Bursa de la Bucuresti a inchis joi in crestere, pentru a doua sedinta consecutiv, pe volume peste media zilnica de anul trecut, evolutia fiind determinata de asteptarile de pe pietele externe ca Banca Centrala Europeana va lansa la finele lunii un program de achizitii de obligatiuni guvernamentale.

Indicele BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au crescut cu 0,8%, dupa ce miercuri au urcat cu 1,2%, respectiv 1,3%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Indicele BET a recuperat miercuri si joi cea mai mare parte a scaderilor din primele doua zile ale saptamanii si se afla in declin de la inceputul anului cu 0,3%, in timp ce BET Plus se afla inca pe minus cu 0,4%, relateaza Mediafax.

Bursele europene au crescut joi, iar indicele celor mai mari companii listate din Europa a trecut in teritoriu pozitiv comparativ cu sfarsitul anului trecut, in contextul asteptarilor investitorilor ca marile banci centrale vor sustine economia prin politica monetara. Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a situat la 57,8 milioane de lei (12,85 milioane de euro), peste media de circa 50 de milioane de lei pe sedinta inregistrata anul trecut.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au inregistrat cel mai ridicat rulaj din piata, de 20,6 milioane de lei, si au inchis in crestere cu 0,4%, primul avans dupa patru sedinte de scadere.

Actiunile din sectorul energetic generat o parte importanta a lichiditatii, dar multe dintre cotatii au inchis in stagnare fata de miercuri.
Astfel, Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) au terminat sedinta de joi la acelasi nivel la care s-au situat si la finele zilei precedente. Schimburile cu Transgaz au totalizat 6,45 milioane de lei, cele cu titluri OMV Petrom 2,33 milioane de lei, iar cele cu actiuni Transelectrica s-au ridicat la 8,5 milioane de lei, din care 3,93 milioane de lei prin doua transferuri de tip deal.

Indicele sectorului energetic, BET NG, a crescut cu 0,5%, mai lent decat piata, iar BET FI, al celor cinci SIF-uri si Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,9%. Dintre actiunile lichide din energie au inchis in urcare Romgaz (SNG), cu 1,2% dupa schimburi de 7,8 milioane de lei, si Electrica (EL), cu un avans de 0,9%, in urma unor tranzactii de 2,68 milioane de lei.

Piata a fost sustinuta si de cotatiile celor doua mari banci locale listate, Banca Transilvania (TLV) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au crescut cu 2%, respectiv 1,3%. Operatiunile cu titlurile Banca Transilvania s-au ridicat la 4,72 de milioane de lei, din care un tranferi deal de 582.000 de lei, iar cele cu actiunile BRD la 1,4 milioane de lei, cu 356.000 de lei dintr-un deal.

Pe segmentul deal al bursei, unde schimburile se perfecteaza in urma negocierii directe, a mai avut loc si o tranzactie cu titluri Condmag (COMI) de 256.800 lei.

Indicele BET XT a crescut cu 0,9%, iar BET BK a avansat cu 1%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au inregistrat cea mai mare crestere din ultimele trei saptamani si au trecut pe plus fata de sfarsitul anului 2014, sustinute de optimismul investitorilor ca marile banci centrale vor sprijini economia prin politicile monetare. Date publicate in Germania pentru luna noiembrie au aratat o scadere mai puternica decat se anticipa a comenzilor pentru fabrici. Investitorii considera ca astfel de date, inclusiv cele privind inflatia din zona euro publicate miercuri, pun presiune pe Banca Centrala Europeana pentru a lansa la sfarsitrul lunii ianuarie un preogram de achizitie de obligatiuni guvernamentale.

Rata inflatiei din zona euro a coborat in teritoriu negativ in luna decembrie pentru prima oara din septembrie 2009 pana in prezent, preturile de consum scazand cu 0,2%, mai mult decat estimau analistii. Economistii consultati de Bloomberg au anticipat un declin de 0,1% al ratei inflatiei.

Totodata, minutele ultimei sedinte Fed, din luna decembrie, publicate miercuri, au aratat ca cei mai multi dintre oficiali sunt de acord ca o crestere a dobanzii cheie nu va avea loc inainte de luna aprilie.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut cu 2,4%, CAC 40 (Paris) a avansat cu 3,7%, iar DAX (Frankfurt) cu 3,4%. In Europa Centrala, bursa de la Praga a urcat cu 1,4%, in timp ce piata de la Budapesta a crescut cu 2% si cea de la Varsovia cu 2,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri