Actiunile Gazprom au coborat la bursa din New York la cel mai redus nivel dupa martie 2009, dupa ce grupul rus nu a reusit sa rezolve disputa cu Ucraina referitoare la datoriile acesteia pentru gaze, transmite Bloomberg.

Certificatele americane de depozit ale Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, au scazut cu 2,6%, la 6,44 dolari pe unitate, la New York, iar declinul din acest an a atins 26%. La bursa din Moscova, actiunile Gazprom sunt in declin cu 0,4%, la 133,5 ruble pe unitate. Fiecare certificat american de depozit reprezinta doua actiuni ale Gazprom. Citigroup a inrautatit marti ratingul titlurilor Gazprom la "vanzare", din cauza posibilitatii reducerii livrarilor de gaze in Ucraina, potrivit Mediafax.

Agentia de evaluare financiara Moody’s, care a retrogradat saptamana trecuta ratingul Rusiei, a atribuit ratinguluiGazprom perspectiva negativa, din cauza expunerii la modificarea calificativului Rusiei. Rusia si Ucraina nu au reusit, marti, sa ajunga la un acord referitoare la plata gazelor, in timpul negocierilor intermediate de Uniunea Europeana. In luna iunie, Gazprom a oprit livrarile de gaze catre Ucraina, din cauza datoriilor de peste 5 miliarde de dolari ale acestui stat. Disputele anterioare dintre Gazprom si Ucraina au provocat intreruperea livrarilor de gaze catre Europa, in 2006 si 2009.

"Oamenii se tem de razboaiele gazelor. Discutiile continua, dar perspectivele sunt neclare. In cel mai rau caz, daca nu va fi un acord, va fi rau pentru veniturile Gazprom", a declarat Ivan Manaenko, director pentru cercetari la compania Veles Capital in Moscova. Rusia si Ucraina vor incerca sa incheie un acord temporar in timpul viitoarei runde de discutii, programate in 29 octombrie, potrivit comisarului european pentru Energie, Guenther Oettinger. Conform unui proiect de acord, Ucraina ar plati pana la sfarsitul acestui an 3,1 miliarde de dolari, pentru livrarile anterioare de gaze ale Rusiei, care la randul ei ar reduce pretul cu 100 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, la 385 de dolari, pana la sfarsitul lunii martie. Uniunea Europeana s-a angajat sa ofere sprijin financiar Ucrainei pentru plata gazelor.

Citeste si:
Avionul prabusit la Teheran: Ucraina ia in calcul terorismul
Ucraina ia in calcul...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Top 5 branduri auto cu peste 10.000 de masini noi vandute in Romania