Ce au estimat si ce s-a intamplat: 7 predictii cheie ratate sau indeplinite in 2014
Anul 2014 a oferit destule surprize in pietele financiare, cea mai mare fiind fara indoiala prabusirea petrolului, despre care niciun analist nu a vorbit in prima jumatate a anului. De-a lungul ultimelor 12 luni au existat totusi predictii mai mult sau mai putin indraznete. Care au fost acestea si in ce masura s-au indeplinit?
Ionut Sisu • 11 Ianuarie 2015 • Piețe de capital






BNR mentine dobanda cheie 2014 si chiar 2015 ESTIMARE GRESITA
Mobius: Piata bull nu se termina. Daca as avea pana in 30 de ani as investii toti banii in actiuni ESTIMARE CORECTA
Un nou razboi mondial: China si Japonia, principalele tabere ESTIMARE GRESITA
Dolarul si leul monedele castigatoare ale anului; bursa pe crestere ESTIMARE CORECTA
Randamente de 10% pe bursa romaneasca ESTIMARE CORECTA
2014, inceputul sfarsitului crizei economice ESTIMARE PARTIAL CORECTA
Cresterile din 2013 nu se repeta; bursa poate inchide pe minus ESTIMARE PARTIAL GRESITA
Analistii bancari romani nu se asteptau ca BNR sa apese puternic pe pedala relaxarii monetare in 2014, dovada ca in luna mai acesia spuneau ca Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 3,5% la sedinta din 6 mai. Mai mult decat atat, Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) anticipa ca dobanda va fi mentinuta la 3,5% pe tot parcursul anului, posibil chiar si in 2015.
Ce a urmat? BNR a redus de mai multe ori dobanda cheie in 2014, si chiar si in ianuarie anul curent dobanda de politica monetara a fost din nou redusa, pana la minimul istoric de 2,5%.
Intr-un interviu acordat Wall-Street.ro in luna mai, Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, desfiinta unele estimari extrem de pesimiste aparute in SUA, care anticipau prabusiri ale cotatiilor de chiar si 50%. Mobius a subliniat ca piata “bull” nu se va termina in 2014, si ca, daca ar avea 30 de ani, si-ar investi toti banii in actiuni: jumatate pe bursa americana, 20% in piete emergente, iar restul in alte piete.
S&P 500, unul dintre principalii indici ai Bursei din New York, a urcat cu 6,4% de la inceputul lui mai 2014 pana la finalul anului, DAX-ul german a castigat 0,3%, BVB a urcat cu 9,6% pe indicele BET, Shanghai Composite a castigat 55%, in vreme ce indicele moscovit RTS a pierdut 31%.
Cunoscutul profesor de economie Nouriel Roubini soca in ianuarie 2014 cand a sugerat, la Forumul Economic Mondial de la Davos, posibilitatea izbucnirii unui nou razboi mondial, care de aceasta data sa aiba in prim plan China si Japonia. Evident, acest lucru nu s-a intamplat, desi in 2014 a existat totusi un conflict important intre Ucraina si Rusia, si unul mai degraba economic intre Rusia si tarile din vest.
Dan Popovici, directorul general al administratorului de fonduri OTP Asset Management, anticipa ca actiunile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor inregistra cel mai probabil o revenire incepand din luna februarie. BET a urcat cu 11% de la acea data pana la finalul lui 2014.
Seful OTP AM a mai declarat ca leul se va aprecia in 2014, sau ca in cel mai rau caz va avea o evolutie stabila, si, de asemenea, ca dolarul american se va intari in raport cu euro, e fondul imbunatatirii situatiei economice din SUA, dar si datorita “opririi tiparnitei de bani” a Rezervei Federale americane.
Dolarul american a castigat teren in fata principalelor valute internationale anul trecut: + 12% fata de euro, +14% fata de yenul japonez si +6% fata de lira sterlina. De asemenea, leul romanesc s-a intarit destul usor fata de euro (cu circa 0,1%), dar a pierdut mult din valoare fata de dolarul american (circa 13%), pe fondul politicii monetare a BNR de scadere a ratelor dobanzii in ton cu diminuarea ratei inflatiei anuale.
Rares Nilas, seful BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, anticipa ca anul 2014 va aduce randamente modeste, de circa 10% pe Bursa de Valori Bucuresti si ca lichiditatea pietei va fi in crestere daca listarile vor continua.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti, a urcat cu 9,1%, in vreme ce lichiditatea a crescut cu aproximativ 7%, in principal datorita ofertelor publice de actiuni.
Cunoscuti in special pentru tonul pesimist pe care il au in rapoartele si estimarile facute, analistii Saxo Bank, au surprins in primul raport trimestrial din 2014, in care au vorbit despre crestere economica si chiar si despre „inceputul sfarsitului crizei economice”. Saxo Bank estima ca la nivel global cresterea economica va accelera de la 2% in 2013, la 2.8% in 2014.
In cel mai recent raport despre crestere economica globala, FMI mentioneaza ca, in ciuda unor piedici intampinate, revenirea economica (inegala) continua, estimarea de crestere economica la nivel mondial pentru 2014 fiind redusa cu 0,4 puncte procentuale, pana la 3,3%.
Analistii firmei de brokeraj XTB erau printre putinii care la sfarsitul lui 2013 nu se declarau optimisti cu privire la evolutia viitoare a pietelor de capital si subliniau ca aprecierile din 2013 (+23% pe BET) vor fi greu de repetat. Acestia anticipau ca anul 2014 ar putea fi marcat de o volatilitate in crestere, astfel ca indicele BET ar putea fluctua intre +15% si –30%. La finalul anului, BET ar putea fi cu 7,5% sub palierul de la inceputul lui ianuarie, mai spuneau ei.
Cresterile din 2013 intr-adevar nu s-au mai repetat, dar piata locala a reusit totusi sa inchida pe plus anul 2014. BET a terminat cu o crestere de 9,1%, BET-FI, indicele care urmareste SIF-urile, a inchis anul cu o scadere de 1,3%, in vreme ce indicele extins BET-BK, a urcat cu doar 3,7%.
Foto: Shutterstock / questions
Te-ar putea interesa si: