Principalii indici ai bursei, BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au crescut cu 0,5%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Valoarea tranzactiilor s-a situat la 33 milioane de lei (7,5 milioane de euro).

Schimburile cu actiunile BRD au totalizat 10,65 milioane de lei, in timp ce pretul a urcat cu 0,4% fata de marti. Lichiditatea titlurilor BRD a urcat puternic in urma a doua tranzactii perfectate la ora 10:42, la acelasi pret, de 9,8 lei/unitate. Valoarea cumulata a celor doua tranzactii s-a ridicat la 8,82 milioane de lei, iar pachetul de 900.000 de titluri transferate reprezinta 0,13% din capitalul BRD.

A doua actiune ca lichiditate a fost Fondul Proprietatea (FP), cu schimburi de 5,8 milioane de lei. Cotatia la care se tranzactioneaza titlurile FP a scazut cu 0,2%. Fondul Proprietatea a anuntat, miercuri, ca a finalizat al patrulea program de rascumparare de titluri proprii, in cadrul caruia a achizitionat actiuni de 1,05 miliarde de lei, reprezentand 8,13% din capitalul social subscris.

FP va demara al cincilea program de rascumparare, aprobat de actionari in luna noiembrie, dupa publicarea deciziei acestora in Monitorul Oficial in zilele urmatoare. In sectorul energetic, indicele BET NG a avansat cu 0,2%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,9%. Cresterea BET FI a fost sustinuta de avansul cotatiilor societatilor de investitii financiare, in special SIF Transilvania (SIF3) cu 3,8%.

Citeste si:

Titlurile OMV Petrom au crescut cu 1,3%, in urma unor tranzactii de 2,48 milioane de lei, din care 1,32 milioane de lei printr-un deal. Indicele BET XT a urcat cu 0,6%, iar BET BK cu 0,8%.

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea. In Europa de Vest, principalele actiuni au crescut, dupa ce avansul din sectorul farmaceutic a compensat declinul cotatiilor din energie.

Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a coborat cu 0,3%, in timp ce DAX (Frankfurt) a stagnat, iar CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,1%. In Europea Centrala, bursa de la Praga a avansat cu 0,5%, piata de capital de la Varsovia cu 0,3%, iar cea de la Budapesta cu 0,8%.