Proiectul de modificare a legislatiei privind piata de capital, care prevede eliminarea pragului maxim obligatoriu pentru detineri de actiuni la SIF-uri, a fost discutat de Guvern doar in prima lectura si va fi asteptat un punct de vedere atat din partea BVB, BNR si ASF, cat si al Comisiei Europene, informeaza Mediafax.

"Proiectul de lege privind piata de capital s-a amanat pentru saptamana viitoare, pentru ca premierul a cerut formularea punctelor de vedere de catre Comisia Europeana, Banca Nationala a Romaniei, ASF si Bursa de Valori", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, la finalul sedintei de marti a Guvernului.

La remarca presei ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Banca Nationala a Romaniei (BNR) au avut reprezentanti in grupul de lucru care a redactat proiectul de act normativ, oficialul guvernamental a aratat ca, fiind un document foarte important, s-a solicitat ca toate entitatile interesate sa exprime un punct de vedere, "ca sa nu existe ulterior nemultumiri pentru ca, intr-un fel sau altul, se poate distorsiona piata".

El a precizat totodata ca proiectul nu a fost modificat fata de forma prezentata de Ministerul Finantelor. Proiectul prezentat, in urma cu doua saptamani, de catre Ministerul Finantelor prevede ca pragul maxim obligatoriu pentru detinerile de actiuni la SIF-uri, in prezent de 5%, va fi eliminat, iar actionarii societatilor vor avea libertatea sa stabileasca, daca doresc, o limita in acest sens, in timp ce plafonul pentru participatiile la operatorii de piata va creste de la 5% la 20%.

Ministerul preciza atunci ca proiectul vizeaza modificarea si completarea Legii 297/2004 privind piata de capital si a este parte a unei initiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de catre Bursa de Valori Bucuresti, din care fac parte atat reprezentanti ai pietei de capital, cat si ai autoritatilor de supraveghere si reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Banca Nationala a Romaniei, precum si ai Ministerului Finantelor Publice.

"Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Raspundem astfel unor mai vechi asteptari ale pietei. Modificarile pe care le vom aduce vizeaza, in principal, adaptarea normelor nationale in scopul asigurarii unui tratament unitar si echitabil pentru investitori. Ma refer atat la investitorii locali, cat si la cei straini, respectiv la investitorii majoritari si la cei minoritari", a afirmat atunci ministrul Finantelor, Ioana Petrescu.

Conform proiectului, in cazul in care actele constitutive ale unei SIF prevad limitari de detinere raportate la capitalul social al respectivei societati sau a drepturilor de vot aferente, in termen de maximum 3 luni de la intrarea in vigoare a prezentului act normativ se va convoca adunarea generala extraordinara a actionarilor, care va hotari cu privire la mentinerea, eliminarea sau modificarea respectivelor prevederi.

La fel ca in prezent, exercitiul dreptului de vot este suspendat pentru titlurile detinute de actionarii care depasesc limitele stabilite. Acestia trebuie sa informeze in trei zile lucratoare societatea ASF si piata reglementata pe care se tranzactioneaza actiunile, iar in trei luni de la depasirea limitei stabilite de actionarii SIF sunt obligati sa vanda detinerile care depasesc pragul, se arata in proiect. In privinta operatorilor de piata, limita creste de la 5% la 20%, si se pastreaza prevederea ca niciun actionar sa nu detina, direct sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot.

"Orice achizitie de actiuni ale operatorului de piata care conduce la o detinere mai mare sau egala cu 5%, 10%, 15%, respectiv cel mult egala cu 20% din totalul drepturilor de vot va fi notificata operatorului de piata in termenul stabilit prin reglementarile ASF si este supusa in prealabil aprobarii ASF. Orice instrainare de actiuni ale operatorului de piata care va conduce la scaderea sub oricare dintre pragurile de detinere mentionate va fi notificata operatorului de piata si ASF, in termenul prevazut de reglementarile emise de ASF", potrivit proiectului de lege.

Printre aspectele vizate se numara si facilitarea accesului la piata de capital romaneasca, respectarea drepturilor fundamentale ale investitorilor, cum ar fi dreptul de vot sau dreptul la dividende, guvernanta corporativa a emitentilor si transparenta acestora, inclusiv raportarea informatiilor relevante pentru participantii la piata si simplificarea regimului ofertelor publice si al listarilor de actiuni si obligatiuni.

De asemenea, proiectul propune eliminarea din cadrul actelor constitutive ale SIF-urilor si ale operatorilor de piata a unor prevederi restrictive referitoare la conditiile de intrunire a cvorumului si de adoptare a hotararilor adunarilor generale ale actionarilor, care fac dificila desfasurarea acestora. In acelasi timp, se urmareste cresterea bazei de investitori institutionali din Romania si motivarea populatiei sa investeasca direct sau indirect in instrumente financiare listate, mai preciza Ministerul Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri