Bursa a inchis pe verde dupa cinci sedinte de scadere

Bursa de la Bucuresti a inchis vineri in crestere, pentru prima data dupa cinci sedinte in teritoriul negativ, evolutia fiind sustinuta in principal de evolutia actiunilor Banca Transilvania (TLV) si Romgaz (SNG).

Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,6%, iar BET, al celor mai lichide actiuni, a avansat cu 0,7%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine, scrie Mediafax.

Investitorii au tranzactionat vineri actiuni de 35 milioane de lei (7,9 milioane de euro). Cel mai ridicat rulaj a fost inregistrat de actiunile Banca Transilvania, cu 7,28 milioane de lei, din care 1,79 milioane de lei prin doua transferuri de tip deal. Actiunile bancii au crescut cu 1,9%, sustinute de rezultatele financiare mai bune decat anticipau analistii, anuntate joi. Institutia de credit a obtinut in primele noua luni un profit net de 338,13 milioane lei, in crestere cu 40,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Transferuri ridicate au fost operate cu actiunile Romgaz (SNG), de 5,65 milioane de lei. Cotatia producatorului de gaze naturale, care are o pondere ridicata in principalii indici ai pietei, la fel ca Banca Transilvania, a urcat cu 1,5%. Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au inchis in crestere cu 0,5% dupa schimburi intre investitori de 5,4 milioane de lei, din care 1,4 milioane de lei printr-un transfer de tip deal.

Indicele BET FI, compus din Fondul Proprietatea si cele cinci SIF-uri, a crescut cu 0,3%, in timp ce BET NG, al sectorului energetic a urcat cu 0,5%.
O lichiditate mai ridicata au inregistrat si actiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 4,98 milioane de lei, din care 3,28 milioane de lei prin doua deal-uri, precum si titlurile bancii austriece Erste (EBS), proprietarul BCR, cu 4,8 milioane de lei. Cotatia Erste a crescut cu 3,7%, iar cea a BRD cu 0,1%.
Un transfer de tip deal a avut loc si in piata Rasdaq, cu actiuni Unirea Shopping Center (SCDM) de 2,2 milioane de lei. Pachetul de actiuni care a facut obiectul tranzactiei reprezinta 3,6% din titlurile companiei.

Citeste si:
Bursa de Valori de la Bucureşti a câştigat aproape 5,4 miliarde de lei
Bursa de Valori de la...

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,6%, iar BET BK a avansat cu 0,7%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut, sustinute de optimismul investitorilor ca masurile de stimulare a economiei anuntate de Banca Japoniei vor umple o parte din golul lasat in piata financiara de incheierea programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 1,2%, in timp ce CAC 40 (Paris) a urcat cu 2,2%, iar DAX (Frankfurt) cu 2,1%. In Europa Centrala, bursele de la Varsovia, Budapesta si Praga au crescut cu 0,9-1,7%.

Foto: Shutterstock / Finanical Accounting

Citeste si:
BT și SIF Moldova oferă burse de EMBA în valoare de 30.000 de euro
Banca Transilvania și SIF...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
XTB: Cursul Euro/RON ar putea să depășească pragul 4,94
Setari Cookie-uri