INC, grup polonez specializat pe piata de venture capital si de consultanta in investitii, va lansa Carpathia Capital, fond de circa 6 mil. lei care investeste in IMM-uri si starup-uri romanesti ce vor fi listate pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti. Primul plasament al INC ajunge la circa 150.000 euro si va fi facut cel mai probabil intr-o companie de locala de IT.

Pawel Sliwinski (foto) este CEO-ul si principalul actionar al INC, companie listata pe Bursa din Varsovia (WSE). INC a fost implicata in 22 de IPO-uri facute in piata principala a WSE, a caror valoare ajunge la 242,5 mil. euro. In piata poloneza NewConnect (similara viitoarei piete AeRO din Bucuresti), INC a realizat 89 de IPO-uri si SPO-uri, cu o valoare totala de 75 mil. euro. INC a devenit consultant autorizat si pe Bursa de Valori Bucuresti.

Wall-Street.ro: Ati asistat startup-uri si IMM-uri in vederea listarii pe bursa, dar sunteti si o companie de venture capital. Cati bani aveti in prezent pentru investitii in Romania?

Pawel Sliwinski: Am infiintat recent Carpatia Capital iar in perioada aceasta atragem bani pentru investitii. Pana in prezent am atras peste 5 milioane de zloti (5 milioane lei) si cred ca suma va ajunge la 6 milioane in total. Subscrierile se inchid la sfarsitul lui ianuarie deoarece vrem sa fim pregatiti pentru lansarea pietei AeRO, de pe 25 februarie.

Banii Carpatia Capital vor fi folositi doar pentru investitii in companii noi romanesti, iar investitiile reale ar putea ajunge insa la 12 milioane de lei. Spun asta pentru ca ne aflam in discutii cu investitori polonezi care sunt dispusi sa imparta riscul cu noi si care spun ca daca noi investim 1 leu intr-o companie romaneasca si ei vor putea sa vina cu aceeasi suma.

Pana in prezent am atras peste 5 milioane de zloti (5 milioane lei) si cred ca suma va ajunge la 6 milioane in total. Subscrierile se inchid la sfarsitul lui ianuarie deoarece vrem sa fim pregatiti pentru lansarea pietei AeRO, de pe 25 februarie.

WS: Ati vorbit cu antreprenori romani? Aveti investitii deja programate?

Pawel Sliwinski: Noi suntem gata sa investim, cautam companii cu perspective bune si cu evaluari bune. Avem o prima companie romaneasca unde am decis sa investim 150.000 de euro. Este o companie de IT din Bucuresti, care, daca toate lucrurile merg bine, se va lista pe AeRO pe 25 februarie. Afacerea este ca si incheiata, insa trebuie sa finalizam procesul de due diligence. Daca auditul ne va spune ca totul este in regula, investitia va avea loc.

WS: Ce face mai exact compania INC?

Pawel Sliwinski: Suntem o companie specializata in ajutarea IMM-urilor, in atragerea capitalului, si in listarea acestor firme la Varsovia, si, mai nou, la Bucuresti.

Avem o prima companie romaneasca unde am decis sa investim 150.000 de euro. Este o companie de IT din Bucuresti, care, daca toate lucrurile merg bine, se va lista pe AeRO pe 25 februarie

WS: In ce consta acest “ajutor”?

Pawel Sliwinski: In primul rand le ajutam sa isi faca o strategie in vederea lsitarii pe bursa si in vederea atragerii de capital pentru dezvoltare.

WS: Sa mergem pe un exemplu concret: sa zicem ca sunt proprietarul unei companii de IT, eu imi evaluez afacerea la 100.000 de euro, am nevoie de capital pentru dezvoltare, dar bancile nu ma vad tocmai bine din moment ce vorbim de un startup fara prea multe active cu care sa garanteze un imprumut. Ce ma sfatuiti in acest caz? Ce sanse am sa atrag bani depe bursa sau prin alte metode?

Pawel Sliwinski: Unui astfel de antreprenor i-as propune in primul rand un interviu in care sa aflu care este ideea din spatele afacerii. Daca credem ca ideea are sanse sa genereze venituri in viitor, atunci mergem mai departe . Daca esti antreprenor trebuie in primul rand sa ai o afacere “sexy”, interesanta pentru investitori. Este primul pas. Daca avem acest lucru, pasul urmator sunt cifrele. Vom analiza situatia financiara a companiei si atunci vom incerca sa raspundem unor intrebari precum: unde va fi compania peste un an? Dar peste 5 ani?

Daca esti antreprenor trebuie in primul rand sa ai o afacere “sexy”, interesanta pentru investitori. Este primul pas. Daca avem acest lucru, pasul urmator sunt cifrele

Daca vedem ca sunt premise pentru dezvoltare, atunci vom incerca sa vedem de cati bani are nevoie respectiva companie si care este destinatia acelor bani. Daca procesul explicat anterior merge bine, vom trece apoi la faza in care incercam sa atragem capital pentru respectivul startup.

WS: La cine apelati ca sa faceti rost de bani?

Pawel Sliwinski: La doua categorii de investitori. Prima categorie este reprezentata de investitorii individuali, asa-zisii “business angels” – sunt acei oameni care dispun de niste sume notabile de bani si care vor sa ii plaseze in companii mici. Acestia de obicei isi fac un portofoliu de companii si nu investesc intr-o singura firma deoarece circa 50% din IMM-uri dau faliment in primii cinci ani de existenta.

Pana acum am apelat doar la investitori polonezi, insa odata cu intrarea in Romania vom apela si la investitori locali. Pot spune ca exista oameni de afaceri polonezi, “business angels”, interesati sa faca plasamente in firme romanesti – mai ales ca sunteti foarte cunoscuti pentru companiile de IT.

A doua categorie este reprezentata de investitorii institutionali - vorbim de fonduri de venture capital si private equity. Acestia cauta firme cu potential, dar care sa aiba si o evaluare buna. Subliniez “evaluarea” pentru ca uneori intalnim firme geniale, cu idei excelente, dar pe care antreprenorii le evalueaza cu mult peste orice orizont de investitie pe care un fond de venture capital il poate avea.

WS: Antreprenorii polonezi isi supraevalueaza adesea afacerile?

Pawel Sliwinski: Da, se mai intampla, insa nu atat de des ca in trecut. Antreprenorii au inteles in ultima perioada ce inseamna cu adevara “o piata de capital” si care sunt asteptarile investitorilor. Educatia financiara a oamenilor de afaceri si a antreprenorilor din Polonia s-a dezvoltat destul de mult in ultimii ani; au inteles ca daca isi supraevalueaza afacerea, nimeni nu va fi interesat de ea. Avem 900 de companii listate pe bursa poloneza asa ca investitorii au cu ce sa compare evaluarile si au la ce sa se raporteze cand vorbim de firme noi.

O alta categorie de investitori la care apelam sun fondurile mari de investitii sau de pensii, care nu pot investi direct intr-o piata nereglementata, dar care fac plasamente cand companiile de pe NewConnect se transfera pe piata principala a Bursei din Varsovia. Unele fonduri investesc in companii de pe NewConnect doar daca aceastea au in plan sa se listeze in piata principala, pentru ca au nevoie de o piata mare unde sa poata face exit-ul.

WS: Cat de mare trebuie sa fie o companie pentru a lucra cu INC?

Pawel Sliwinski: Depinde. In Polonia, ca si in Romania, bursa are doua piete. Prima este piata principala cu 471 de companii listate si unde capitalizarea pentru o companie noua ar trebui sa fie de cel putin 50 mil. euro.

A doua piata este NewConnect, similara AeRO in Romania, cu 430 de companii listate si unde nu exista o cerinta minima de capitalizare pentru listare. Pentru NewConnect colaboram chiar si cu startup-uri caretrebuie in primul rand sa fie bazate pe o idee buna, sa aiba un capital uman in care sa putem avea incredere. Si in cazul AeRO in Romania se aplica aceleasi principii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri