Se spune ca barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus. Daca discutam despre bani si investitii, intrebarea fireasca este: exista diferente intre modul in care femeile si barbatii fac investitii? Raspunsul este categoric da.

Esti interesat(a) de economisire, piete de capital si antreprenoriat? Participa joi, 19 martie, la Forumul Pietei de Capital, conferinta wall-street.ro dedicata investitiilor si plasamentelor in actiuni listate pe bursa. Inscrie-te aici.

In termeni de preferinte, doamnele detin mai multe actiuni din domeniul alimentar si farmaceutic, in timp ce barbatii sunt dispusi sa aiba detineri in sectoarele de tehnologie si industrie. Daca ne referim la piata romaneasca de capital, in ultimii ani se observa o crestere a numarului de femei care investesc in fonduri de investitii prin intermediul societatilor de administrare a investitiilor si o toleranta mai mare la risc. Astfel, pe langa conservarea capitalului, obiectivul vizat este obtinerea unui randament superior, dar cu intelegerea riscurilor asumate.

In randul clientilor Certinvest, femeile detin o pondere de 41%, manifestand preferinta pentru fondurile orientate spre instrumente cu venit fix. In fondurile diversificate si de actiuni, femeile reprezinta 42%.

Exista multe studii care arata diferentele majore intre profilul investitional al femeilor comparativ cu cel al barbatilor. Astfel, femeile asociaza banii cu siguranta, independenta si un anumit stil de viata, fiind orientate mai mult spre orizonturi lungi de timp si obiective privind familia. In general, femeile nu discuta despre bani atunci cand se intalnesc intr-un mediu informal. In schimb barbatii, prin natura lor mai competitiva, sunt concentrati pe atingerea unor obiective financiare pe termen scurt, care sa ii propulseze in plan social. Barbatii prefera subiectele financiare in mediul de prieteni, din dorinta de a castiga un anumit statut intre acestia.

Femeile in schimb au tendinta de a analiza mai mult inainte de a lua decizii de investitii si prefera sa consulte un specialist in domeniu, avand o toleranta moderata la risc. Barbatii sunt mai spontani si se bazeaza mai mult pe studiu individual, fiind deschisi la asumarea de riscuri suplimentare. Astfel, ponderea actiunilor cu grad ridicat de risc este mult mai mare in portofoliul unui barbat, pe cand femeile tind sa investesteasca mai mult in obligatiuni si alte instrumente mai putin volatile. Se pare ca aceasta toleranta diferita la risc isi are originile in evolutia speciei umane, cand rolul barbatilor era cel de vanatori, in timp ce femeile, responsabile cu inmultirea speciei, aveau un putenic spirit de conservare.

Daca ne referim la cunostintele financiare necesare in luarea deciziilor, barbatii sunt in general increzatori ca stiu mai multe decat stiu in realitate, in timp ce femeile isi subevalueaza nivelul de cunostinte. Ele iau decizii dupa un proces de analiza bine fundamentat si, in general, doresc sa le valideze cu persoane avizate. Aceste principii au fost castigatoare in anul 2014 conform unui studiu SigFig care a urmarit active de peste 300mld de USD. Astfel, doamnele au obtinut un randament mediu de 4,7% vs. 4,1% inregistrat la domni.

Din punct de vedere al tranzactionarii, femeile fac mai putine schimbari de pozitii in portofoliu si sunt mai rabdatoare in acumularea de castiguri. Prin prisma orizontului investitional scurt, barbatii iti ajusteaza mai des portofoliul, daca evolutia nu este conforma cu estimarile, fiind mai impulsivi in luarea deciziilor. Intr-un studiu publicat intitulat “Boys Will Be Boys: Gender, Overconfidence, and Common Stock Investment", se arata ca barbatii tranzactioneaza in medie cu 45% mai des decit femeile, ceea ce le reduce anual randamentul cu 2.65%.

Cu toate acestea, lumea financiara este dominata de barbati. Daca analizam doua portofolii, administrate de manageri de sex opus, randamentul este oarecum similar, sa spunem 5%. Diferenta consta in faptul ca in varianta unui manager barbat randamentul se poate situa oriunde intre -5% si 15%, dar cel mai probabil va fi 5%, in timp ce in varianta feminina randamentul poate fi intre 3% si 8%, dar cel mai probabil va fi 5% (conform studiului mentionat mai sus).

Si in ceea ce priveste ponderea managerilor de sex feminin pe piata de capital romaneasca, in ultima perioada se poate observa o tendinta de crestere, dar care ramane deficitara fata de nivelurile propuse de UE, conform carora ponderea femeilor in pozitii manageriale ar urma sa ajunga la 40% pana in 2017.

Foto: Shutterstock / businesswoman

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri