Bursa de la Bucuresti a inregistrat luni cel mai mic rulaj din aproape zece saptamani si a inchis in scadere, influentata de declinul actiunilor Fondul Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP), dar si de evolutia negativa a altor companii din energie, scrie Mediafax.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au scazut cu 0,8%, dupa un avans de 0,3% vineri. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Bursele europene au deschis in scadere usoara, dupa ce partidul ostil politicii de austeritate Syriza a castigat alegerile parlamentare din Grecia, insa investitorii si-au reconsiderat rapid pozitia fata de acest risc, iar marile piete de capital au trecut pe crestere, sustinute de asteptarile privind programul financiar anuntat joi de Banca Centrala Europeana.

Valoarea tranzactiilor perfectate pe bursa de la Bucuresti s-a situat la 15,88 milioane de lei (3,54 milioane de euro). O lichiditate mai scazuta a fost consemnata cel mai recent pe 19 noiembrie, cand operatiunile au totalizat 9,14 milioane de lei. Titlurile Fondul Proprietatea au consemnat cel mai ridicat rulaj, cu transferuri de 3,94 milioane de lei, si au scazut cu 1,4%.

O lichiditate mai ridicata au inregistrat si actiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 2,9 milioane de lei. Institutia de credit s-a numarat printre putinele companii care au inchis in urcare, cu un avans de 1,5%. Singura operatiune de tip deal din sedinta de luni a vizat actiuni Romgaz (SNG) de 1,72 milioane de lei. Pe segmentul regular al bursei, tranzactiile au totalizat 336.000 de lei, iar cotatia producatorului de gaze naturale a coborat cu 0,7%.

Sectorul energetic a inchis in scadere mai accentuata decat piata per ansamblu, cu un declin de 1,2% al indicelui BET NG. BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a coboratcu 0,6%. In randul companiilor mari din energie, OMV Petrom a scazut cu 1,9%, Transelectrica (TEL) cu 1,4%, iar Electrica (EL) cu 1,2%.

Indicele BET XT a scazut cu 0,7%, iar BET BK cu 0,2%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, principalele actiuni au inchis in crestere, sustinute de optimismul investitorilor privind masurile adoptate de Banca Centrala Europeana, in timp ce bursa din Grecia a scazut dupa ce Syriza a castigat alegerile.

BCE a anuntat joi ca va lansa in martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era asteptata de pietele financiare. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 0,1%, DAX (Frankfurt) a urcat cu 1,4%, iar CAC 40 (Paris) cu 0,7%. In Europa Centrala, piata de capital de la Praga a crescut cu 1,2%, cea de la Budapesta a urcat cu 0,6%, in timp ce bursa de la Varsovia a coborat cu 0,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri