Compania de stat Nuclearelectrica (SNN) vrea sa acceseze fonduri europene pentru confinantarea mai multor proiecte a caror valoare cumulata se ridica la aproape 200 milioane de euro.

Proiectul cu cea mai mare valoare, de 160 milioane de euro, vizeaza realizarea une instalatii de detritiere, adica scoaterea tritiului din apa grea utilizata la producerea electricitatii in reactoarele nuclearelectrice de la centrala din Cernavoda, a declarat joi Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, scrie Mediafax.

"Am facut o cerere pentru inscrierea acestui proiect. (...) Tritiul este radioactiv, iar aceasta instalatie ar avea ca impact reducerea perioadelor de oprire a reactoarelor si a costurilor cu radioprotectia", a adagat Lulache. Instalatia este in stadiul de constructie si testare de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) din Ramnicu-Valcea.

Lulache a adaugat ca Nuclearelectrica a mai inscris in lista si alte proiecte mai mici, a caror valoare se ridica la cateva milioane de euro. Nuclearelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Energiei, si asigura anual 18% din necesarul de electricitate la nivel national.

Citeste si:
Premierul a numit in functie trei secretari de stat
Premierul a numit in functie...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Romania trebuie sa returneze UE banii pentru bursa de peste din Tulcea