Ancheta DIICOT cu privire la delapidarea SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Muntenia (SIF4) si manipularea pietei de capital a lasat in urma o serie de intrebari fara raspuns. Care sunt cele mai importante cinci?

De ce, teoretic, un actionar la SIF1 nici macar acum nu stie ca Dragos Bilteanu a fost arestat?

Daca un actionar de buna credinta al SIF Banat-Crisana ar fi urmarit in ultimele zile doar anunturile oficiale ale companiei, in prezent acesta nici macar nu ar fi stiut ca Dragos Bilteanu, seful societatii, se afla in arest preventiv.

SIF Banat-Crisana nu anuntat pana acum oficial ca Dragos Bilteanu a fost arestat, un lucru imposibil de conceput in cazul oricarei alte companii majore listata pe o bursa importanta.

Desi stirea privind arestarea lui Dragos Bilteanu a aparut in dimineata zilei de miercuri, compania a publicat doar un anunt in care mentioneaza ca “in acest moment nu sunt elemente care sa afecteze desfasurarea activitatii curente a societatii” si ca “membrii CA SIF Banat-Crisana se vor intruni in cel mai scurt timp pentru a analiza situatia creata si vor lua masurile care se impun (…)”.

Cine va umple vidul de putere de la SIF-uri daca Bilteanu este condamnat definitiv?

Dragos Bilteanu a ajuns in ultimii doi ani sa controleze direct si indirect active de aproape 2,6 mld. lei (585 mil. euro), devenind astfel cel mai puternic administrator de SIF-uri.

El a preluat conducerea SIF Banat-Crisana in 2012, dupa o “revolutie de catifea” in urma careia Ioan Cuzman a predat sefia societatii pe care o condusese anterior timp de 18 ani. SIF1 a preluat apoi pachetul majoritar de actiuni al SAI Muntenia Invest, compania care administreaza SIF Muntenia.

O eventuala condamnare definitiva a lui Dragos Bilteanu si a colaboratorului sau in afaceri, libanezul Najib El Lakis (membru in CA SIF1), ar lasa fara indoiala un vid de putere in cazul in care acestia ar decide sa cedeze pachetele de actiuni detinute la SIF Banat-Crisana si SAI Muntenia.

Cand revine la tranzactionare SIF Banat-Crisana?

Actiunile SIF Banat-Crisana au fost suspendate de la tranzactionare luni, ele nerevenind in piata nici macar miercuri. Si titlurile SIF Muntenia au fost suspendate luni, insa ele au revenit pe Bursa de Valori Bucuresti in sedinta de miercuri.

Teoretic, actiunile SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia puteau sa nici nu fie suspendate de la tranzactionare avand in vedere ca la inceputul lui noiembrie ASF a anuntat ca societatile listate pot face anunturi ce pot influenta cotatiile fara ca titlurile sa mai fie oprite de la tranzactionare.

Intrebat despre aceasta contradictie, vicepresedintele ASF Mircea Ursache a declarat luni ca Autoritatea nu a vrut sa riste nimic in acest caz, din acest motiv apelandu-se la suspendare.

Este pentru prima data cand directorul si presedintele unei mari companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti este arestat, asa ca este evident ca nimeni nu stie cu certitudine cand si in ce conditii actiunile SIF1 ar trebui sa revina in piata.

De ce autoritatile nu anunta oficial mai multe detalii despre ancheta?

Evident, un raspuns simplu la aceasta intrebare ar fi acela ca procurorii nu pot da publicitatii informatii 'sensibile' inainte de finalizarea anchetei. Totusi, in afara de comunicatul de presa initial publicat de DIICOT in dimineata zilei de luni, anunturile oficiale despre persoanele audiate, persoanele arestate, faptele anchetate sau locatiile unde s-au facut descinderi au lipsit aproape complet, singurele informatii aparute in presa provenind de la surse judiciare sau din piata.

Cat de afecatata va fi SIF Muntenia de ancheta?

Dupa anuntarea anchetei DIICOT, atentia presei s-a indreptat in special catre SIF Banat-Crisana si Dragos Bilteanu, in vreme ce SIF Muntenia a trecut in plan secundar.

Gabriel Filimon, directorul general al SAI Muntenia, a fost audiat luni insa nu a fost retinut asa cum s-a intamplat cu Bilteanu. Instanta a decis insa cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fusesera retinute in acest dosar - Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia si Stere Gardan.

SIF Muntenia a publicat marti un raport adresat investitorilor in care mentioneaza ca activitatea societatii se desfasoara normal, conducerea fiind asigurata de CA-ul SAI Muntenia Invest, dar si de catre directorul general. Actiunile au revenit la tranzactionare miercuri cu o scadere abrupta, de aproape 6%, insa pana la sfarsitul zilei corectia s-a temperat la 5,2%.

Foto: Shutterstock / stress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri