Sefii si reprezentantii celor mai mari cinci companii de administrare de fonduri din Romania, cu active de 19,5 mld. lei (4,4 mld. euro), spun ca anul acesta ar investi mai bine de jumatate din proprii bani in actiuni, insa totodata nu ar renunta in totalitate la depozitele bancare.

Urmareste in materialul VIDEO de mai sus opinia lui Romulus Mircea (Raiffeisen Asset Management)

Majoritatea covarsitoare a romanilor cu economii in fondurile mutuale le prefera pe cele care investesc in obligatiuni, titluri de stat si depozite, adica fondurile care au cel mai scazut nivel de risc. Fondurile de actiuni si diversificate aveau la sfarsitul lunii ianuarie plasamente de 1,35 mld. lei, adica doar 6,4% din totalul activelor de 21 mld. lei din piata fondurilor distribuite in Romania.

“2014 a fost un an bun pentru piata de capital. Erste Asset Management a avut vanzari nete de fonduri care investesc si in actiuni de 50 mil. euro, pentru prima data peste 10% din totalul vanzarilor pe care le-am facut intr-un singur an”, a declarat Dragos Neacsu, seful Erste Asset Management, in cadrul unui eveniment dedicat fondurilor de investitii organizat de Bursa de Valori Bucuresti.

Obisnuiti cu varianta clasica a depozitelor bancare, romanii sunt in general reticenti atunci cand vine vorba de plasamente in fonduri de actiuni, iar in aceste conditii oficialii fondurilor spun ca se vor concentra pe educarea clientilor si a propriilor retele de distributie (in general bancare) in vederea modificarii acestui tip de comportament.

“Incercam sa ducem o parte din cei aproximativ 30.000 de clienti pe care ii avem catre zona de plasamente in actiuni, insa acest lucru nu se poate fara a rezolva problema educatiei atat a clientilor cat si a retelei de distributie. Cu cat ne indreptam spre zona dobanzilor bancare de 2%, cu atat trebuie sa le explicam clientilor ca actiunile sunt o alternativa viabila de investitie, desigur, cu riscurile asociate”, mentioneaza Aurel Bernat, director vanzari si marketing, BT Asset Management.

Numarul romanilor cu plasamente in fondurile mutuale a crescut constant in ultimii ani, odata cu reducerea dobanzilor bancare pana la media de 2,5 - 3% din prezent. La sfarsitul lui ianuarie 2015, putin peste 312.000 de persoane aveau plasamente in fondurile mutuale locale. Anul trecut, fondurile locale de actiuni si diversificate au adus castiguri de pana la 10%, in vreme ce fondurile monetare si de obligatiuni au generat randamente de cel mult 6%.

Cum si-ar investi banii sefii fondurilor mutuale

In cadrul conferintei, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, le-a cerut oficialilor fondurilor de investitii sa realizeze fiecare un portofoliu virtual pentru 2015, pentru un investitor obisnuit. Acestia au subliniat ca plasamentele se realizeaza in general in functie de profilul de risc al fiecarui investitor, asa ca au preferat sa raspunda in nume propriu acestei intrebari (majoritatea avand o toleranta medie-ridicata la risc). Cititi in continuare raspunsurile managerilor de fonduri.

As investi 60% din lichiditati in fonduri care au plasamente in actiuni anul acesta. Cel mai important sfat pentru investitori este acela de a investi periodic – lunar, sau trimestrial – decat sa vina cu toti banii dintr-o data intr-un singur instrument financiar – Dragos Neacsu, presedinte Erste Asset Management

Personal as merge pe o alocare de 50% in actiuni si fonduri cu capital protejat care investesc si in actiuni. Este dificil sa recomanzi unei persoane obisnuite, care pana acum a avut banii in depozite bancare, sa treaca direct la fonduri de actiuni. Trecerea ar trebui sa fie facute in etape: de la depozite, la fonduri cu capital protejat, la fonduri diversificate si, intr-un final, la fonduri de actiuni – Robert Burlan, Director Investitii, Raiffeisen Asset Management

Eu as merge pe un plasament de 25-30% in actiuni si as recomanda un orizont de investitie de cel putin 5 ani. Conteaza foarte mult varsta investitorului, pentru in general de aceasta depinde profilul de risc al clientului – Dan Nicu, BRD Asset Management

Daca as face investitii pe termen mediu, as alege fonduri cu plasamente in instrumente financiare cu venit fix (fonduri de obligatiuni/monetare). In cazul unui orizont de investitie de cel putin 3 ani, atunci as alege fondurile de actiuni. In cazul meu, ca investitor tanar, as merge cu 50% pe actiuni, 10-20% lichiditati si depozite si restul in obligatiuni si fixed income – Milan Prusan, director de Business Development in cadrul ING Investment Management Romania

Mai in gluma, mai in serios, putem spune ca atunci cand nu stii ce sa faci, atunci cel mai bine este sa te diversifici. Personal as merge cu 50% din bani spre actiuni, 30% in depozite bancare si restul intr-un mixt de aur, petrol si derivate – Aurel Bernat, director Vanzari si Marketing, BT Asset Management.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri