Cotatia petrolului Brent, de referinta la Londra, a scazut la cel mai redus nivel dupa octombrie 2010, iar cel al petrolului WTI, de referinta la New York, la minimul ultimilor trei ani, dupa ce Arabia Saudita a modificat preturile titeiului livrat in SUA si Asia, transmite MarketWatch, preluat de Mediafax.

Pentru a ramane competitiva pe o piata dificila, Arabia Saudita a redus pretul petrolului comercializat pe piata americana, majorand in schimb preturile in cazul altor cumparatori mari, precum China. Decizia Arabiei Saudite, anuntata luni, a fost luata si pe fondul perspectivelor slabe de crestere economica in Europa.

La bursa din Londra, pretul petrolului Brent, cu livrare in decembrie, a scazut cu 2,59 dolari, respectiv 3%, la 82,19 dolari pe baril. Titeiul Brent nu a mai fost tranzactionat la un nivel atat de scazut din octombrie 2010. Cotatia petrolului WTI, cu livrare in decembrie, a coborat la bursa din New York cu 2,43 dolari, respectiv cu 3%, la 76,35 dolari pe baril, in timpul tranzactiilor electronice premergatoare deschiderii bursei.

Declinul cotatiilor petrolului a fost amplificat de reducerea estimarilor Comisiei Europene referitoare la cresterea economica din zona euro. Arabia Saudita si alti producatori de petrol din Orientul Mijlociu stabilesc preturile pentru clientii de pe piata americana in functie de un cos de preturi (Argus Sour Crude Index) care este mult mai scazut decat in cazul Asiei.

Un alt factor luat in considerare de bursele de marfuri este aprecierea dolarului, ca efect al datelor economice solide din SUA. American Petroleum Institute urmeaza sa publice marti date preliminare privind stocurile de petrol din SUA, care vor fi in crestere, potrivit estimarilor analistilor, ceea ce va spori presiunile asupra preturilor.

Citeste si:
Arabia Saudită suspendă toate zborurile internaţionale din cauza...
Arabia Saudită suspendă toate...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Iohannis: Situatia din Irak ne priveste
Setari Cookie-uri