Al treilea val istoric de apreciere a dolarului ar putea fi acum la debut, aducand cu el, in mod traditional, riscul unor crize in economiile emergente, insa Romania nu este atat de vulnerabila, considera Mihai Nichisoiu, global macro strategist in cadrul firmei de brokeraj Tradeville.

Mai mult, recunoscand performantele economiei locale, cel putin in termeni relativi, investitorii globali ar trebui sa manifeste un interes tot mai mare pentru Bursa de la Bucuresti, in 2015 si pe termen mai lung, mentioneaza Nichisoiu intr-un comunicat de presa.

Fata de laitmotivul economiilor emergente surprinse de aprecierea dolarului intr-o postura dificila, cu deficite de cont curent impresionante, finantate, de regula, in moneda americana, Romania este bine pozitionata. Sistemul sau financiar nu a trait in ultimii ani vreo euforie a intrarilor masive de capital strain, care sa riste acum o decontare brutala. Recent, a reusit chiar sa posteze excedente de cont curent, in contrast cu anii dinaintea crizei din 2008.

Exista si alte capitole foarte sensibile pentru investitori la care Romania inregistreaza rezultate pozitive. Performanta economiei locale continua sa surprinda asteptarile analistilor. Romania se situeaza in mod constant in topurile economiilor din Uniunea Europeana si se compara favorabil cu unele economii emergente care au fost incredibil de atractive in urma cu numai cativa ani, precum Turcia sau Brazilia. De asemenea, cursul de schimb al leului s-a dovedit a fi unul dintre cele mai stabile din lume. Iar viata politica nu s-a confruntat cu socuri teribile, stabilitatea devenind norma, nu exceptia.

Toti acesti parametri macro locali favorabili din 2014 ar trebui sa ramana valabili si in viitor. Iar bursa locala de actiuni va continua sa fie foarte atractiva, cu atat mai mult cu cat dividendele oferite de companiile listate la Bucuresti, inclusiv de nume cu capitalizari semnificative, se mentin la valori foarte mari comparativ cu dobanzile depozitelor bancare sau cele ale obligatiunilor guvernamentale.

In plan international, contrastul dintre economia SUA si multe dintre economiile importante, inclusiv China, va continua sa se amplifice. America isi revine excelent dupa criza financiara si economica din 2008, iar filierele acestei reveniri sunt structurale. Rezerva Federala va anunta anul viitor prima crestere a dobanzii-cheie dupa 2006 si, in acelasi timp, se va situa in mod deliberat in urma ciclului economic, semnaland ca nu vrea sa riste o deturnare a avansului pe care economia locala l-a marcat in ultimii ani. Astfel, investitorii vor directiona tot mai multe capitaluri catre sistemul financiar al SUA, iar aceasta noua directie va antrena o apreciere importanta si generalizata a dolarului american. Ar putea fi acum debutul celui de-al treilea val important de intarire a dolarului american, dupa cel de la inceputul anilor '80 (sub administratia Reagan) si cel de la finalul anilor '90 (sub administratia Clinton).

Alte economii importante, precum zona euro si Japonia, confruntate cu performante mediocre ale economiilor si presiuni deflationiste severe, vor fi obligate sa mentina abordari monetare ultra-relaxate. Din aceste motive, dincolo de episoade volatile punctuale, bursele de actiuni din economiile dezvoltate ar trebui sa inregistreze aprecieri suplimentare. Post-criza din 2008, preferinta investitorilor pentru bursele de actiuni nu a reprezentat un pariu concentrat pe performanta economiilor, ci pe atractivitatea dividendelor intr-un mediu al unei lichiditati excesive si disponibile la costuri exceptional de mici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri