La 6 luni dupa ce a obtinut acordul actionarilor sa se listeze secundar pe Bursa din Londra, Fondul Proprietatea are pentru prima data sanse clare sa reuseasca mutarea, cel mai probabil in decembrie, dupa ce ASF a publicat proiectul de modificare regulamentelor necesare. Totusi, in ciuda anuntului pozitiv si al preturilor tinta optimiste date de analisti, FP pare sa isi piarda din elan pe bursa.

Proiectul de Regulament privind listarea pe o piata din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes (DIs) a actiunilor admise la tranzacționare pe o piata reglementata din Romania se afla in dezbatere publica pana pe 15 noiembrie. In general, intrarea in vigoare a unor proiecte aflate in dezbatere publica are loc la cateva saptamani dupa termenul limita, astfel ca este destul de posibil ca listarea sa aiba loc in decembrie.

Greg Konieczny declarase saptamana trecuta ca cel mai probabil moment al listarii este inceputul lunii decembrie, mentionand ca Fondul va avea nevoie de un nou acord din partea actionarilor, daca lansarea la bursa din Londra va fi amanata pentru 2015.

Listarea pe bursa londoneza a fost remarcata recent si de publicatia Wall-Street Journal, care compara portofoliul de actiuni al Fondului Proprietatea cu “bijuteriile coroanei” romanesti. Cele mai importante detineri ale FP sunt cele din cadrul Petrom, Hidroelectrica, Romgaz si din retelele de distributie Enel si Electrica (vezi tabelul atasat).

“Fondul cu o valoare de 2,6 mld. euro, care este administrat de catre Franklin Templeton Investments, se afla intr-un roadshow european pentru a pregati terenul pentru o listare in Marea Britanie”, scrie publicatia americana.

Analistii vad Fondul Proprietatea la 1,0084 lei/actiune, dar entuziasmul se stinge pe bursa

Cele mai recente cinci rapoarte de analiza pe Fondul Proprietatea indica un pret tinta mediu de 1,0084 lei/actiune, cu 7,3% peste cotatia de 0,9395 lei/actiune inregistrata la finalul sedintei bursiere de joi. Cel mai recent raport apartine analistilor Alpha Finance, care au totodata si cea mai optimista tinta de pret: 1,08 lei/actiune.

Firma de brokeraj Data Pret tinta Recomandare
Alpha Finance Octombrie 2014 1,08 Buy
Swiss Capital Septembrie 2014 1,0666 Buy
Prime Transaction Septembrie 2014 1,0356 Cumparare
Renaissance Capital Mai 2014 0,92 Buy
NBG Securities Aprilie 2014 0,94 Outperform

“In viziunea noastra listarea secundara a Fondul Proprietatea ar trebui sa aduca beneficii actionarilor FP, cu toate ca acestea vor fi marginale, marind numarul investitorilor institutionali si atragand mai multa atentie asupra actiunilor romanesti. Nu ne asteptam ca listarea secundara sa erodeze lichiditatea pe Bursa de Valori Bucuresti”, spun analistii Alpha Finance.

Dupa ce au crescut cu aproximativ 25% din mai si pana la finalul lunii trecute, actiunile FP au inceput sa isi piarda din elan, iar in ultima saptamana chiar au stagnat desi administratorul a anuntat ca va face oferta publica de cumparare la un pret de 1,11 lei/titlu pentru 750 milioane de actiuni.

Sursa tabel detineri Fondul Proprietata: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri