Nu toti investitorii de pe pietele financiare de actiuni au incheiat anul 2014 foarte multumiti, deoarece au vazut la final de an usoare scaderi sau cresteri nesemnificative in pietele europene dezvoltate.

Nu toti investitorii de pe pietele financiare de actiuni au incheiat anul 2014 asa de multumiti, deoarece au vazut la final de an usoare scaderi sau cresteri nesemnificative in pietele europene dezvoltate.

Este momentul sa vedem cum au evoluat pietele financiare globale in 2014, si anume pietele de actiuni, obligatiuni, marfuri si valutare. Totodata vom vedea care dintre aceste piete a avut de castigat cel mai mult in anul incheiat, cine au fost castigatorii si perdantii pe aceste piete financiare.
Vom incepe cu piata actiunilor, analizand indicii bursieri ale celor mai mari burse din lume. Nu vom uita nici de Bursa de Valori Bucuresti. Vom constata imediat faptul ca anul 2014 a fost unul bun pentru actiunile americane si japoneze, ca si pentru unii indici din pietele emergente, cum indicii de actiuni au avut cresteri dar mult mai mici decat in anul anterior 2013, si relativ modest pentru actiunile europene.

De asemenea, putem face o comparatie cu anii precedenti, pentru a vedea faptul ca in anul 2014 indicii bursieri americani au inregistrat cresteri, chiar comparabile cu cele inregistrate in 2010 si 2012. In schimb, indicii bursieri ai actiunilor europene nu au mai avut cresterile mari vazute in anii precedenti 2012 si 2013.

Principalii indici de actiuni din pietele dezvoltate si emergente

Se observa performantele in general bune ale indicilor bursieri americani, a caror evolutie a continuat ”bull market” ce dureaza de acum de aproape 6 ani, si a indicelui japonez, dar care nu au mai fost urmate de indicii bursieri europeni din tarile dezvoltate in 2014.

Notam si performantele contradictorii de pe pietele emergente. Cresteri importante ale indicilor au avut unele piete bursiere din tarile emergente din componenta BRIC (China si India, sunt doua tari mari importatoare de petrol). Caderea pretului petrolului a afectat indicele bursier rus RTS (Rusia, este una dintre tarile mari exportatoare de petrol), care a avut o cadere de peste 45% in 2014.

Principalii indici bursieri de la Bucuresti

Indicii bursieri de actiuni de la BVB au inregistrat in general cresteri in 2014, cu o exceptie indicele BET-FI, dar mult mai mici decat cele vazute in anii precedenti 2012 si 2013. Astfel indicele BET a inregistrat cea mai mare crestere de peste 9%, comparabila cu unele cresteri inregistrate de indicii din pietele dezvoltate, in timp de indicele BET-FI a inregistrat o scadere de peste 3%.

Piata obligatiunilor de stat

Deoarece piata obligatiunilor de stat romanesti este mai putin dezvoltata, fara influenta la nivel global, vom analiza evolutia din piata obligatiunilor de stat americane, cu influenta la nivel global. Preturile obligatiunilor de stat americane (contracte futures) arata cresteri importante, deci randamente in scadere, pentru scadente mai lungi, cum Fed si-a continuat politica monetara de a incerca sa mentina la un nivel scazut ratele dobanzii la obligatiunile de stat pe termen scurt si mai lung, pe langa mentinerea la un nivel scazut a ratei rezervei federale de politica monetara (a fost mentinuta intre 0-0,25%). Fed a redus lunar cu 10 miliarde dolari a treia runda de quantitative easing (QE3) incepand cu luna ianuarie pana in noiembrie 2014, cand QE s-a terminat. Rata rezervei federale de politica monetara este de asteptat sa creasca in 2015, dar comitetul Fed a declarat la ultima intalnire ca va fi rabdator in a incepe normalizarea orientarii acomodative a politicii monetare.

Ce s-a intamplat in pietele de marfuri

Analizand ce s-a intamplat pe pietele futures de marfuri, vedem ca preturile marfurilor si-au continuat trendul descendent si antiinflationist, cum indicele general Thomson Reuters/Jeffrey CRB INDEX (un indice al pietei marfurilor, care este un cos de 19 marfuri tranzactionate in mod activ pe pietele de marfuri) a cazut cu circa 18% in 2014. Pretul petrolului a cazut cel mai mult cu circa 41%, iar cuprul, care este strans legat de evolutia economiei globale, a avut o cadere de circa 16%. Pretul aurului a mai pierdut circa 2% in 2014, dupa caderea puternica din 2013.

Ce s-a intamplat in piata valutara

Pe piata valutara internationala observam un net castigator la nivelul intregului an 2014, acesta este dolarul american. Indicele U.S. Dollar (un indice al dolarului american) a crescut cu circa 13% in 2014. Dolarul american a castigat teren in fata principalelor valute, astfel dolarul american a crescut in fata euro (cu circa 12%), yenului japonez (cu circa 14%) si lirei sterline (cu circa 6%). De notat faptul ca dolarul a continuat sa se intareasca puternic fata de yenul japonez pe fondul politicii monetare a Bancii Japoniei care a continuat sa injecteze lichiditati masive in piata prin politica sa de QE.

Leul romanesc s-a intarit destul de usor in valoare fata de euro (cu circa 0,1%), dar a pierdut mult din valoare fata de dolarul american (circa 13%), pe fondul politicii monetare a BNR de scadere a ratelor dobanzii in ton cu diminuarea ratei inflatiei anuale.

In loc de concluzie

Comparand evolutia celor patru clase de active (actiuni, obligatiuni, marfuri si valute) in anul 2014, se desprind cativa castigatori. Astfel investitorii care au cumparat actiuni si obligatiuni de stat cu scadente mai lungi in pietele dezvoltate americane si japoneze, cat si in unele piete emergente de actiuni (China si India), au avut cel mai mult de castigat, cum in general preturile au inregistrat cresteri. Investitorii care au mizat pe cresterea preturilor la marfuri au avut cel mai mult de pierdut, cum indicele marfurilor CRB a pierdut circa 18%, iar petrolul se indreapta spre 50 dolari per baril la sfarsitul lui 2014. Pe piata valutara internationala, traderii care au fost long pe dolarul american in fata celorlalte principale valute au avut mult de castigat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri