Bursa de la Bucuresti a incheiat in scadere prima sedinta a anului 2015. Piata a fost trasa in jos de actiunile OMV Petrom (SNP), Transgaz si Fondul Proprietatea (FP).

Principalii indici ai bursei s-au aflat in teritoriu negativ pe parcursul intregii sedinte. Traiectoria pietei locale a urmat saderile de pe bursele dezvoltate din Vest, lovite puternic luni de declinul pretului petrolului si de temerile legate de Grecia. Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 1,5%, iar BET, al celor mai lichide zece actiuni, a coborat cu 1,6%, dupa ce la mijlocul sedintei se aflau pe minus cu 0,7-0,8%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine.

Bursa de la Bucuresti a recuperat in ultimele doua saptamani din decembrie si a incheiat anul in urcare cu peste 9%, desi in prima parte a lunii o serie de opt sedinte de scadere cauzate de reculul actiunilor din energie pe bursele externe a adus piata aproape de nivelul consemnat la finele lui 2013.
Pe ansamblul anului, indicele BET a inregistrat un avans de 9,1%. BET Plus a fost introdus la sfarsitul lunii iunie pentru a inlocui indicele general BET C.

Incepand din 23 iunie si pana la sfarsitul anului, indicele BET Plus a crescut cu 4,8%. BET C reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglemetata BVB, Categoria I si II, cu exceptia SIF-urilor. La momentul retragerii, BET C inregistra o scadere de 0,3% fata de finele anului anterior. Rulajul pietei a totalizat 35 de milioane de lei (7,8 milioane de euro), o treime provenind din schimburile cu actiunile Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzactionat actiuni Fondul Proprietatea de 12,9 milioane de lei, iar pretul de inchidere a fost in scadere cu 2% comparativ cu sedinta de marti, ultima din 2014 pentru bursa de la Bucuresti. Transferuri mai ridicate au avut loc si cu actiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), totalizand 4,83 milioane de lei, inclusiv 3,49 milioane de lei printr-un transfer de tip deal. Titlurile bancii au scazut cu 0,3%.

De asemenea, actiunile Romgaz (SNG) au coborat cu 1,7%, in urma unor operatiuni care au totalizat 4,32 milioane de lei. Dintre actiunile cu lichiditate ridicata, scaderi mai puternice au inregistrat OMV Petrom (SNP), de 3,4%, si Transgaz (TGN), de 2,2%, in timp ce doar Electrica (EL) a terminat sedinta in teritoriu pozitiv, cu un plus de 1,2%.

BET NG, indicele sectorului energetic, a scazut cu 1,6%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, cu 0,5%. Pe segmentul deal al bursei a mai avut loc, pe langa transferul cu actiuni BRD, si o tranzactie cu actiuni Transelectrica (TEL) de 1,45 milioane de lei. In schimburile derulate pe segmentul regular al bursei, Transelectrica a scazut cu 1,4%, in urma unor operatiuni de 1,5 milioane de lei.

Indicele BET XT a coborat cu 1,3%, in timp ce BET BK a scazut cu 0,6%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inregistrat cea mai puternica scadere din ultimele trei saptamani, din cauza declinului pretului petrolului si al temerilor ca instabilitatea politica din Grecia ar putea conduce la iesirea tarii din zona euro. Piata a fost sustinuta, dar insuficient, de asteptarile pietelor financiare ca Banca Centrala Europeana sa suplimenteze masurile de stimulare a economiei zonei euro. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 2%, CAC 40 (Paris) cu 3,3%, iar DAX (Frankfurt) cu 3%.

In Europa Centrala, bursa de la Praga a scazut cu 2%, iar cea de la Varsovia cu 1,9%. Piata de la Budapesta a consemnat un declin de doua ori mai accelerat, de 4,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri