Bursa de la Bucuresti a inchis joi in stagnare, dupa o sedinta cu variatii reduse, in care piata a fost sustinuta de actiunile Banca Transilvania (TLV) si BRD - Groupe Societe Generale (BRD), in timp ce titlurile Fondul Proprietatea (FP) au avut un impact negativ.

Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide actiuni, au inchis in stagnare, scrie Mediafax. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Valoarea tranzactiilor cu actiuni s-a situat la 24,77 milioane de lei (5,57 milioane de euro).

Titlurile Transelectrica (TEL) au inregistrat cel mai ridicat rulaj, de 6,5 milioane de lei, din care 5,86 milioane de lei prin intermediul a doua operatiuni de tip deal. Cotatia operatorului retelei nationale de transport de electricitate a scazut cu 0,8%. Si titlurile Fondul Proprietatea (FP) au consemnat o valoare mai ridicata a tranzactiilor, cu 5 milioane de lei, in timp ce ultimele schimburi ale zilei au fost perfectate la un pret in scadere cu 1% fata de inchiderea din ziua anterioara.

In sectorul bancar, titlurile BRD au crescut cu 0,9%, in urma unor operatiuni de 2 milioane de lei, iar Banca Transilvania (TLV) a avansat cu 1,5%, dupa tranzactii de 1 milion de lei. Cotatia bancii austeriece Erste (EBS), proprietarul BCR, a coborat cu 3,5%, continuand astfel evolutia foarte slaba din ziua anterioara, cand declinul s-a situat la 4%. In randul companiilor din energie, Transgaz (TGN) a crescut cu 0,3% pe tranzactii care au insumat 1,54 milioane de lei, iar Electrica (EL) a coborat cu 0,2% dupa operatiuni de 1,5 milioane de lei. Rulajul cu actiunile Transgaz include doua transferuri operate in piata deal, in valoare cumulata de 1,3 milioane de lei.

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scazut cu 0,1%, la fel ca BET FI, format din titlurile celor cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea. Valoarea tranzactiilor cu titlurile OMV Petrom (SNP) s-a ridicat joi la 830.000 de lei, iar cotatia companiei de petrol si gaze a scazut cu 0,3%. Grupul austriac OMV a anuntat, joi, ca vanzarile de gaze naturale ale OMV Petrom au crescut in ultimul trimestru al anului trecut cu 5%, la 14,31 TWh, de la 13,56 TWh in perioada similara a anului 2013, iar productia de hidrocarburi a crescut la 182.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi, de la 181.000 bep. OMV detine 51% din actiunile OMV Petrom.

Citeste si:
Companiile care au acordat cele mai mari dividende in ultimii ani
Companiile care au acordat...

Pe segmentul deal al bursei au avut loc si tranzactii cu actiuni SIF Oltenia (SIF5) si Zentiva (SCD). Transferul vizand titlurile SIF Oltenia s-a situat la 585.750 lei, iar cel cu titluri Zentiva la 310.837 lei. Indicele BET XT a crescut cu 0,1%, iar BET BK a coborat cu 0,4%, influentat de declinul actiunilor Erste. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in scadere spre finalul sedintei, dupa ce in Germania au fost anuntate date privind inflatia mai slabe decat asteptarile analistilor, iar rezultatele financiare anuntate de Royal Dutch Shell au afectat cotatiile din sectorul energetic.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a scazut cu 0,7%, CAC 40 (Paris) a stagnat, iar DAX (Frankfurt) a coborat cu 0,2%. In Europa Centrala bursa de la Budapesta a coborat cu 0,9%, iar cea de la Praga cu 0,2%, in timp ce piata de capital de la Varsovia a avansat cu 0,9%.

Citeste si:
Ce companii si-au rasplatit cel mai bine actionarii dupa criza
SIF-urile si companiile de...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
De ce BVB a ajuns sa "copieze" doar scaderile internationale