Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a inchis anul 2014 cu un excedent de 18,2 mil. lei, companiile din piata de capital avand cea mai mare contributie la incasari, urmate de cele din asigurari si pensii private. In 2013, ASF raportase un deficit de 9,7 mil. lei.

Pentru comparatie, castigul ASF de anul trecut este 50% mai mare decat profitul de 12 mil. lei inregistrat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in aceeasi perioada.

La finele anului 2014 ASF a platit prime de performanta la majoritatea personalului, pana la o medie de 60% din salariul lunar, precum si prime pentru 5 proiecte, pentru un numar de 35 de salariati, pana la un salariu brut.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) se finanteaza integral din venituri proprii extrabugetare. Veniturile autoritatii se bazeaza pe taxele si comisioanele percepute de la companiile din piata de capital, din piata asigurarilor si din piata pensiilor private. Fondurile de investitii (inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea) sunt cei mai mari “contribuabili” la ASF; acestea platesc lunar catre ASF o cota de 0,0078% din activul net. Activele din industria fondurilor de investitii au crescut semnificativ in ultimii ani, ajungand in 2014 la 4 mld. euro.

In anul 2014, veniturile realizate de ASF din activitatea de baza (165,9 mil. lei) au crescut la 118,67% fata de anul precedent, gradul de realizare fiind 112% fata de prevederile bugetului anual, a anuntat Autoritatea. Contributia sectoarelor la realizarea veniturilor a fost de 47,26% din piata de capital (in crestere cu 5,3% fata de ponderea detinuta in anul 2013), 29,97% din sectorul de asigurari (in scadere cu 6%) si 20,57% din sectorul de pensii private (in crestere cu 2,21%).

Cheltuielile totale (147.632.000 lei) au scazut in 2014 la 98% fata de anul 2013 si la 86,44% fata de prevederile bugetului anual. Cheltuielile cu salariile s-au redus la 92,88%, iar cele cu bunuri si servicii la 87,20% fata de anul 2013”, mentioneaza reprezentantii ASF.

Sefii Autoritatii spun ca in 2014 nu s-au mai platit bonusuri precum prime de vacanta, spor de vechime, ore suplimentare, cumul de posturi, indemnizatii persoanelor din afara institutiei sau alocatii pentru locuinte.„La finele anului au fost platite prime de performanta la majoritatea personalului, pana la o medie de 60% din salariul lunar, precum si prime pentru 5 proiecte, pentru un numar de 35 de salariati, pana la un salariu brut”, se mentioneaza intr-un raport al ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a cheltuit anul trecut 1,4 mil. lei pe servicii de consultanta, in principal pentru sustinerea litigiilor pe care le are cu fosti membri ai CNVM, CSA si CSSP (autoritatile de supraveghere a caror activitate a fost preluata de ASF) care au pretentii de salari compensatorii in valoare de 11,1 mil. lei.

Guvernul intentioneaza ca 80% din excedentul anual al ASF si al Autoritatii pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii sa fie virat la Fondul asigurarilor de sanatate, pentru acest an baza de calcul incluzand si excedentul ramas neutilizat din anii anteriori.

Esti interesat(a) de economisire, piete de capital si antreprenoriat? Participa joi, 19 martie, la Forumul Pietei de Capital, conferinta wall-street.ro dedicata investitiilor si plasamentelor in actiuni listate pe bursa. Inscrie-te aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri