Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va anunta in curand un nou cod de guvernanta corporativa pe care companiile listate ar trebui sa il respecte, principalele prevederi vizand anunturile referitoare la politica de salarizare, dividende si legate de sponsorizari. Totusi, nerespectarea codului nu va aduce nicio sanctiune concreta asupra emitentilor, ci mai degraba un oprobiu public.

“Pentru ca suntem la inceput in aceasta privinta, nu vreau sa avem un cod de guvernanta corporatista nerealist, pe care sa il poata respecta doar doua-trei companii de elita. Cele mai importante prevederi din Cod vor face referire la lucruri precum politica generala de acordare a dividendelor, nivelul salarizarilor conducerii, insa le vom cere de asemenea companiilor sa le spuna investitorilor ce politica si ce cheltuieli au cu sponsorizarile si donatiile”, a declarat Ludwik Sobolewski, in cadrul unei conferinte despre guvernanta corporativa organizata de catre Deloitte.

Cele mai importante prevederi din Cod vor face referire la lucruri precum politica generala de acordare a dividendelor, nivelul salarizarilor conducerii, insa le vom cere de asemenea companiilor sa le spuna investitorilor ce politica si ce cheltuieli au cu sponsorizarile si donatiile - Ludwik Sobolewski, Bursa de Valori Bucuresti

Cititi si Cat de dispuse sunt companiile din Romania, SUA si Polonia sa raspunda solicitarilor unui presupus investitor? Test wall-street.ro

Bursa a pregatit un prim draft al noului Cod de Guvernanta Corporativa, realizat in cooperare cu BERD. Sobolewski nu a mentionat o data exacta la care setul de reguli ar deveni aplicabil.

“Daca o companie incalca anumite prevederi din Cod, singura obligatie pe care o va avea va fi sa raporteze acest lucru pietei si sa la explice investitorilor de ce nu a respectat regulile. Nu cred ca folosirea unor penalizari sau sanctiuni ar fi un motivator bun pentru companii”, considera Ludwik Sobolewski.

In mai multe piete dezvoltate respectarea unor reguli de guvernanta corporativa este impusa prin intermediul unor regulamente stabilite de legiuitori, iar sanctiunile sunt astfel mult mai dure. In Romania insa guvernanta corporativa reprezinta mai degraba un concept teoretic, ea nefiind formalizata pana in prezent in niciun mod.

Deloitte: Managerii romani, interesati de performanta si salarii, dar lipsiti de interes pentru talente si inovatie

Mai mult de jumatate din directorii companiilor din Romania (58%) pun accent pe strategie si performanta, potrivit raportului Deloitte - Global Director 360°: Growth from all Directions.

La polul opus, printre problemele care ii preocupa cel mai putin pe directorii si membrii consiliilor de administratie se numara talentele, planificarea succesiunii la conducerea companiei, concurenta si mediul, intrucat niciunul dintre respondentii romani nu au aratat interes fata de aceste subiecte.

Remunerarea executivilor (21%), pe de o parte, si criza financiara globala alaturi de aspectele ce tin de lupta anti-coruptie si anti-frauda (16%), pe de alta parte, sunt de asemenea primele locuri in preocuparile directorilor din Romania.

“Este surprinzator sa vedem ca, desi directorii considera strategia si performanta drept probleme esentiale, atunci cand vine vorba de talente si planificarea succesiunii, aceste teme lipsesc din agenda lor, ceea ce poate contrazice intuitia, in multe privinte. De asemenea, in contextul discutiilor recente legate de incidente privind securitatea informationala si furtul de date, este surprinzator ca nu vedem un numar mai mare de directori luand in calcul riscurile asociate acestei probleme", a mentionat Ahmed Hassan, managing partner Deloitte Romania.

Alte aspecte reliefate de studiu in Romania:

  • Procesele de evaluare ale consiliilor de administratie nu sunt suficient de solide: Mai putin de jumatate din directorii chestionati sunt de parere ca procesele de evaluare a performantelor consiliilor de administratie sunt suficient de solide. Impresia generala este ca evaluarile reprezinta o arie care trebuie imbunatatita.
  • Diversitatea in consiliilor de administratie. In Romania, politicile privind diversitatea in consiliilor de administratie sunt implementate mai putin decat media globala (26% in Romania vs. 37%, la nivel global), similar cu majoritatea statelor membre UE. Totusi, acest aspect este de asteptat sa se schimbe intrucat, la nivelul UE, sunt adoptate directive cu privire la acest aspect.
  • Interactiunea actionarilor cu consiliilor de administratie este de asteptat sa creasca: Majoritatea coplesitoare a respondentilor din Romania cred ca nivelul lor de interactiune cu actionarii va creste, in perioada urmatoare. Aceasta tendinta ar putea obliga consiliilor de administratie sa adopte proceduri si politici mai transparente, permitand astfel actionarilor sa acceseze informatii disponibile pana acum doar pentru consiliilor de administratie si management.
  • Social media nu este folosita de majoritatea consiliilor de administratie: Aproape doua treimi din directorii chestionati afirma ca nu folosesc social media, lucru care coincide cu tendinta globala. Cu toate acestea, directorii sunt aparent interesati de folosirea social media ca instrument de marketing.
  • Criza financiara nu mai reprezinta o preocupare majora: Directorii sunt mai increzatori ca pietele vor iesi din criza financiara globala.

Studiul Deloitte ofera perspectiva a 317 directori din consiliile de administratie din companii publice si private din 15 tari din regiune. Studiul evidentiaza evolutia preocuparilor legate de guvernarea corporativa, reglementare si conformitate, pe care companii din intreaga lume o au, in contextul provocator al mediului de afaceri actual.

Foto: Shutterstock / Word compliance

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri