Circa 31% din tranzactiile facute pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in primul semestru au fost realizate de investitorii romani de retail, mai mult chiar decat fondurile de investitii locale, potrivit unui sondaj realizat de BVB in randul brokerilor.

In total, investitorii romani de retail au facut tranzactii de pe 28.942 de conturi in S1 2014, fata de 20,605 in perioada similara de anul trecut, insa trebuie avut in vedere si faptul ca evolutia a venit in conditiile in care in iunie s-a desfasurat si oferta publica initiala (IPO) prin intermediul careia Electrica s-a listat pe Bursa.

Investitorii institutionali locali au avut 27% din piata, urmati de investitorii din Uniunea Europeana, cu o cota de 34%. Un procent important de investitori a fost inregistrat si din SUA, astfel ca de pe 116 conturi au fost realizate tranzactii ce au echivalat cu 6% din piata.

Per ansamblu, non-rezidentii au realizat 41,7% din tranzactiile de pe BVB in S1, in vreme ce rezidentii au controlat 58,2% din rulaje. Pentru comparatie, in Polonia 45-49% din tranzactii sunt facute de straini, in Grecia procentul este de 50%, iar pe Deutsche Borse cifra urca la 65%.

Citeste si:
FTSE confirmă că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE
FTSE confirmă că România este...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Începe maratonul XTB Trading Masterclass - O nouă ordine economică în 2020
Setari Cookie-uri