Cererea de energie in Romania va avea o crestere foarte redusa in urmatorii 10 ani, potentialul cresterii fiind de 0,7% pana in 2025, spun reprezentantii companiei de consultanta AT Kearney. Acestia nu recomanda investitiile in noi capacitati de productie, asa cum sunt de exemplu reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, ci mai degraba modernizarea infrastructurii energetice actuale.

“Mesajul cheie este ca Romania nu este China din punct de vedere al cererii de energie. Vorbim despre o cerere plata si chiar in scadere daca ne referim la sectorul industrial. In urmatorii 10 ani Romania nu are nevoie de investitii in noi capacitati de productie, ci doar de modernizarea si inlocuirea capacitatilor actuale”, a declarat Michael Weiss, partener AT Kearney.

Un studiu realizat de compania de consultanta arata ca potentialul de crestere al cererii de electricitate ramane limitat pana in 2025, de 0,7% anual, insa cifra s-ar putea reduce chiar si pana la 0,2% in cazul continuarii procesului de dezindustrializare. Romania are unitati de productie a electricitatii de peste 23.000 MW instalati, dar consumul zilnic depaseste rar 9-10.000 MW.

“Principalele surse asteptate ale cresterii cererii sunt industriile cu necesar scazut de energie, alaturi de sectorul rezidential. Dezindustrializarea sectorului energofag si o crestere mai lenta a consumului casnic sunt riscurile principale in diminuarea cererii de energie”, spune oficialul AT Kearney.

In proiectul de strategie energetica pus in dezbatere publica de Departamentul pentru Energie in luna decembrie, se mentioneaza insa ca dupa 2015 Romania va avea deficit de capacitati de productie a electricitatii, care se va accentua dupa 2020-2025, in conditiile in care Uniunea Europeana insista pe reducerea emisiilor poluante. Pentru a preveni acest deficit, in proiect se mentioneaza ca vor trebui construite noi capacitati de productie.

Una dintre aceste noi capacitati de productie ar urma sa fie si construirea reactoarelor 3 si 4 ale centralei din Cernavoda, proiect care valoreaza 6,5 miliarde de euro. Nuclearelectrica spera ca in 2015 sa ajunga la un acord in acest sens cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation (CGN).

“Am prezentat noului ministru al energiei, Andrei Gerea, raportul AT Kereney despre situatia din piata energiei. A fost practic comentariul nostru din cadrul dezbaterii publice pe proiectul de strategie energetica al Romaniei. Sumele necesare pentru investitii in sector, despre care se vorbeste, vin din trecut si sunt in general depasite. Acestea ar trebui reevaluate avand in vedere conditiile din piata”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea, companie cu numeroase detineri in companiile energetice romanesti, printre acestea aflandu-se Nuclearelectrica, Romgaz sau Hidroelectrica.

Intr-un document elaborat de Departamentul de Energie se mentioneaza ca necesarul de investitii in sector se ridica la 100 miliarde euro pana in 2035.

Sursa infografice: raportul AT Kereney "Directii strategice pentru piata de energie a Romaniei in perioada 2014 - 2025

Foto: E.ON

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri