Bursa a inchis joi pe minus, cresterea actiunilor Fondul Proprietarea (FP) fiind insuficienta pentru a compensa declinul titlurilor OMV Petrom (SNP) si Romgaz (SNG). Cele doua companii din sectorul energetic si-au raportat astazi rezultatele financiare.

Indicele BET Plus, de referinta, a scazut cu 0,3%, iar BET, al celor mai lichide zece actiuni, cu 0,4%, dupa ce miercuri au crescut cu 1,2%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Tranzactiile cu actiuni au totalizat joi 33,7 milioane de lei (7,56 milioane de euro), anunta Mediafax.

Titlurile Romgaz au consemnat cel mai ridicat rulaj, de 13,7 milioane de lei, iar pretul a scazut cu 0,9%. Romgaz a anuntat, joi, ca a inregistrat trecut un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), in crestere cu 44% fata de castigul din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro). In scadere mai vizibila au inchis actiunile OMV Petrom, de asemenea dupa ce compania a anuntat rezultate financiare. Cotatia producatorului de petrol si gaze a scazut cu 2,1%, in urma unor operatiuni de 1,9 milioane de lei.

OMV Petrom a anuntat, joi, ca profitul net s-a redus anul trecut la sub jumatate din cel inregistrat in 2013, ajungand la 2,1 miliarde de lei (473 milioane euro), compania inregistrand pierderi de 307 milioane lei in ultimul trimestru si vanzari in scadere cu 11% pe ansamblul anului. BET NG, indicele sectorului energetic, a scazut cu 0,7%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri si Fondul Proprietatea, a coborat cu 0,2%.

Tot in randul companiilor din energie, Electrica a scazut joi cu 0,2%, in urma unor schimburi de 2,4 milioane de lei, in timp ce Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL) au crescut cu 1%, respectiv 1,5%. Tranzactiile cu titlurile Transgaz s-au ridicat la 1,5 milioane de lei, iar cele vizand Transelectrica la 1 milion de lei. O lichiditate mai ridicata au inregistrat si actiunile Fondul Proprietatea, cu transferuri de 8 milioane de lei, precum si BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu schimburi de 2,8 milioane de lei. Cotatia Fondul Proprietatea a crescut cu 0,5%, iar cea a BRD a coborat cu 0,1%.

Pe segmentul deal al bursei nu au fost efectuate operatiuni. Indicele BET XT a scazut cu 0,3%, iar BET BK a coborat cu 0,4%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni se aflau in urcare pe finalul zilei, dupa o sedinta volatila, influentata de negocierile dintre Grecia si restul tarilor din zona euro pentru un acord de prelungire a pachetului de sprijin financiar pentru statul elen. Pe bursele mari din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a stagnat, CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,7%, iar DAX (Frankfurt) a crescut cu 0,3%.

In Europa Centrala, bursa de la Praga a stagnat, in timp ce piata de capital de la Varsovia a urcat cu 0,1%, iar cea de la Budapesta cu 1,1%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri