Romgaz Medias (SNG) va furniza gaze naturale de 811,3 milioane de lei (184,3 milioane de euro) companiei Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) pana la sfarsitul lunii septembrie, potrivit unor acte aditionale incheiate la contractul dintre cele doua parti.

ELCEN produce energia termica si o vinde catre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), care apoi o furnizeaza clientilor finali. Pretul gazelor naturale utilizate de ELCEN la productia energiei termice are o pondere de circa 80% in costul gigacaloriei, potrivit Mediafax.

Romgaz a incheiat cu Electrocentrale Bucuresti doua acte aditionale, vizand intervalul ianuarie-septembrie 2015, la contractul de vanzare cumparare de gaze din piata libera. Astfel, primul act aditional are o valoare estimata de 580,83 milioane de lei, suma care include si TVA, iar cel de-al doilea se ridica la 230,46 milioane de lei, de asemenea inclusiv TVA, se arata intr-un raport transmis de Romgaz Bursei de Valori Bucuresti.

Contractul dintre cele doua parti prevede plata in termen de 30 de zile de la data emiterii facturii, cu penalitati de 0,05% pe zi dupa aceasta perioada. Totodata, Romgaz a incheiat si cu Electrocentrale Galati doua acte aditionale la contractul de furnizare de gaze, totalizand 30,2 milioane de lei.

Producatorul de gaze naturale Romgaz este controlat de stat printr-o participatie de 70%, detinuta de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri. Un alt actionar important este Fondul Proprietatea, cu o detinere de 10%. Romgaz si OMV Petrom (SNP) sunt cei mai mari producatori de gaze naturale din Romania.

Romgaz a inregistrat la noua luni o cifra de afaceri de 3,29 miliarde lei (738,8 milioane euro), in urcare cu 27%, iar profitul net a avansat cu 40%, la 1,1 miliarde lei (250,2 milioane euro), rezultatele fiind sustinute de majorarea pretului la gazele din productia interna.

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a crescut de la 1 ianuarie pretul la care ELCEN Bucuresti produce energie termica din cauza majorarii pretului gazelor naturale folosite drept combustibil.

Astfel, ANRE a crescut cu 10,22% pretul de productie a gigacaloriei destinata consumului populatiei, respectiv 186 lei/gigacalorie, si cu 1,91%, la 216,7 lei/gigacalorie, pe cel al caldurii consumata de clienti noncasnici. Pretul gigacaloriei a fost anul trecut in Bucuresti 341 de lei, din care populatia a platit 169,88 de lei, iar Primaria a suportat prin subventie peste 50% din pret, respectiv 171,18 lei.

Sursa foto: Conducta gaze/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri