Indicele BET Plus, de referinta, a crescut cu 0,6%, iar BET, al celor mai lichide actiuni, a avansat cu 0,7%. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni din piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine, scrie Mediafax.

Investitorii au tranzactionat vineri actiuni de 35 milioane de lei (7,9 milioane de euro). Cel mai ridicat rulaj a fost inregistrat de actiunile Banca Transilvania, cu 7,28 milioane de lei, din care 1,79 milioane de lei prin doua transferuri de tip deal. Actiunile bancii au crescut cu 1,9%, sustinute de rezultatele financiare mai bune decat anticipau analistii, anuntate joi. Institutia de credit a obtinut in primele noua luni un profit net de 338,13 milioane lei, in crestere cu 40,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Transferuri ridicate au fost operate cu actiunile Romgaz (SNG), de 5,65 milioane de lei. Cotatia producatorului de gaze naturale, care are o pondere ridicata in principalii indici ai pietei, la fel ca Banca Transilvania, a urcat cu 1,5%. Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au inchis in crestere cu 0,5% dupa schimburi intre investitori de 5,4 milioane de lei, din care 1,4 milioane de lei printr-un transfer de tip deal.

Indicele BET FI, compus din Fondul Proprietatea si cele cinci SIF-uri, a crescut cu 0,3%, in timp ce BET NG, al sectorului energetic a urcat cu 0,5%.
O lichiditate mai ridicata au inregistrat si actiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 4,98 milioane de lei, din care 3,28 milioane de lei prin doua deal-uri, precum si titlurile bancii austriece Erste (EBS), proprietarul BCR, cu 4,8 milioane de lei. Cotatia Erste a crescut cu 3,7%, iar cea a BRD cu 0,1%.
Un transfer de tip deal a avut loc si in piata Rasdaq, cu actiuni Unirea Shopping Center (SCDM) de 2,2 milioane de lei. Pachetul de actiuni care a facut obiectul tranzactiei reprezinta 3,6% din titlurile companiei.

Bursa de Valori Bucuresti...
Citeste si: Bursa de la Bucuresti cade cu 2% dupa alegerile americane

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,6%, iar BET BK a avansat cu 0,7%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut, sustinute de optimismul investitorilor ca masurile de stimulare a economiei anuntate de Banca Japoniei vor umple o parte din golul lasat in piata financiara de incheierea programului de achizitii de obligatiuni al Rezervei Federale a SUA. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 1,2%, in timp ce CAC 40 (Paris) a urcat cu 2,2%, iar DAX (Frankfurt) cu 2,1%. In Europa Centrala, bursele de la Varsovia, Budapesta si Praga au crescut cu 0,9-1,7%.

Foto: Shutterstock / Finanical Accounting

Ce actiuni din BET au...
Citeste si: Ce actiuni lichide de pe Bursa au rezistat cel mai bine Brexit-ului