Bursa de la Bucuresti a incheiat ultima saptamana din februarie cu o pierdere de 2,6%, dupa patru sedinte consecutive de declin.

Indicele BET Plus, de referinta a inchis in coborare cu 0,63%, iar BET, al celor mai lichide zece actiuni cu 0,67%. In aceasta saptamana, cei doi indici au scazut fiecare cu 2,6%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine, potrivit Mediafax.

Operatiunile cu actiuni au totalizat 30,3 milioane de lei (6,82 milioane euro), in urcare de la 7,7 milioane de lei la mijlocul sesiunii si peste valoarea inregistrata joi, de 20,3 milioane de lei. Cu titlurile Banca Transilvania (TLV) au fost consemnate operatiuni peste 9,2 milioane de lei, al doilea cel mai ridicat rulaj inregistrat pe piata regular in ultimele sase luni cu actiunile institutiei de credit, si au inchis in scadere cu 1,94%. Pe parcursul saptamanii, actiunile Banca Transilvania au coborat cu 2,4%.

Fondul Proprietatea (FP) a incheiat sedinta in urcare usoara, cu 0,12%, dupa transferuri de 5,22 milioane de lei. BET FI, format din Fondul Proprietatea si cele cinci SIF-uri, a inchis in stagnare.

Indicele BET NG, care urmareste evolutia actiunilor din sectorul energetic, a coborat cu 0,3%, dupa un declin de 0,4% in sedinta de joi, tras in jos de OMV Petrom (SPN) si Romgaz (SNG). Titlurile OMV Petrom au scazut cu 1,32%, pe un rulaj de 1,78 milioane de lei, in timp ce actiunile Romgaz au pierdut 0,38% din valoare, dupa tranzactii totale de putin peste 4 milioane de lei.

Seful Alpha Bank dupa...
Citeste si: Primele obligatiuni ipotecare listate pe Bursa de Valori Bucuresti

Indicii BET XT si BET BK au scazut cu 0,56%, respectiv 0,15%. BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa, principalele piete au inregistrat cresteri, extinzand castigul de joi, cand au inchis la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 8 ani. In Europa Centrala, piata de capital din Varsovia a urcat cu 0,5%, insa bursele din Budapesta si Praga au scazut cu 1,5%, si, respectiv, 0,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si