CE a lansat, miercuri, o consultare cu privire la Uniunea pietelor de capital care vizeaza inlaturarea obstacolelor ce blocheaza investitiile transfrontaliere si impiedica accesul intreprinderilor la finantare, comisarul Jonathan Hill apreciind ca in China e o piata de capital mai dezvoltata decat UE.

"Lansam astazi (n.r. - miercuri) Uniunea pietelor de capital (CMU), un proiectul crucial in vederea crearii unei Piete unice a capitalurilor pentru toate cele 28 de state membre", a declarat Jonathan Hill, comisar pentru Stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital, in conferinta de lansare a dezbaterii publice. Obiectivul CMU este de a debloca investitiile pe termen lung, a subliniat comisarul european, citat de Mediafax.

"Toate economiile europene vor beneficia de pe urma unei Uniuni a pietelor de capital (...) Vrem sa inlaturam barierele dintre investitori si oportunitatile de investitie (...) In multe parti ale Europei companiile se lupta adesea pentru a obtine fondurile de care au nevoie pentru a se extinde. Ele au tendinta de a se baza pe banci si mult mai putin pe piata de capital. In alte parti ale lumii se intampla invers. Acest lucru face ca economia europeana sa fie mai vulnerabila atunci cand imprumuturile bancare sunt reduse, am vazut asta in timpul crizei financiare", a pecizat Hill, in cadrul unei conferinte de presa.

Comisarul a explicat ca CMU va reprezenta "o alternativa la banci, va oferi mai multe optiuni pentru finantare" mai ales in statele membre unde bancile nu ofera imprumuturi, iar IMM si start-up-urile se confrunta cu dificultati de finantare. Totodata, Jonathan Hill a spus ca prin uniunea pietelor de capital Comisia isi propune atragerea de investitori din intreaga lume.

"Avem o problema cu lipsa de investitii (...) China are o piata de capital mai dezvoltata decat UE", a mai spus Hill. Potrivit unui comunicat al CE, Uniunea pietelor de capital are ca scop "inlaturarea obstacolelor care blocheaza investitiile transfrontaliere in UE s care impiedica accesul intreprinderilor la finantare".

"Contextul actual este dificil pentru intreprinderi, acestea depinzand puternic de banci si bazandu-se relativ putin pe pietele de capital (...) O piata unica de capital pe deplin functionala ar oferi o multitudine de oportunitati. Daca pietele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din SUA, intre 2008 si 2013 intreprinderile ar fi beneficiat de fonduri suplimentare in valoare de 90 de miliarde de euro", precizeaza CE.

Prin Iniunea pietelor de capital, Comisia doreste, de asemenea, sa elimine obstacolele care ii impiedica pe cei ce au nevoie de finantare sa ajunga la investitori si sa eficientizeze sistemul de distribuire a acestor fonduri. Rezultatul dezbaterii lansate miercuri va sta la baza unui plan de actiune destinat sa contribuie la deblocarea finantarii nebancare, astfel incat noile intreprinderi sa poata prospera, iar intreprinderile mai mari sa-si poata continua extinderea.

Comisia asteapta feedback din partea Parlamentului European si a Consiliului, a altor institutii europene, a parlamentelor nationale, a intreprinderilor, a sectorului financiar si a tuturor celor interesati, pana pe 13 mai 2015. In urma consultarii publice, CE va adopta, in vara, un plan de actiune prin care va stabili foaia de parcurs si calendarul pentru implementarea principalelor elemente ale Iniunii pietelor de capital, pana in 2019.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri