Actionarii Fondului Proprietatea (FP) vor plasa in oferta publica de rascumparare derulata de companie ordine de vanzare pentru circa 85% din numarul total de titluri disponibile, potrivit analistilor casei de brokeraj Tradeville.

In cazul in care toate cele 11,78 miliarde de actiuni disponibile, fara titlurile detinute de Fondul Proprietatea, ar fi subscrise, fiecare investitor va putea sa vanda in oferta circa 6,3% din participatia detinuta, insa este de asteptat ca acest procent sa fie imbunatatit, anticipand ca circa 85% din numarul de actiuni vor fi subscrise, caz in care participantii ar putea sa vanda, conform procedurii pro-rata de alocare, 7,5% din cat au propus. "In plus, ne asteptam ca, ulterior, Fondul Proprietatea sa achizitioneze mai agresiv restul de circa 200 milioane de actiuni ramase disponibile in al patrulea program de rascumparari", afirma analistul Tradeville Bogdan Gherghe, citat de Mediafax.

In urma cu un an, Fondul Proprietatea a cumparat prin oferta publica 600 de milioane de actiuni la pretul de 1 leu/unitate, cu 34,22% mai mare fata de cotatia din piata la momentul anuntarii ofertei. Actionarii au plasat ordine de subscriere pentru pachete reprezentand cumulat 76,34% din actiunile Fondului Proprietatea la acel moment si 81% din actiunile disponibile, astfel ca rata de suprasubscriere s-a situat la 17,5, iar cea de alocare la 5,7%. Fondul Proprietatea a anuntat marti, dupa inchiderea bursei, ca plateste in oferta publica de rascumparare a 750 milioane de actiuni un pret de 1,11 lei/titlu, cu 18,7% peste cotatia de inchidere de marti, de 0,9350 lei/unitate, valoarea operatiunii ridicandu-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro).

Cele 750 milioane de actiuni reprezinta 6% din numarul total de titluri Fondul Proprietatea. Oferta publica se va derula intre 3 noiembrie si 2 decembrie si face parte din cel de-al patrulea program de achizitie de titluri proprii, inceput la 1 octombrie. Programul poate fi derulat pana in noiembrie 2015 si vizeaza achizitia a maxim 990.855.616 de actiuni proprii, reprezentand 7,97% din capital.

Actiunile Fondul Proprietatea au un potential ridicat de crestere, existand premisele depasirii pragului de 1 leu/actiune, pe fondul programelor de rascumparare, al ofertei publice, precum si al viitoarei listari secundare pe bursa din Londra, potrivit Tradeville.

"Consideram ca potentialul de crestere al Fondului Proprietatea este in continuare atractiv si ne asteptam ca titlurile FP sa testeze pana la finalul anului pragul de 1 leu/actiune, dar in acelasi timp exista argumente suficiente pentru depasirea acestei zone pe parcursul anului urmator", afirma Gherghe.

Un argument important pentru aprecierea titlurilor Fondului Proprietatea ar fi presiunea actionarilor in sensul reducerii discountului dintre cotatiile bursiere si activul net, tinta actuala fiind trasata la 15%.

"Listarea secundara la Londra ar genera un impuls suplimentar pozitiv avand in vedere ca ar putea asigura accesul catre un grup vast de potentiali investitori, care nu sunt in acest moment activi pe piata de la BVB, dar ar putea fi atrasi de potentialul Fondului Proprietatea sau de celelalte companii din portofoliu. Cresterea vizibilitatii pentru FP si pentru restul societatilor detinute de Fond ar putea sa genereze un efect pozitiv indirect si pentru BVB, chiar daca initial o parte din rulajele zilnice ar migra catre o alta bursa", spune analistul Tradeville.

Pentru listarea la Londra este necesara modificarea reglementarilor de catre Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, insa este de asteptat ca in urmatoarele luni Fondul Proprietatea sa aiba toate avizele.

Compania are deja documentatia pregatita, iar termenul efectiv de listare ar fi de aproximativ o saptamana de la depunerea documentelor la Bursa din Londra. "Pentru evolutia viitoare nu ar fi de neglijat nici efectul pozitiv al listarilor programate pentru anul urmator, in special Hidroelectrica, a doua cea mai importanta participatie din portofoliu, care reprezinta circa 14,32% din activele nete, dar si o potentiala vanzare a unor detineri din companiile private de energie, cum este Enel", spune Gherghe.

Cele doua evenimente ar putea oferi o imagine mai buna asupra activelor nete si ar genera o parte din lichidatile necesare pentru urmatoarele programe de rascumparari. Fondul Proprietatea a inregistrat in primele noua luni un profit de 984,5 milioane de lei (221,3 milioane de euro).

La sfarsitul lunii august, Elliott Associates controla 15,23% din actiunile FP, in timp ce participatii totalizand 60,29% se afla in detinerea unor investitori persoane juridice, iar 24,48% in posesia unor investitori persoane fizice. La cea mai recenta cotatie, de 0,935 lei/actiune, Fondul Proprietatea are o capitalizare de 11,628 miliarde de lei (2,63 miliarde de euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri