Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va organiza in data de 22 octombrie prima intalnire dintr-o serie de evenimente la Londra dedicate investitorilor institutionali din acest centru financiar. BVB vrea sa le vorbeasca astfel investitorilor despre progresele recente inregistrate de piata de capital din Romania si despre obiectivul sau de a fi promovata la statutul de piata emergenta.

Speaker-ii la eveniment sunt reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Autoritatii de Surpaveghere Financiara, ai BVB si ai comunitatii investitorilor internationali. Evenimentul este menit sa fie o invitatie pentru ca participantii la pietele globale sa isi exprime opiniile in ceea ce priveste progresele inregistrate de piata de capital din Romania, spun reprezentantii Bursei.

Seria de evenimente dedicate investitorilor institutionali, sub numele de "Piata de capital din Romania - in ascensiune spre statutul de piata emergenta", va fi organizata trimestrial si va oferi investitorilor oportunitatea de a fi pusi la curent cu cele mai recente progrese realizate de Bursa de Valori Bucuresti si sa intre in legatura cu factorii de decizie din piata de capital din Romania.

„Incepand din Noiembrie 2013, piata de capital din Romania a intreprins o reforma profunda in scopul de a elimina barierele care stau in calea dezvoltarii sale. Inlaturarea acestor bariere se traduce intr-un acces mai usor al investitorilor la piata, lichiditatea mai mare si mecanisme de piata imbunatatite”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Bursei de Valori Bucuresti.
Printre progresele pe care BVB vrea sa le scoata in evidenta se afla:

  • Scaderea comisioanelor de tranzactionare practicate de BVB incepand de la 1 octombrie
  • Scaderea comisioanelor de tranzactionare pe partea de cumparare practicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)
  • Schimbarea prevederilor referitoare la ofertele publice de vanzare:

- introducerea posibilitatii ca prospectul sa fie intocmit intr-o limba de larga circulatie in domeniul financiar.
- introducerea unor facilitati (spre exemplu eliminarea prevederilor privind durata minima de derulare a ofertei) sau a unor prevederi exprese care sa clarifice anumite drepturi ale ofertantului/ emitentului
- simplificarea documentatiei/procedurilor legate de aceste oferte (spre exemplu eliminarea unor documente care se depuneau la ASF).

  • Optimizarea procedurilor privind exercitarea drepturilor legale, prin implicarea depozitarului instrumentelor financiare si prin modificarea procedurilor privind efectuarea platilor si transferul drepturilor de proprietate asupra actiunilor platite in cazul conturilor globale.
  • Imbunatatirea procedurilor referitoare la admiterea la tranzactionare pe o piata reglementata
  • Introducerea obligatiei emitentului de a stabili si include in hotararile AGA a anumitor date cheie (spre exemplu data platii), precum si de a transmite depozitarului central anumite informatii prevazute in raportul emitentilor.
  • Imbunatatirea procedurilor privind exercitarea anumitor drepturi ale actionarilor in cadrul AGA (spre exemplu introducerea unor prevederi referitoare la constatarea calitatii de reprezentant legal in baza listei primite de la depozitarul central, introducerea unor prevederi referitoare la modalitatea de inlocuire a votului prin corespondenta).
  • Separarea conturilor din sistemul de tranzactionare de cele din sistemul de post-tranzactionare, rezultand in plasarea ordinelor si mecanismului de decontare in conformitate cu standardele internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri