Bursa de la Bucuresti s-a situat pe crestere aproape intreaga sedinta de vineri, dar a trecut in teritoriu negativ spre final si a inchis in scadere, influentata de accelerarea declinului pe pietele externe, iar pe ansamblul primei saptamani din acest an inregistreaza un recul de 1%, scrie Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au scazut cu 0,6%, dupa ce la deschiderea pietei au urcat cu 0,5%, respectiv 0,6%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Dupa prima saptamana din acest an, BET Plus si BET se afla in scadere cu 1%.

Bursa a recuperat in ultimele doua saptamani din decembrie si a incheiat anul 2014 in urcare cu peste 9%, dupa ce in prima parte a lunii o serie de opt sedinte de scadere cauzate de reculul actiunilor din energie pe bursele externe a adus piata aproape de nivelul consemnat la finele lui 2013. Pe ansamblul anului trecut, indicele BET a inregistrat un avans de 9,1%.

Bursele europene au inchis in coborare, ca urmare a temerilor investitorilor ca planul Bancii Centrale Europene pentru achizitia de obligatiuni nu va fi suficient pentru a ajuta economia zonei euro, dar si din cauza publicarii in SUA de date care au aratat ca a scazut castigul salarial pe ora. Valoarea schimburilor cu actiuni s-a ridicat la 22,8 milioane de lei (5,1 milioane de euro), la mai putin de jumatate fata de media zilnica a anului trecut.

Titlurile Fondul Proprietatea au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 8 milioane de lei, si au scazut cu 0,5%. Urmatoarele pozitii in functie de lichiditate au fost ocupate de actiunile Banca Transilvania (TLV) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au inchis in crestere cu 1,7%, respectiv 1%. Transferurile cu actiunile Banca Transilvania au totalizat 4 milioane de lei, iar cele cu BRD s-au plasat la 2,17 milioane de lei, din care 990.000 de lei prin doua tranzactii de tip deal.

Dintre actiunile cu lichiditate ridicata, Bursa de valori Bucuresti (BVB) au inchis in urcare puternica, cu 3,1%. Investitorii au perfectat schimburi de 2 milioane de lei cu titlurile BVB, inclusiv 1,26 milioane de lei printr-o operatiune deal. Actiunile din energie au impins in jos piata din nou, cu un declin de 2,5% pentru OMV Petrom (SNP), 1,4% pentru Romgaz (SNG) si 1,3% in cazul Electrica (EL).

BET NG, indicele sectorului energetic, a scazut cu 1,6%, in timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a inregistrat un declin de doar 0,2%. Indicii BET XT si BET BK au coborat cu 0,5%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in scadere spre finalul sedintei de vineri si se indreptau catre o a doua saptamana de scadere.

Potrivit unei surse citate de Bloomberg, Banca Centrala Europeana analizeaza variante pentru achizitia de active in valoare de pana la 500 de miliarde de euro, suma considerata insuficienta de pietele financiare pentru a determina o relansare a economiei zonei euro. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a inregistrat un declin de 1,3%, iar CAC 40 (Paris) si DAX (Frankfurt) au coborat cu 1,9%. In Europa Centrala, bursa de la Praga a stagnat, in timp ce piata de capital de la Varsovia a scazut cu 1%, iar cea de la Budapesta cu 1,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri