Un sfert dintre asiguratorii europeni, vulnerabili la o perioada prelungita de dobanzi reduse

Una din patru companii de asigurari din Europa ar trebui sa atraga capital suplimentar in cazul in care dobanzile ar ramane la un nivel redus pentru o perioada mai mare de timp, potrivit autoritatii europene de reglementare din domeniu EIOPA, citata de Bloomberg si preluata de Mediafax.

Companiile de asigurari, care in general investesc majoritatea capitalului in active care genereaza o rata fixa de venituri, se confrunta cu scaderi ale veniturilor din cauza dobanzilor mici de pe piata. Un numar de 225 de companii de asigurari din cele 28 de state membre UE si din Norvegia au fost incluse in testele de stres care au analizat rezistenta asiguratorilor in conditiile unei perioade prelungite cu dobanzi scazute.

Intr-un astfel de scenariu, circa 24% dintre asiguratori ar cumula un deficit de capital de 8,8 miliarde de euro, potrivit rezultatelor testelor, care au aratat ca in prezent gradul de capitalizare al asiguratorilor se situeaza la un nivel adecvat. Cu toate acestea, continuarea trendului actual al dobanzilor ar putea duce, intr-un interval de 8-11 ani, la nerespectarea promisiunilor pe care unii asiguratori le-au facut detinatorilor de polite, se arata intr-un comunicat al EIOPA.

Aceste companii trebuie sa isi mareasca capitalul si sa supravegheze indeaproape bilanturile activelor si investitiile desfasurate, potrivit autoritatii europene pentru sectorul asigurarilor, care nu a numit companiile care nu ar intruni cerintele de capital. "Daca asiguratorii continua sa isi desfasoare activitatea pe baza unui model de afaceri nesustenabil, atunci autoritatile de reglementare locale ar trebui sa intervina pentru a proteja detinatorii de polite", a spus Gabriel Bernardino, presedintele EIOPA.

Un al doilea test de stres efectuat de EIOPA a analizat efectul pe care un declin prelungit pe pietele de capital si de obligatiuni corporatiste l-ar avea asupra asiguratorilor. Testul a vizat un numar de 107 companii din UE, Elvetia, Norvegia si Islanda.

Citeste si:
UNSAR: 6 din 10 români, îngrijorați de incendiile care le pot...
UNSAR: 6 din 10 români,...

"Rezultatele testelor au aratat ca sectorul asigurarilor este mai vulnerabil la un scenariu de stres dublu, care combina scaderea activelor cu o riscuri crescute. Cu toate acestea, 56% dintre asiguratori ar avea un nivel de capitalizare suficient, chiar in cazul celui mai sever scenariu", potrivit EIOPA.

Uniunea Europeana intentioneaza sa introduca, din 2016, un nou set de directive in privinta solvabilitatii companiilor de asigurari europene. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat in august ca va incepe un program de evaluare a calitatii elementelor de activ si de pasiv din bilanturile companiilor de asigurare si va realiza un test de stres pe piata de profil.

Momentul estimativ de incepere al exercițiului de evaluare a calitatii activelor (AQR) este sfarsitul anului 2014 - inceputul anului 2015, urmand ca pana la 31 mai 2015 proiectul sa fie finalizat printr-un raport al exercitiului, care va fi desfasurat in colaborare cu EIOPA si Comisia Europeana.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri