Romania indeplineste criteriile pentru a obtine statutul de piata emergenta in clasificarea Morgan Stanely Capital International (MSCI), iar Guvernul va sprijini in continuare bursa de la Bucuresti prin vanzarea de active, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB pentru Bloomberg.

"Indeplinim deja criteriile. Toate eforturile noastre se indreapta spre includerea pe lista de asteptare daca nu in acest an, atunci anul viitor. Intre timp, vrem sa avem o piata a actiunilor mai extinsa, datorita programului de privatizari", a declarat Sobolewski. Sobolewski se asteapta ca patru companii sa se listeze pe bursa de la Bucuresti in acest an. El a precizat ca Portul Constanta si Aeroporturi Bucuresti ar putea sa se listeze pe bursa in 2015, in timp ce Hidroelectrica ar putea incepe sa vanda actiuni spre sfarsitul acestui an sau in prima jumatate a anului viitor, relateaza Mediafax.

"Este important sa mentinem perceptia ca vor exista noi active disponibile pe piata", a afirmat Sobolewski. Anul trecut, Electrica a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) prin oferta publica initiala derulata in perioada 16-25 iunie, cea mai mare astfel de operatiune realizata vreodata pe piata romaneasca.

In luna octombrie a anului trecut, premierul Victor Ponta a declarat ca guvernul va continua programul de listare pe bursa a unor pachete de actiuni la companii de stat, precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti, Companiei Energetice Oltenia si Portul Constanta. Sobolewski apreciaza ca debutul noului sistem de tranzactionare la sfarsitul acestei luni, care permite companiilor cu o capitalizare de peste 250.000 de euro sa vinda actiuni si sa atraga bani de la investitori, va incuraja listarea mai multor companii.

In prezent, BVB este clasificata drept "piata de frontiera" in indicele MSCI, unde este reprezentata prin cinci companii, si anume Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Societe Generale (BRD) si Transgaz (TGN). Cu o capitalizare de piata de 19 miliarde de dolari, bursa de la Bucuresti este de noua ori mai mica decat bursa poloneza.

MSCI ia in considerare dezvoltarea economica a unei tari, dimensiunea pietei de capital, nivelul lichiditatii de pe respectiva piata si accesibilitatea pietei pentru a plasa tarile in una dintre cele trei categorii: piata de frontiera, piata emergenta si piata dezvoltata. Pentru a obtine statutul de piata emergenta, o tara trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, printre care se numara si existenta a cel putin trei companii cu o capitalizare de piata de minimum 1,26 miliarde de dolari, o capitalizare bursiera a free float-ului de minimum 630 de milioane de dolari si un indicator de lichiditate (ATVR) care sa fie de cel putin 15%. De asemenea, pentru a putea fi clasificata drept emergenta, o piata trebui sa aiba un grad ridicat de deschidere catre investitorii straini, un cadru institutional stabil, precum si un cadru operational eficient.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri