Analistii CFA din Romania considera ca actiunile vor reprezenta cea mai buna investitie anul viitor, urmate de plasamentele in active imobiliare.

Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat in cadrul evenimentului CFA Forecast Dinner, clasa de active care ar putea genera cele mai bune randamente in anul 2015 pentru investitori este reprezentata de actiuni, in opinia a mai mult de jumatate dintre participantii la eveniment. De asemenea, 37% dintre participanti considera ca indicele BET, al celor mai tranzactionate actiuni de pe Bursa de Valori bucuresti, va inregistra o crestere de 0-10%, iar alti 37% dintre participanti anticipeaza o crestere de chiar 10% - 20% YoY, la sfarsitul anului 2015.

A doua clasa de active care ar putea sa performeze in 2015, potrivit votului a un sfert dintre analisti, este cea care cuprinde sectorul imobiliar ,o crestere economica pozitiva fiind propice acestui sector care in ultimii ani a avut o contributie redusa la cresterea PIB ca urmare a crizei financiare si reducerii numarului de proiecte precum si a apetitului pentru investitii.

In ceea ce priveste cresterea economica, majoritatea analistilor estimeaza o crestere reala a produsului intern brut pentru 2015 cuprinsa intre 2.00% si 2.50%. Indicele preturilor de consum la sfarsitul anului 2015 este estimat de participantii la CFA Annual Forecast Dinner a se situa in intervalul 2.00% – 2.50%. Spre deosebire de anii precedenti, caracterizati prin miscari abrupte ale cursului de schimb EUR/RON, conform opiniei participantilor la eveniment, acesta se va pozitiona la sfarsitul anului 2015 in coridorul 4.4000 - 4.5000, in apropierea nivelului actual.

In ceea ce priveste evolutia randamentelor pentru titlurile de stat romanesti, specialistii nu se asteapta la modificari spectaculoase fata de momentul curent, pentru emisiunile cu maturitatea de cinci ani existand in continuare potential de crestere a preturilor, dar intr-un ritm mai putin accelerat fata de ultimii doi ani. Pentru titlurile denominate in lei, cu scadenta de cinci ani, intervalul in care randamentul s-ar putea situa la sfarsitul anului viitor este 2.50% - 3.00%, iar pentru cele in euro palierul estimat in urma votului a fost 1.50% - 2.00%.

“CFA Forecast Dinner este un eveniment fanion al societatilor locale ale CFA din intreaga lume. Pe langa dezbaterile la care participa vorbitori foarte valorosi, sondajul asupra evolutiei viitoare a economiei este componenta majora a evenimentului nostru. Prin intermediul acestui sondaj anual, alaturi de publicarea lunara a Indicelui de Incredere in Economie, CFA Romania isi doreste sa devina un reper solid in determinarea asteptarilor privind evolutia economica”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Mihail Ion, presedintele CFA Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri