu. Desi sotia mea era directoare generala la firma lui, Citroen-ATS, si desi lucrasem la Intervam, unde, in afara de Catarama, era si Tariceanu actionar, intilnirile mele cu politicianul liberal se puteau numara pe degetele de la o mina. Ca orice politician versat m-a luat prin invaluire. M-a intrebat cum merge bursa, economia si alte politeturi. Apoi, a dorit sa-si deschida un cont si a si transferat 2 miliarde de lei vechi.Cu citeva saptamini inainte de listare a venit sa-mi dea simultan, un ordin si un pont. Sa cumpar actiuni Rompetrol, pentru el de toti banii pe care ii avea la mine, ba chiar si de mai multi bani, si sa cumpar si pentru mine. Mi-a dat si pretul: 116 lei. Mi-a sugerat ca la sfirsitul zilei le vom vinde cu 480. Exact asa s-a petrecut in prima zi de tranzactionare Rompetrol. Trebuie sa va explic ca la BVB, decontarile se fac la trei zile de la data tranzactiei. Adica, cumperi azi si platesti peste trei zile. Daca insa le vinzi in aceeasi zi, nu mai ai nevoie de niciun ban, incasezi doar cistigul.Astazi, in urma scandalului Rompetrol, este nevoie sa dovedesti ca aveai banii necesari cumpararii, inainte de a incasa suma rezultata din vinzare. Dar si astazi e suficient ca firma de borkeraj sa aiba banii necesari sau ceilalti clienti sa ii aiba. Nu neaparat clientul care cumpara. I-am explicat domnului Tariceanu ca a sti pretul de pornire si a sti si pina unde creste actiunea, se numeste inside trading si e ilegal. Mi-a replicat ca in Romania nu e prea bine specificat acest delict si ca nu e niciun risc. Am refuzat sa-i fac tranzactia, si-a retras banii si a facut-o prin Eastern Securities, firma de brokeraj a lui Verestoy. Am interzis in firma sa se cumpere sau sa se vinda actiuni rompetrol, si bine am facut, pentru ca, atunci cind doamna Albu a venit in control, era disperata ca de la mine nu s-a lansat niciun ordin pe rompetrol timp de peste 5 ani de zile.Cred ca si astazi sunt singura firma de borkeraj care nu a participat la tortul Rompetrol. Patriciu a fost negru de suparare cind a aflat ca Tariceanu mi-a spus planul. Ii era frica sa nu-i stric jocurile, stiind ca dispuneam de mari lichiditati, de la clientii mei straini. I-am asugurat ca nu ma voi amesteca.

Esential e sa intelegeti ce s-a intimplat atunci. Patriciu a vindut sute de milioane de actiuni Rompetrol de la firma sa Vega si apoi a inceput sa cumpere pina cind au ajuns la 480 unde vega a cumparat totul inapoi. Patricu a vindut la 116 si a cumparat la 480. El a facut o pierdere intentionata, legala de fapt, prin care a platit tot ce datora la multa lume in modul cel mai elegant posibil. Patriciu nu i-a facut pe Tariceanu, Verestoy sau SRS sa cistige pentru ca era generos, ci pentru ca avea de platit anumite spagi de la preluarea Petromidia. Toata lumea a anchetat apoi pe cei care au cistigat, cind esential, era sa vezi cine a dorit sa piarda, si de ce? SRS plateste azi cu libertatea, pentru ca el a achizitionat si vindut actiuni in aceeasi zi, fara niciun ban, ceilalti macar au dovedit ca aveau ceva bani sa cumpere. Totul s-a facut cu directa cooperare a CNVM ului care ar fi trebuit sa supravegheze tranzactiile. Mai mult chiar, serverele de la BVB s-au blocat pentru ca volumul a fost prea mare pentru amarita noastra de bursa. Este ciudat ca azi, dintre toti speculantii cu actiuni rompetrol, doar SRS e arestat si mai ales, ca sefa CNVM ului, a primit doar p[edeapsa cu suspendare.Cum nu ma pricep la justitie, nu vreau sa speculez pe acest subiect. Pierderea intentionata facuta de Vega pe actiunile Rompetrol, pierdere care e o evaziune fiscala clara ca ziua, nu a fost nici ea anchetata. Dupa acest episod, Patriciu obisnuia deseori sa manipuleze piata, pentru a ii face pe unii sau altii sa cistige, metoda mult mai intelegenta decit banii la punga ai lui Siveco, spalati cu tiganii din Sintesti.
Dupa listarea de pomina la Rompetrol, prin 2005, a inceput ancheta si am fost invitat de Mircea Dinescu sa explic ce s-a intimplat, la emisiunea lui: Vorba lui Dinescu. Dinescu era spumos dar nu prea intelegea si nu m-a lasat prea mult sa vorbesc. Relatiile lui Dinescu cu Patriciu s-au cosmetizat dupa ce Patriciu i-a cumparat lui Mircea “Plai cu Boi” si “Aspirina Saracului” cu enorma suma de 1 mil de euro. Mircea, afacerist slab, nu a inteles, ca daca firma e a lui patriciu in majoritate si acesta a imprumutat firma cu 950000, asta nu inseamna ca Dinescu incaseaza ceva. Maxim a fost ca si restul de 50000 erau un cec de la o banca elvetiana, cec insa postdatat dupa mai multe luni. Dupa aceasta tranzactie, practic, relatiile au devenit neutre: Dinescu nu il mai critica si Patriciu isi vedea de afacerile lui.

Dosarul Rompetrol are insa un final mult mai interesant. Cum a vindut Patriciu o firma din antilele olandeze, si cum nu a platit niciun sfant la fisc, nici romanesc nici olandez. Ba mai mult, din ce a incasat, a reusit sa dea curat, lui Kulibayev, aproape 2 miliarde de dolari para-ndarat.Cum de stiu eu finalul?Simplu, din noroc. Para-ndaratul a venit la BSI Chiasso, iar directoarea si adjunctul erau atunci actionari WBS.Stiu ca sunteti deceptionati dar, in realitate, benzinaria lui conu’ Dinu nu s-a vindut nici macar cu un miliard.

Dar toate astea, intr-o alta spovedanie!

Tineti aproape!!!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri