La nivel de asteptari, multi investitori au ramas ancorati in perioada pre-criza, cand investitiile in actiunile companiilor romanesti aduceau randamente de 30%, uneori chiar si 50%, a declarat, in cadrul emisiunii Wall-Street 360, Nicu Grigoras, director front office in cadrul casei de brokeraj Intercapital Invest. De ce totusi ar trebui ca un investitor sa se adapteze la noua realitate, unde un castig de 10% poate fi considerat ca fiind semnificativ.


Broadcast live streaming video on Ustream

“Este destul de complicat ca acum sa aduci aceste asteptari intr-o zona de 10-15%. Majoritatea investitorilor incep totusi sa inteleaga faptul ca un astfel de randament este foarte bun si mult peste un depozit bancar sau un alt instrument financiar oferit de o banca”, a mentionat Nicu Grigoras.

In anul 2007, Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 22% pe indicele BET, in conditiile in care dobanzile la depozitele bancare in lei fluctuau in intervalul 10-12%. Anul trecut, BET a adus un castig de 9,1%, in vreme ce dobanzile oferite de banci variaza in general intre 2 si 3%.

Cititi in continuare cele mai importante declaratii facute de reprezentantul Intercapital Invest in cadrul emisiunii Wall-Street 360:

  • Nu as investi acum in Petrom. As avea mai degraba foarte multa rabdare pana la rezultatele financiare pentru a vedea exact ce impact a avut scaderea petrolului din T4 2014 asupra cifrelor companiei din acea perioada.
  • Decizia Bancii Elvetiei de saptamana trecuta (legata de eliminarea plafonarii francului in raport cu euro) a fost interpretata de piete ca pe un semnal ca Banca anticipeaza ca BCE va anunta inceperea programului de achizitii de obligatiuni.
  • Ma astept ca anul acesta sa fie la fel de bun pentru ca 2014 pentru burse, sau poate chiar mai bun. Principalul argument este inceperea programului BCE de achizitionare de bonduri, care ar putea influenta pozitiv pietele pe termen lung.
  • Unui investitor cu apetit de risc ridicat si cu 100.000 lei bani disponibili i-as recomanda sa isi investeasca 80% din suma in actiuni si 20% sa ii tina in cash pentru oportunitati viitoare. Daca vorbim de o strategie prudenta, cred ca ar trebui sa plaseze 60% in actiuni, 20-30% in fonduri mutuale care investesc in instrumente financiare cu venit fix, iar restul sumei in cash.
  • Cele mai bune platitoare de dividende in 2014 cred ca vor fi Transelectrica si Transgaz, daca pastreaza ratele de distributie din anii trecuti. Apoi vorbim probabil de companii precum Conpet sau chiar si Nuclearelectrica, cu randamente de circa 6%.
  • Singura oferta pubica initiala (IPO) cu sanse de a se face in 2015 este cea a Hidroelectrica. Din pacate, chiar si aceasta este destul de greu de realizat avand in vedere timpul necesar pregatirii unei astfel de oferte (6-9 luni). Personal, cred ca sunt sanse minime ca IPO-ul Hidroelectrica sa se realizeze in 2015 si astfel vom sta mai prost decat anul trecut la capitolul oferte.
  • Nu ma astept la listari private de anvergura in 2015 pe bursa locala. In acest moment, antreprenorii nu au inca apetitul pentru a veni pe bursa. In piata AeRO, pe care Bursa de Valori Bucuresti o va lansa, este posibil sa vedem o serie de companii mici listate, insa in piata principala nu ma astep sa vedem companii private de anvergura anul acesta.
  • Cred ca petrolul se va stabiliza si va o perioada lunga de timp in care pretul barilului va stagna sau va avea o evolutie mult mai putin volatila decat acum. Petrolul vine dupa o corectie foarte importanta si este mai degraba aproape de minime, decat de maxime.

Seria de emisuni de business WALL-STREET 360 din aceasta saptamana este dedicata finantelor personale. "Unde investim in 2015?" este intrebarea de pe buzele tuturor investitorilor. Sa investim in aur, pe bursa, in fonduri mutuale, in imobiliare sau in arta? Urmareste emisiunea WALL-STREET 360 pentru raspunsuri, recomandari si analize din partea specialistilor in investitii.

Emisiunea WALL-STREET 360 este realizata si moderata de jurnalistul Claudiu Vrinceanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri