Peter Jansen, expat olandez ales ca membru in Consiliul de Administratie (CA) Romgaz la sfarsitul anului trecut, vorbeste intr-un interviul acordat wall-street.ro despre ce experienta sa in cadrul conducerii neexecutive a producatorului de gaze, implicarea statului in administrarea societatilor din portofoliu, dar si despre ce inseamna mai exact guvernanta corporativa pentru companiile romanesti.

Peter Jansen este cetatean olandez, el ocupand functia de membru in Consiliul de Administratie al Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania. Jansen este de asemenea associate senior lecturer specializat in guvernanta corporativa si marketing in cadrul London School of Business and Finance. Peter Jansen este prezent in Romania din 1999, timp in care a condus mai multe firme, printre care si grupul de presa Sanoma Hearst Romania (in prezent BurdaInternational), in portofoliul caruia se afla reviste precum Cosmopolitan sau Esquire. La inceputul anilor ’90, Peter Jansen a fost consultant de management pentru NAM, companie olandeza de petrol si gaze organizata sub forma unui joint venture controlat de Royal Dutch Shell si ExxonMobil.

Wall-Street.ro: Cum ajunge un specialist olandez in comunicare si marketing in Consiliul de Administratie al Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania?

Peter Jansen: Am o experienta ce nu se limiteaza doar la zona de comunicare, media si marketing; anterior am fost constultant de strategie in Olanda in cadrul NAM, cel mai mare producator de gaze din UE. Am fost antreprenor, consultant de strategie si manager, si cred ca experienta anterioara ma face potrivit pentru pozitia de membru neexecutiv in board-ul Romgaz.

Desigur, o persoana care se afla in corpul executiv al companiei ar trebui sa stie totul despre industra gazelor naturale si crede-ma ca avem acesti oameni calificati in cadrul Romgaz.

WS: De ce v-a propus pentru aceasta functie Fondul Proprietatea? Ce asteptari are administratorul Franklin Templeton de la dumneavoastra in board-ul Romgaz?

Peter Jansen: Pe Greg Konieczny (managerul FP) il intalnisem o data anterior, il stiam si pe domnul Steven van Groningen (n.red. membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea) iar FP mi-a propus sa candidez pentru aceasta pozitie. M-am uitat la ce ar presupune functia si am ajuns la concluzia ca s-ar potrivi cu ceea ce fac acum, pentru ca in cadrul London School of Business and Finance acopar si domeniul acesta de comunicare in sectorul petrol-gaze si energie.

Principarea asteptare a celor de la FP este ca eu sa promovez si sa sustin principiile de guvernanta corporativa la Romgaz, astfel incat drepturile actionarilor, in special a celor minoritari – cum este Fondul, sa fie respectate.

Toata lumea vorbeste despre guvernanta corporativa, insa nu multi sunt cei care si inteleg ce presupune acest lucru.

Sunt un sustinator al publicarii salariilor pe care sefii companiilor listate le incaseaza. Nu este nimic de ascuns; daca sunt prea mari, trebuie explicat actionarilor de ce se intampla acest lucru. Sa nu fiu inteles gresit, nu sunt nici absurd sa cer ca CEO-ul unei companii de talia Romgaz sa fie platit cu, sa zicem, 2.000 de euro

Pentru mine cel mai important aspect al guvernantei corporative este sa ai un Consiliu de Administratie independent – independent de executiv, dar independent si de actionariat. Rolul meu la Romgaz este acela de a ma asigura ca societatea merge bine si are rezultate bune. Nu reprezint Fondul, reprezint Romgaz si interesele companiei. Cel mai important este ca presedintele companiei sa nu fie si CEO, pentru ca altfel cum poate sa fie el independent de executiv? Este de asemenea foarte important ca majoritatea membrilor dintr-un board sa nu fie executivi, deoarece este evident ca acestia isi vor dori sa ‘arate’ mai bine la evaluari.

Sunt si un sustinator al publicarii salariilor pe care sefii companiilor listate le incaseaza. Nu este nimic de ascuns; daca sunt prea mari, trebuie explicat actionarilor de ce se intampla acest lucru. Sa nu fiu inteles gresit, nu sunt nici absurd sa cer ca CEO-ul unei companii de talia Romgaz sa fie platit cu, sa zicem, 2.000 de euro. Este evident ca pentru a putea atrage un specialist capabil in acest domeniul complex trebuie sa ai si ce sa ii oferi.

De asemenea, am fost si cel care a sustinut propunerea de a se introduce remuneratii suplimentare variabile pentru executivi in functie de evolutia de pe bursa a actiunilor companiei, care din pacate nu a fost aprobata de actionari.

Cititi si Cum ar fi evoluat salariile sefilor marilor companii listate din Romania daca ar fi fost platiti ca in vest?

WS: Care sunt cele mai importante probleme pe care le-ati remarcat la nivel de guvernanta corporativa in Romania?

Peter Jansen: Chiar ieri vorbeam in cadrul unei conferinte despre guvernanta corporativa, dedicata in special companiilor de stat, despre faptul ca in general Consiliile de Administratie ale acestor societati sunt aglomerate cu zeci de puncte de discutie pe agenda sedintelor, din care majoritatea nici macar nu sunt decizii ce trebuie luate, ci mai degraba tot felul de formalitati. In final se pierde foarte multa vreme din cauza acestora si nu mai ramane timp pentru a discuta lucrurile cu adevarat importante, precum strategia, peformanta directorilor, risk-management, control intern, etc.

La prima sedinta a Consiliului de Administratie Romgaz la care am fost, am intrebat ‘ce vom face cand ramanem fara gaze’? A urmat liniste in sala… si apoi am fost intrebat la ce ma refer.

WS: Directorul Romgaz discuta strategia companiei cu membrii board-ului?

Peter Jansen: Da, nu indeajuns de mult, dar lucram la acest aspect. Este rolul nostru, al board-ului, sa ii cerem asta si sa il ajutam sa puna la punct strategia. Unul dintre obiectivele mele la Romgaz pentru anul acesta este sa acordam mult mai mult timp discutiilor despre strategia companiei pe termen lung.

La prima sedinta a Consiliului de Administratie Romgaz la care am fost, am intrebat ‘ce vom face cand ramanem fara gaze’? A urmat liniste in sala… si apoi am fost intrebat la ce ma refer. Resursele de gaze naturale sunt limitate, da? Intr-o buna zi vor disparea, ce vom face atunci? Desigur am primit raspunsuri de genul ca acest lucru se va intampla peste cateva zeci de ani. In regula, dar ce propuneti sa facem? Vom sta degeaba pana cand ne vom trezi ca nu mai avem gaze si bani? Daca vreti sa facem ceva, ar trebui sa incepem sa ne gandim de acum la rezerve, la strategii de diversificare a activitatii. Aceasta este problema: faptul ca societatile sunt foarte orientate pe termen scurt si nu au strategie pe termen lung. Sunt orientate pe termen scurt din cauza ca sunt inundate de probleme operationale de zi cu zi.

Primul lucru pe care l-am propus este eliberarea agendei de discutie a CA, care este mult prea aglomerata cu lucruri nu foarte relevante.

WS: Cat de bine aplicate sunt principiile de guvernanta corporativa in cadrul companiilor romanesti?

Peter Jansen: O imbunatatire se vede in cazul Romaniei, dar inca nu suntem la nivelul vestului. Suntem acolo unde este destul de normal sa fim.

Cred insa ca principala problema ramane implicarea politica in viata companiilor de stat. Statul trebuie sa realizeze ca acum nu mai este proprietar, ci este actionar.

Cred insa ca principala problema ramane implicarea politica in viata companiilor de stat. Statul trebuie sa realizeze ca acum nu mai este proprietar, ci este actionar. Noi de exemplu suntem o companie listata, ar trebui sa fim lasati sa ne facem treaba, iar la finalul anului, in Adunarea Generala a Actionarilor, statul ca actionar poate spune daca este multumit sau nu de noi; in timpul anului insa, administrarea companiei ar trebui sa fie lasata in seama noastra.

Personal sunt in favoarea reducerii participatiilor controlate de stat in companii si asta pentru ca nu consider ca in general un stat este foarte potrivit pentru administrarea societatilor.

In mod evident profitul Romgaz va fi influentat daca redeventele vor fi marite, deoarece ar fi un cost in plus. Nu ar fi o problema majora, dar s-ar vedea in rezultatele financiare.

WS: Avand in vedere ca este foarte probabil ca Romania sa mareasca anul viitor redeventele aplicate producatorilor de hidrocarburi, in ce masura vor fi afectate rezultatele Romgaz de aceasta schimbare?

Peter Jansen: Pentru ca sunt un membru neexecutiv in Consiliul Romgaz, nu as vrea sa ma pronunt asupra unor aspecte ce tin mai degraba de executiv. Ce pot spune este ca in mod evident profitul Romgaz va fi influentat daca redeventele vor fi marite, deoarece ar fi un cost in plus. Nu ar fi o problema majora, dar s-ar vedea in rezultatele financiare.

Mai important ar fi sa stim insa din timp cand urmeaza sa apara taxe noi pentru a nu avea surprize. Avem deja un mediu economic volatil si daca vom avea de asemenea si un mediu politic si legal volatil, atunci va fi foarte dificil sa ne desfasuram activitatea in conditii optime.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri