In tarile mature, comportamentul financiar al populatiei presupune plasamente diversificate – in depozite bancare, titluri cu venit fix, dar si in actiuni sau alte instrumente financiare. Investitiile in actiuni pe termen lung, care aduc randamente net superioare celor din depozitele bancare, sunt privite ca solutii de economisire pe termen lung, ce vin sa suplimenteze veniturile din pensii, spre exemplu.

In Romania, insa, prevaleaza economisirea exclusiv in depozite, in timp ce investitiile la bursa raman inca o „nisa”. Totusi, in conditiile unor dobanzi tot mai mici la depozite, romanii ar trebui sa ia in considerare aceasta alternativa, mai ales ca accesul la piata si usurinta tranzactionarii au fost facilitate. Bursa de Valori Bucuresti a eliminat, recent, blocurile de tranzactionare, adica volumul minim de actiuni sau obligatiuni care poate fi vandut sau cumparat intr-o singura operatiune. Acest lucru inseamna o scadere a sumei minime necesare pentru a intra pe bursa, dar si a celei pentru realizarea unei tranzactii, oferind astfel acces si persoanelor care doresc sa aloce o suma mai redusa pentru investitiile la bursa. Cu doar 740 lei, un roman ar putea sa isi construiasca un portofoliu compus din cate o actiune a fiecarei companii de pe bursa locala (exceptand cele in insolventa).

Numeroase studii arata ca, pe termen lung, investitia in actiuni, intr-un portofoliu diversificat, aduce un randament mai mare decat un depozit bancar. In ultimii 20 ani, randamentul anual (mediu) adus de indicele S&P 500, considerat reprezentativ pentru intreaga piata de actiuni din SUA, a fost de 7,13%, iar randamentul anual mediu generat de indicele DAX din Germania a fost de 7,48%. Aceste randamente au fost net superioare celor oferite de depozitele bancare in dolari, marci si euro, pe acelasi orizont de timp. In Romania, un investitor care si-ar fi construit in 1997 un portofoliu de 10 actiuni, copiind structura indicelui BET al celor mai lichide 10 actiuni de pe piata locala, ar fi inregistrat pana la finele lunii noiembrie a acestui an un randament anual mediu de 19,46%.

Investitiile la bursa necesita, intr-adevar, un anumit grad de educatie financiara, dar in acest sens au existat in ultima perioada programe specifice de educatie, iar unele companii pun la dispozitie cursuri specializate. Fie ca vorbim despre seminarii interactive, in care cei interesati pot pune intrebari trainerilor (care, de cele mai multe ori, sunt brokeri cu experienta in tranzactionare), fie de webinarii, informatia e acum mult mai simplificata, aplicata si la indemana cursantilor. Compania noastra, spre exemplu, ofera astfel de cursuri de investitii, inclusiv pentru incepatori.

Investitiile in companii specifice presupun si informare cu privire la acestea (rapoarte financiare, urmarirea rapoartelor curente, etc.), ceea ce poate insemna un consum mai mare de timp. Un prim pas pentru un investitor ar putea fi investitia intr-un ETF (exchange traded fund – fond de investitii listat), care copiaza structura de companii dintr-un indice bursier. In Romania, ETF-ul care urmareste indicele BET este ETF BET Tradeville, iar investitia minima in ETF este de 7 lei.

Un aspect care trebuie subliniat este ca randamentele mentionate mai sus sunt medii ale randamentelor efective inregistrate in fiecare an. Pe parcursul a 20 de ani, pietele de actiuni au crescut si au coborat – spre exemplu, de la inceputul anului curent pana la finalul lunii noiembrie, S&P 500 a inregistrat un salt de 10,35%, iar BET a urcat cu 7,3%, dar DAX a pierdut 3,71%. Investitorii care aleg sa investeasca pe termen lung nu reactioneaza insa la astfel de variatii - statisticile arata ca pe acest orizont de timp lung, fara vanzare fortata intr-o perioada de criza economica sau financiara, actiunile au adus un randament atractiv, peste cel al depozitelor bancare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri